Какво е забранено да правите по време на менструацията? Полезни съвети за момичета

Малко жени лесно издържат критични дни. За всички останали, те са придружени от ПМС, спазми, коремни разстройства, емоционални и хранителни колебания.

Ако сте сред последните, чуйте нашите съвети как да избягвате нещата, за да смекчите състоянието си по време на “червените календарни дни”.

Не пийте мляко

Всеки друг ден млечните продукти ще бъдат от полза за нашето тяло, но не и по време на менструацията. Те съдържат арахидонова киселина, която може да усили спазмите.

Не гледайте сълзливи филми

През критичните дни може да се появи състояние на апатия и депресия. Опитайте се да избегнете тъжните филми, които в такава ситуация ще доведат до още по-голям дисбаланс на хормоните.

Не се епилирайте

По време на менструацията нивото на естроген намалява значително, което означава, че прагът на болката също става по-нисък. Тези неща, които преди не са причинили твърде много дискомфорт, могат да станат непоносими. Отложете отстраняването на космите до друг път, когато хормоните ви се нормализират. 

Не прекалявайте с миенето

По време на менструацията може да се почувствате като че трябва да вземете душ няколко пъти през деня или внимателно да избършете областта около влагалището след всяка употреба на тоалетната. Да, менструалния цикъл дава на жените известен дискомфорт, но не се вманиачавайте по желанието да запазите чистотата на интимните области. Експерти доказаха, че менструалната течност съдържа полезни бактерии, които имат положителен ефект върху здравето на жените.

Избягвайте нежеланата храна

През критичните дни жените могат да изпитват постоянно чувство на глад. В такива ситуации нараства рискът от хранене с нещо не много полезно.

Опитайте се да избегнете твърде тежки, солени и мастни храни по време на ПМС и менструация. Те могат да влошат неприятните симптоми и да ви накарат да се почувствате още по-зле от преди. 

Интимни контакти по време на менструация: да или не 18+

Не носете бели панталони

Модерните жени имат възможност да закупят тампони и дамски превръзки, които “дават увереност”. Това е, което се казва в рекламите на известни производители. Само че положението не е толково розово, колкото по телевизията. Носенето на бели панталони и други светло оцветени дрехи прави жената да изпитва страх и тревожност. Тя постоянно ще се тревожи, че нещо все изтича от нея и хората около нея ще научат за “тези дни”. Предпочитате ли да не се излагате на ненужен стрес и да се откажете от белите панталони за няколко дни?

Намалете кафето

Фактът, че кафето дехидратира организма, е добре известен. Но малко хора знаят за свойствата му, като повишени спазми и появата на проблеми с храносмилането, които в различна степен и по време на менструацията се проявавят.

Спрете да пушите

Пушенето вече е много лошо навик. Но знаехте ли, че жените пушачи имат по-тежки симптоми на ПМС? Крампите, които изпитват, са два пъти по-силни от тези на непушачите. Това е още една причина да изхвърлите цигарите и да не се връщате към тях. 

Не отказвайте да се храните

Докато някои имат постоянно чувство на глад по време на критични дни, други напълно губят апетита си. Не гладувайте по време на менструацията! По този начин вие лишавате тялото си от витамини и хранителни вещества, от които се нуждае, което може да доведе до постоянно усещане за слабост и дори развитие на анемия.

Не пренебрегвайте чувствата си 

Вероятно разбирате, че промените в настроението и повишената емоционалност са свързани с промени в хормоналния фон на тялото. Мнозина се опитват да пренебрегнат чувствата си и да продължат да живеят в очакване, че скоро това ще свърши. Но ще бъде много по-добре да се научите как да се справяте с отрицателните емоции, да гледате положително във всичко и да се радвате на живота дори и в най-трудните дни.

И още няколко съвета

В допълнение към забраните, има няколко неща, които трябва да се направят, за да се улесни преживяването на тежки дни на жените.

Първо, не е необходимо да пропускате тренировки само поради менструация. Упражнението намалява болката и умората. В “тези дни” можете да дадете предимство на йогата или други леки упражнения.

На второ място, не забравяйте да смените тампоните или превръзките навреме, за да избегнете развитието на синдрома на токсичния шок.

Е, и трето, достатъчно сън. Сега тялото се нуждае повече от всякога.

Надяваме се, че нашите съвети ще ви бъдат от полза и вече няма да правите грешки, които влошават вашето състояние.

Как си помагате в тези дни?