Интимни контакти по време на менструация: да или не 18+

Ние даваме изчерпателен отговор на вечния въпрос – възможно ли е да правим секс по време на менструация или си струва да се въздържим.

Възможно ли е да правите секс по време на менструацията – въпрос, който тревожи абсолютно всички момичета. Независимо от това, което казваме, всеки ще реши този въпрос по свой начин. Но считаме за необходимо да представим фактите, които ще ви помогнат да вземете правилното решение.

Необходимо е обаче да се вземат предвид някои факти, особено ако се планира сексуален контакт със случайни партньори.

РИСКОВЕ

На първо място, трябва да разберете, че по време на менструацията женските полови органи се променят. Отваря се шийката на матката, което ви прави уязвими за различни инфекции. Кръвта, комбинирана с влажна хранителна среда, създава истински рай за бактериите. Нищо чудно, че женските хигиенни средства се препоръчват да се сменят редовно – колкото по-често толкова по-добре.

Ето защо, ако планирате да правите секс по време на менструация, трябва да осигурите допълнителни мерки за защита – не само от нежелана бременност, но и от бактерии. Презерватива ще бъде достатъчен, за да направи процеса хигиеничен и безопасен. Също толкова важно е да се спазват основните правила за хигиена – и двамата партньори трябва да вземат душ.

“Друг рисков фактор е свързан с развитието на някои заболявания, най-вероятния от които е ендометриозата – разпространението на ендометриални клетки (вътрешната лигавица на матката) извън нейните граници”, казва д-р Виктор Раджински, ръководител на акушерството и гинекологията. Ендометриозата е една от причините за безплодието и около 25% от жените са предразположени към това заболяване. Ето защо, ако месечният цикъл е придружен със силна болка, спазми или тежко (много тежко) кървене, тогава е по-добре да откажете секса. В допълнение, триенето по време на полов акт ще предизвика повече кръвотечение.

Развитието на гъбични инфекции е свързано и със секса по време на менструация. Всичко това заради киселинната среда, която се развива по време на менструацията.

Изводи:

Можете да се занимавате със секс, но трябва да използвате допълнителни средства за защита срещу инфекции – презервативи. Не забравяйте да мислите за вашето благополучие. Ако имате силна болка, дискомфорт и в същото време имате тежко кървене, тогава е по-добре да се въздържате от секса.

МИТОВЕ

Много неразумни вярват, че не може да се забременее по време на вашия период. Разбира се, вероятността да забременеете по това време е доста малка, но съществува.

Първо, сперматозоидите остават жизнеспособни в рамките на женското тяло в продължение на до пет дни и следователно може да чакат узряването на яйцеклетката, ако имате кратък цикъл.

На второ място, може да възникне бременност, ако е настъпила многократна или ненавременна овулация. Поради това е по-добре да се предпазите отново и да използвате презервативи.

Друг обичаен мит е, че женското либидо е почти нулево тези дни. Ако вярвате в преценките за зависимостта на сексуалното желание във фазата на менструалния цикъл, тогава сексуалната активност трябва да достигне пика по време на овулацията и да намалее с появата на менструация. Този факт обаче може да бъде отхвърлен от самите жени.

По време на менструацията, кръвта тече по-силно към тазовите органи, което означава, че вие ​​се възбуждате по-бързо. В допълнение, контракциите на матката водят до мощни оргазми. Можете да го проверите сами.

Друга погрешна концепция е свързана с контракциите на матката. Някои експерти смятат, че сексът води до увеличаване на броя на съкращенията, което удължава менструацията и увеличава кървенето. Друго мнение е, че напротив, ускорява отхвърлянето на ендометриума и менструацията завършва по-бързо. И двата факта са верни, а всички нюанси зависят от характеристиките на тялото ви.

Естетика

Ако всичко това може лесно да бъде преодоляно, заобикалянето на срама и неудобството, които са свързани със секса по време на менструацията, е много по-трудно.

Ако в ежедневието сме се научили да се справяме с възможни форсмажорни обстоятелства, то тогава да бъдем напълно незащитени до партньора не е лесна задача.

За щастие съвременните методи на женска хигиена предлагат много възможности, които не позволяват прекъсване на сексуалния живот по време на менструация. 

Един от начините за предпазване от секрети при секс – Flex капачки . Във форма те приличат на презерватив. Те не носят никаква контрацептивна функция, но с тях можете да се отдадете на любов без страх от неудобство.

Разбира се, всичко зависи от това в каква връзка имате с партньора си. Повечето мъже, според проучване на Reddit , нямат нищо против секс по време на менструация. Въпросът се решава още по-лесно, ако имате доверие в отношенията си с мъжа си и сте се запознали преди повече от година.

Ако това е мимолетна интрига, тогава си струва да предупредите партньора си, че сте в цикъл. След това можете да решите какво да правите заедно. Но много хора са съгласни, че сексът е красив под всякаква форма и ако едно момиче не е против секса по време на менструацията, то няма значение.

За да предотвратите възможни неудобни ситуации, постелете тъмни чаршафи и носете тъмно бельо, или по-добре – правете секс в банята.