Каквa е диетата 5:2 и как може да ви помогне да отслабнете лесно

Диета. 5 букви и безкраен брой възможности.

Например, хората в миналото са ядяли жива тения, за да отслабнат. И през 1925 г. цигарите се рекламират като подтискащи апетита. Диетата 5: 2 не е свързана с никакви рискове за здравето и освен това не е като диета в традиционния смисъл на думата.

Една от причините, поради които решаваме относно ограниченията на храните, е загуба на тегло. През 2004 г. американците са изразходвали 46,3 милиарда долара, за да станат по-слаби. Диетите могат да бъдат различни и те могат да засегнат неща отвъд ширината на талията.

Modernitta иска да сподели с вас диета, с която може не само да се отърве от допълнително тегло, но също така да намалите риска от много заболявания.

За какво става дума?

Диетата 5: 2 предполага периодично гладуване, но не се страхувайте, че ще останете без храна. Принципът е, че ядем нормално количество храна 5 дни в седмицата и намаляваме дневния брой калории през останалите 2 дни, до 500 за жените и 600 до мъжете.

По този начин тялото не изпитва стреса на диетата през цялото време и не се сдобива с допълнителни калории. В гладните дни изгаря всичко, което ядете в нормалните дни. Енергията, която получавате по време на 5-те нормални дни е достатъчна и за 2-та гладни дни. Метаболизмът се ускорява и се получава много плавна загуба на тегло.

Обърнете внимание на нормалните дни на хранене, за да не преяждате. Трябва да се откажете от печени продукти, бързото хранене и продукти с високо съдържание на захар. По-добре е да дадете предимство на нулевите калории и храни с ниско съдържание на мазнини. В противен случай няма да има резултати.

Яжте колкото искате, но нека да бъде здравословна храна.

Предимства на диетата 5: 2

  • Няма строго определено меню. Вие избирате какво да ядете. Най-важното е, че по време на гладните дни да приемате малко количество калории.
  • Няма нужда непрестанно да гладувате и да се отказвате от всичко.
  • С тази диета има по-малък риск от развитие на психологически стрес, поради ограничения при хранене.
  • Постоянното гладуване има положителен ефект върху здравето. Това води до понижаване на кръвната захар и кръвното налягане и нормализиране на холестерола. Тази диета спомага и за намаляване на риска от Алцхаймер, рак, диабет и сърдечни заболявания. Функцията и концентрацията на мозъка също се подобряват.
  • И, разбира се, ще се отървете от излишните килограми.

Как да спазваме диетата:

Ако планирате предварително менюто си и времето за хранене, ще се почувствате по-уверени. Подготвяйки се предварително, работата, срещите с приятели и други социални дейности няма да ви натежат.

Разделете храната си на 2-3 хранения. По-добре е да изберете 2 гладни дни седмично, които ще се редуват с нормалните дни. Най-малко 12 часа трябва да преминат между последното хранене вечер и първото на следващия ден.

Важно е да не изключвате цели групи храни от менюто си. Вашето тяло се нуждае от минерали, протеини, въглехидрати и мазнини. Ястията трябва да бъдат балансирани.

За гладните дни ще са подходящи следните продукти: нискомаслено месо и риба, яйчен белтък, плодове с ниска захар, извара, кисело мляко, салати, варени меса, зърнени храни, зеленчуци и плодове.

Не забравяйте да пиете много вода. Това ще ви помогне да избегнете дехидратацията, умората и главоболието. Можете също така да пиете билков чай. За да постигнете по-добри резултати, можете да започнете рутинна тренировка. Основното нещо е да не се преуморявате в дните на пост.

Ако практикувате диета 5:2 в продължение на няколко седмици, но не губите тегло, опитайте с 3 гладни дни (4: 3). Също така, можете да преработите менюто си в нормалните дни. Ако загубите достатъчно килограми, можете да преминете към диета 6: 1 и да ядете по-малко калории само веднъж седмично. Също така, след постигане на желаните резултати, можете да се върнете към обичайното си меню.

Ако е трудно за вас да ядете само 500-600 калории на ден, можете да ги увеличите до 800. Но в този случай е необходима диета с ниско съдържание на въглехидрати за петте нормални дни. Можете да използвате приложение, за да преброите калориите на нещата, които ядете на ден.

Преди да следвате тази диета, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Това може да има пагубен ефект върху подрастващите, хората, които са имали хранителни разстройства, бременните и кърмещите жени. Хората с диабет и хронични заболявания също трябва да бъдат внимателни.