Горещите разговори поддържат желанието живо

Ново проучване, публикувано в BMJ Open, установи, че жените, живеещи със своя партньор, са над два пъти по-склонни да губят сексуален интерес в сравнение с мъжете.

Изследването разглежда някои от факторите, които могат да повлияят на сексуалния интерес.

Проучването е проведено от изследователи, ръководени от проф. Синтия Греъм от Центъра за изследване на сексуалното здраве в Университета в Саутхемптън, Великобритания.

Проф. Греъм и колеги изследваха данни от третото Национално проучване за сексуалните нагласи и начини на живот – най-голямото научно изследване за сексуалния начин на живот в Обединеното кралство – за да разберат как липсата на интерес към секса варира, според пола.

Те също така проучиха какви психологически фактори са свързани с това явление.

Фактори, свързани с липсата на сексуален интерес

Екипът разгледа отговорите на 4 839 мъже и 6 669 жени на възраст между 16 и 74 години, които съобщиха, че са живели заедно с романтичния си партньор за поне една година. Тези, които са интервюирали, са били в отношения между лица от един и същи пол или от противоположния пол.

Повече от 34% от жените казват, че нямат интерес към секс, в сравнение с 15% от мъжете. Освен това, над 60% от интервюираните жени и над 50% от мъжете съобщават, че се чувстват затруднени от намаляващото сексуално желание.

Някои от факторите, свързани с нисък сексуален интерес, както за мъже, така и за жени, са били свързани с полово предавана инфекция през предходната година, като са имали неконвенционален секс, били са в лошо умствено и физическо здраве и не се чувстват емоционално близки до партньора по време на полов акт.

Проф. Греъм и колегите й разкриват редица фактори, свързани с липсата на сексуален интерес особено за жените. Те установяват, че жените, които са имали три или повече партньори през изминалата година, е по-малко вероятно да нямат сексуален интерес, отколкото жени със само един партньор.

Живота с деца под 5-годишна възраст и “не споделящи едни и същи сексуални почитания” като партньора им бяха изброени като причини от жени, чиито сексуален интерес липсваше.

Тези, които са били бременни през изминалата година и имат поне едно малко дете, също са свързани с нисък сексуален интерес.

Липсата на “сексуална компетентност при първия секс” с партньора също е силно свързана с последващия намаляващ интерес на жените към секса.

Говоренето може да помогне

Интересното е, че както мъжете, така и жените, които разговарят лесно по сексуални теми с партньора си, е по-малко вероятно да съобщят за ниско сексуално желание.

“По-специално за жените качеството и продължителността на връзката и комуникацията със своите партньори са важни в опита им за сексуален интерес”, добавя проф. Греъм.

Съавтора Д-р Кирстен Мичъл, от Университета в Глазгоу, също добавя:

“Констатациите за силната асоциация между откритата сексуална комуникация и намалената вероятност от проблеми със сексуалните интереси подчертават важността на осигуряването на широко сексуално образование и взаимоотношения, вместо да се ограничава вниманието само до неблагоприятните последици от секса и как да се предотвратят”.