Какво означават малките червени точки по кожата ни?

Ако изведнъж откриeте червена точка на кожата си, не се безпокойте. Разбрахме защо се появяват и как да се предпазите от разпространението им.

Ангиома е малък доброкачествен тумор, който се състои от кръвоносни съдове. Има две основни причини за неговото развитие:

1. Възраст. Много хора получават ангиоми на възраст на 30 или повече години. Като правило, в този случай тя изглежда като малко изпъкнал червено петно и е главно разположено върху тялото, ръцете и раменете. Такива ангиоми се причиняват от прости промени в възрастта на кожата и кръвоносните съдове.

2. Здравословни проблеми или неправилен начин на живот. Ако ангиомитът изглежда като петно и започва разклоняване на кръвоносните съдове, това може да означава проблеми с черния дроб, съдови заболявания или хормонална недостатъчност.

Какво да направите?

Ако изведнъж забележите, че познатата червена точка неочаквано променя размера, формата или е започнал да кърви, по-добре се консултирайте с лекар възможно най-скоро. Ангиомите обикновено не са причина да се втурваш към спешното. И все пак е препоръчително да посетите лекар.

Също така е добра идея да се погрижите ангиомите да не се появяват в бъдеще. Най-добрата превенция е здравословен начин на живот и балансирана диета. Пийте сокове и много вода, яжте пресни зеленчуци и не забравяйте за здравословни мазнини като авокадо и зехтин. Тези прости правила ще ви помогнат да поддържате кожата си чиста и млада и здраво тялото си.