Нещата, които щастливите двойките правят преди да заспят

Много е важно да отделите известно време с партньора си, преди да заспите. Няма значение колко време ще  прекарате заедно – час или само няколко минути.

Ако само двамата се наслаждавате един на друг, говорите и показвате любовта си, това е всичко, от което се нуждаете.

Направихме списък на някои прости, но много ефективни съвети от психолози. Също така подготвихме специален бонус за вас в края на статията.

Изключвате звука на телефона

Зависимостта на социалните медии потиска освобождаването на окситоцин в тялото ви. Този хормон е отговорен за емоционалната близост и връзката. Психотерапевтът Керъл Кери съветва едно просто правило: изключете телефона си или го пуснете на без звук след 21:00 часа.

Забравете за работата

Опитайте се да забравите за работата и спрете да проверявате работния си имейл, когато сте в леглото. Много по-добре е да прекарате това време заедно и да си починете, за да можете да бъдете продуктивни на работа утре. Избягвайте да говорите за работа, финансови проблеми или каквото и да било друго, което може да накара партньора ви да се притеснява.

Лягайте си по едно и също време

Много двойки не се виждат цял ден и имат навика да лягат в различно време. Според психолог Кърт Смит, щастливите двойки мият зъбите си заедно и лягат едновременно. Това им помага да поддържат топлината и интимността на връзката си.

Следвайте рутината

Следвайки една и съща процедура за лягане всеки ден ви помага да спите по-добре. Докато следвате познатите си рутинни процедури, вашият мозък получава сигнал за наближаващото време за лягане и подготвя вашето тяло за сън. Ако следвате същата практика заедно с партньора си, тя ще направи отношенията ви по-интимни и надеждни.

Говорете си преди да заспите

Обърнете внимание на чувствата на другия. Не е необходимо да давате съвет или да намерите незабавни решения на проблемите. Понякога просто искаме да разговаряме и да усещаме грижата и подкрепата на нашите близки.
Психологът Райън Хаус предлага да отделите няколко минути, преди да заспите, за да изразявате положителни чувства към партньора си. Това също има положително влияние върху цялостното ви настроение.
Опитайте се да забравите за всичко, което се е случило в този ден, и оставете всички проблеми и опасения извън спалнята. Кажете на партньора си колко много го обичате. Много е важно да бъдете сериозни и искрени, когато изразявате чувствата си.

Не спорете и не навлизайте в горещи разговори

Кърт Смит ни напомня да се опитаме да не се захващаме с дразнещи разговори, преди да заспим. По-трудно ще е и за двамата да заспите и ще се чувствате депресирани на следващия ден.

Без деца в спалнята

Според психолога Майкъл Вин-Дейвис, единственият път, когато можеш да оставиш децата си да спят в леглото ти, е, когато сънуват кошмар. Във всички останали случаи спалнята ви трябва да е вашето лично пространство. Трябва да имате това пространство, за да поддържате вашата интимност.

Не споделяйте леглото си с домашните любимци

Както се съобщава от изследванията на Университета в Канзас, 63% от хората, които спят с техните домашни любимци, не получават достатъчно сън. Вашият домашен любимец не може да спи през нощта и често нарушава съня ви.

Не пушете и не пийте алкохол преди лягане

Много двойки предпочитат да изпият чаша вино преди лягане, за да създадат романтична атмосфера. Въпреки това, докато вашето тяло усвоява алкохол, възстановяващият се период на вашия сън става по-кратък. Това ще ви накара да се почувствате уморени, разсеяни и лесно раздразнени, когато се събудите сутрин. Алкохолът също прави хъркането вероятно силно, а никотинът в цигарите насърчава безсънието.

Подарете си по един масаж

Специалисти от Националната фондация за сън потвърждават, че лекият и релаксиращ масаж преди лягане подобрява качеството на съня ви, намалява тревожността и обединява двойките.

Не забравяйте целувките и прегръдките

Не забравяйте да целунете партньора си, преди да заспите, както и да се погушкате няколко минути, когато вече сте в леглото. Това е много отпускащо и предизвиква положителни емоции.

Бонус

Ако страдате от безсъние, опитайте се да направите няколко промени в начина си на живот.

Не пийте кафе след обяд.
Събудете се по-рано.
Не хапвайте, преди да си легнете.
Купуването на добър матрак може да ви помогне да заспите по-бързо.
Не дремете през почивните дни.
Проветрявайте спалнята.
Вземете гореща вана, преди да си легнете.
Опитайте се да не работите след 21:00 часа.
Не пийте прекалено много вода, преди да заспите.