Какво не трябва да консумирате, ако имате високо кръвно

Високото налягане се наблюдава при 40% от хората.

Обикновено това условие е резултат от нездравословна диета или липса на физически упражнения. Хипертонията увеличава натоварването на важни органи и кръвоносни съдове. Високият ритъм на кръвното налягане може да бъде намален чрез промени в начина на хранене и начин на живот.

За да направите това, трябва да се откажете от храната, която може да увеличи вероятността от смъртоносни инфаркти.

Хляб

Въпреки че хлябът се счита за основна храна, някои видове хляб могат да увеличат риска от хипертония. Сол често се добавя към тестото. Информирайте се за състава на хляба преди да го купите, тъй като има много разновидности на този продукт.

Печени картофи

Често се втриват със сол преди готвене или се поръсва с нея преди да сервира. Солта увеличава кръвното налягане. Колкото повече я ядете, толкова по-високо е. Всеки трябва да се стреми да яде по-малко от 6 грама сол на ден, т.е. не повече от една чаена лъжичка. 

Зърнени закуски

Въпреки факта, че закуската е най-важното хранене за деня, яденето на някои зърнени закуски може да доведе до високо кръвно налягане. Някои марки зърнени закуски добавят захар, която няма хранителни ползи. Допълнителните калории могат да увеличат теглото, което да кара сърцето да работи повече и следователно увеличава натиска.

Алкохол

Също така при риск от хипертония трябва да се намали количеството алкохол, който пиете. Дори една чаша може да увеличи вероятността от развитие на хипертония. И ако консумирате повече от три чаши на ден, това увеличава шансовете за вдигане на кръвно до 70%. Няма значение дали пиете всеки ден или рядко по едно питие, основното правило е това: колкото повече консумирате, толкова по-голяма е вероятността от хипертония.

Рискови фактори

Развитието на хипертонията се влияе от следните фактори:

  • paca: хора с африкански и карибски произход са изложени на по-висок риск;
  • начин на живот: липса на физически упражнения, наднормено тегло; 
  • наследственост: предразположението към хипертония може да се наследи;
  • сол: консумирането на твърде много сол е по-опасно;
  • възраст: колкото по-възрастни сте, толкова по-голяма е вероятността от хипертония;
  • хранене: пресни зеленчуци и плодове са източници на антиоксиданти и фолиева киселина, което намалява нивото на хомоцистеин – аминокиселина, свързана с повишен риск от сърдечни заболявания.

Ако имате високо кръвно налягане, болки в гръдния кош, замъглено зрение и кръв в урината могат да бъдат признаци за сърдечно заболяване.