Каква е оптималната възраст за бременност?

Поради различните контрацептиви и разпространението на репродуктивните технологии, за разлика от миналото, съвременните двойки могат да контролират създаването на семейство, което може да бъде отложено за известно време, въпреки че това ще доведе до проблеми с концепцията.

Фертилитета на жените естествено намалява с възрастта, а детето в по-късна възраст може да увеличи риска от усложнения по време на бременност. Въпреки това, няма концепция за “най-добра възраст за бременност”. Решението да се създаде семейство трябва да се основано на много фактори, включително вашата възраст, готовност да станете родители и здравословно състояние. И ако сте на възраст над 30 или 40 години, това изобщо не означава, че няма да можете да родите здраво дете. Прочетете нататък, за да научите повече за забременяване на всеки етап от живота си.

Ако сте на 20 години

Жените имат най-добра плодовитост и най-голям шанс да забременеят през двадесетте си години. По това време вие ​​произвеждате най-много висококачествени яйцеклетки, а рисковете по време на бременност са минимални. На 25-годишна възраст шансовете Ви да забременеете след 3 месеца неуспешни опити са малко под 20%. 

Ако сте на 30 години

Плодовитото състояние на жената постепенно започва да намалява около 32 години. След 35 години този процес започва да се ускорява. При раждането женското тяло вече съдържа всички яйца – около 1 милион. Този брой намалява всяка година. Според проучвания до 37-годишна възраст само 25 000 яйца остават при жените. До 35-годишна възраст шансовете Ви да забременеете след 3 месеца опит са около 12%. Рискът от аборт и генетични аномалии на плода също започва да се увеличава, след като жената достигне 35-годишна възраст. В този случай вероятността от усложнения по време на бременност или самото раждане е висока и затова Вашият лекар може да препоръча допълнителни тестове за Вас и вашето бебе. 

Ако сте на 40 години

В тази възраст възможността за забременяване намалява рязко. И шансовете след 3 месеца на опити са само 7%. С течение на времето количеството и качеството на Вашите яйцеклетки намалява. По-старите могат да имат проблеми с хромозомите, което води до висока вероятност за раждане на бебе с вродени дефекти. Повечето жени на 40-годишна възраст могат да имат здраво бебе, но рисковете и опасностите от усложненията по време на бременност и раждане се увеличават значително и включват цезарово сечение, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, различни раждаещи дефекти и дори мъртвородени плодове. Болести като диабет и високо кръвно налягане са по-чести при жени на възраст над 35 години и могат да доведат до усложнения, като гестационен диабет и прееклампсия. На тази възраст вашият лекар може да проведе допълнителни тестове, за да идентифицира възможните рискове. 

Опции за раждане на дете

Ако сте на възраст над 35 години и се опитвате да забременеете повече от 6 месеца, възможно е да имате проблеми с плодовитостта. Вашият лекар или друг специалист по раждане може да Ви помогне да откриете причините и да препоръча някои опции за зачеване на дете. Асистираните репродуктивни технологии (ART) могат да ви помогнат да забременеете, но не можете напълно да компенсирате цялостното ниво на плодовитост. Някои лекари решават проблемите с лекарства, стимулиращи яйцеклетките и ин витро. Въпреки това, шансовете за успешна бременност с тези методи намаляват с възрастта. 

Замразяване на яйцеклетките

Ако все още не сте сигурни, че искате да започнете семейство, но ще го направете в бъдеще, трябва да обмислите замразяването на яйцеклетки през най-подходящите години за размножаване. За начало ще трябва да приемате хормони, които стимулират производството на яйцеклетки, които впоследствие ще бъдат извлечени и замразени. В това състояние те могат да се съхраняват в продължение на няколко години. Когато сте готови да ги използвате, те ще бъдат размразени и оплодени, а получените ембриони ще бъдат имплантирани в матката. Замразяването на яйцеклетките не гарантира началото на бременността. Зачеването на детето дори при употреба на млади яйца е трудна на възраст 30-40 години. Въпреки това, тази опция може да ви гарантира наличието на здрави яйцеклетки, когато решите да започнете семейство. 

Женски фертилитет

Мъжката плодовитост също намалява с възрастта, но малко по-късно, около 40 години. След тази възраст броят и качеството на сперматозоидите и самите клетки от сперматозоиди намаляват при мъжете. Сермозоята на по-възрастни мъже често има различни генетични аномалии, отколкото при по-младите. Колкото по-голям е мъжа, толкова по-дълго ще е необходимо да правите опити. Това не означава, че след 40 години мъж не може да стане баща, то може да отнеме много повече време.

Ползите от по-големи деца

В допълнение към времето за кариера и създаването на здрави взаимоотношения, по-късна бременност има предимства както за вас, така и за вашето бебе. Проучване от 2016 г. показва, че повече възрастни майки са по-търпеливи и са склонни да крещят по-малко и да наказват децата си, които на свой ред имат по-малко социални, емоционални и поведенчески проблеми в началното училище.

Проучването показва също така, че такива деца са по-здрави и по-образовани от техните връстници, родени от по-млади майки. Късната бременност дори може да увеличи продължителността на живота Ви. Според друго проучване, шансовете за живот до 90 години са по-високи за жените, които отлагали раждането на дете за по-късна дата. Няма точни доказателства за потвърждаване на тези ефекти, възможно е да са настъпили други фактори.