6 скрити причини, поради които не можете да забременеете

Основните фактори, които намаляват шансовете за зачеване на бебе, са добре известни: използване на хапчета за контрол на раждаемостта, пушене.

Много често обаче дори липсата на тези причини не гарантира, че ще забременеете.

Има скрити причини, които сега ще разкрием.

Вие консумирате твърде много транс мазнини.

Яденето на транс-мазнини – съдържащи се в печени продукти, пици, закуски като чипс, пържени храни – може да повлияе отрицателно на плодовитостта, което означава, че овулацията не се случва. Опитайте се да ограничите консумацията на тези храни, вместо консумирането им яжте здравословните въглехидрати. Когато се нуждаете от тези транс-мастни въглехидрати, по-добре е да ядете закуски като банани, пълнозърнест хрупкав ръжен хляб, бадеми или кисело мляко с плодове.

Прекалявате с тренировки и упражнения

Упражняването може до известна степен да подобри плодовитостта ви, но е важно да получите точната доза упражнения. Ако тренирате твърде много, това може да повлияе на баланса ви на енергия и да повлияе негативно на репродуктивния ви цикъл. Изследванията показват, че дългите и интензивни ежедневни упражнения могат да повлияят на способността Ви да забременеете. Модерацията е ключът към поддържането на вашето здраве и уелнес.

Индексът на телесна маса е нисък

С по-нисък от нормалния индекс на телесна маса може да се изложите на повишен риск от дисфункция на яйчниците, безплодие и преждевременно раждане. Хранителните разстройства могат да бъдат свързани с по-нисък ИТМ и понякога могат да повлияят отрицателно на менструацията и фертилитета. Ако се чувствате неспособни да следите храната си, можете да използвате специализирани приложения, които ще проследяват калориите и теглото Ви, както и други симптоми, свързани със здравето.

Партньора ви е стресиран

Проучванията показват, че плодовитостта на даден мъж е значително засегната от стреса в живота, включително работата, семейството и социалния живот. Невъзможността да се справи с тези проблеми има най-голямо отрицателно въздействие.

Използвате грешния лубрикант

За да подобрите шансовете за бременност, внимателно изберете подходящия тип лубрикант за Вас. Добрата новина: има лубриканти, които могат да бъдат от полза за мъжката плодовитост. Някои имат подходящо ниво на рН (7,2-8,0). Други съдържат магнезиеви йони и калций, които имитират естествените флуиди на организма. Също така е доказано, че бебешкото масло може е идеален вариант.

Не можете да изчислите правилно плодородния ви прозорец

Понякога е трудно да се направят точни прогнози, особено ако вашият цикъл е нередовен. Технологията обаче може да ви помогне. Има приложения като Flo Period Tracker (безплатно за iOS и Android), които правят точни прогнози за цикли. Освен това, след като забременеете, можете да запазите приложението, като просто превключите към режим на бременност и се насладите на информацията за развитието на бебето и персонализирани здравни познания.