6 научно базирани начини да се отървете от мазнините по корема

Мастната тъкан на стомаха е лоша не само защото може да изглежда ужасно и да разстрои красотата ви.

Всъщност тя може да бъде свързана с някои заболявания, като сърдечна недостатъчност и диабет тип 2. Поради тази причина отслабването има неоспорими ползи за човешкото здраве и може да ви помогне да живеете дълъг и щастлив живот.

Обиколка на талията 

Измерете обиколката на талията си. Това може лесно да се направи у дома с обикновен метър. Ако кръста ви е над сто сантиметра (при мъжете) и осемдесет и осем сантиметра (при жените), това се нарича коремно затлъстяване. В този случай трябва да предприемете някои стъпки, за да се освободите от болестта.

За щастие има няколко доказани методи, които със сигурност ще ви помогнат.

Захарта

Проучванията показват, че има вредно въздействие върху здравето на метаболизма. Когато консумирате много захар, черният дроб може да бъде претоварен с фруктоза и ще бъде принуден да я превърне в мазнина.

Безброй проучвания показват, че излишната захар, главно поради огромното количество фруктоза, може да доведе до увеличаване на мастната тъкан на корема и на черния дроб, което от своя страна може да доведе до инсулинова резистентност, както и до много метаболитни проблеми.

Течната захар (сладки напитки) в този смисъл е още по-лоша. Тези калории не са “записани” от мозъка, така че, когато пиете подсладени напитки, вие в крайна сметка консумирате повече пълни калории. Проучванията показват, че това е свързано с 60% увеличен риск от затлъстяване при подрастващи и деца.

Намалете количеството захар в диетата си, а напълно изоставяйте захарните напитки. Те включват сода и пакетирани плодови сокове. Ако искате да намалите рафинираната захар в диетата си, определено ще трябва да започнете да четете състава на продуктите на етикетите. Дори тези, които се продават като здравословна храна, могат да я задържат в огромни количества.

Яжте много протеини.

Това е най-важният макро елемент, когато става въпрос за загуба на тегло. Ако загубата на тегло е основната ви цел, увеличаването на количеството протеини е може би най-ефективната промяна, която можете да направите за ежедневната си диета.

Те също така ще ви помогнат да избегнете повторно качване на допълнителни килограми. Съществуват и някои доказателства, че протеинът работи особено добре срещу коремната мазнина. Ето защо се опитайте да увеличите консумацията на храни като яйца, морски дарове, риба, месо, боб, ядки и млечни продукти. Те са истински извор на протеини.

Добавките (като суроватъчен протеин) също са полезен и удобен начин за увеличаване приема на дадено вещество. Те също така могат да ускорят метаболизма ви и да намалят глада. Изключете въглехидратите от вашата диета. Това също е много ефективен начин за изгаряне на мазнините. Това може да бъде потвърдено от многобройни проучвания.

Когато хората отрежат въглехидратите, апетитът им намалява и те започват да губят наднорменото тегло. Повече от двадесет проучвания показват, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати води до загуба на тегло от два до три пъти повече в сравнение с диетите с ниско съдържание на мазнини. Диетите с нисък прием на въглехидрати също водят до бърза загуба на вода и това на свой ред дава почти мигновени резултати. Разликата често се наблюдава в рамките на един до два дни. 

Диетата с ниски въглехидрати насочва специално към корема, както и около органите и черния дроб. Просто избягвайте сладкиши, захар, бял хляб и т.н.

Яжте храни богати на фибри.

Много специалисти по хранене твърдят, че приемането на големи количества фибри може да помогне при загуба на тегло. Това, разбира се, е вярно, но е важно да се помни, че не всички съществуващи влакна са еднакви.

Това са главно разтворими и вискозни влакна, които оказват влияние върху човешките килограми. Те образуват дебел слой на червата, което може значително да забави преминаването на храната през храносмилателната система, като по този начин забавя усвояването на храна и усвояване на хранителни вещества. Резултатът е дълготрайно усещане за ситост и значително намаляване на апетита.

Едно проучване установило, че допълнителни 14 грама фибри на ден се свързват с 10% намаление на приема на калории и 2 кг загуба на тегло в продължение на четири месеца. По време на петгодишното проучване консумацията на десет грама разтворими фибри на ден се свързва с 3,7% намаление на мастната тъкан в коремната кухина. Това предполага, че разтворимите фибри са особено ефективни, за да се отървете от корема мазнини.

Яжте много растителни храни като плодове и зеленчуци. Бобовите растения също са голям източник на фибри. В допълнение към тях, някои зърнени култури, като например овес. Можете също така да опитате с добавка като глюкоманан.

Тренирайте

Различните упражнения са важни по много причини. Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако искате да живеете здравословно, дълъг живот без болести. Тренировките също са много ефективни за намаляване на коремата мазнини. 

Не трябва обаче да правите само упражнения за пресата. Изгарянето на мазнини в едно определено място е невъзможно и безкраен брой повторения на различни упражнения в пресата няма да ви помогне да се отървете от мазнините в корема.

Други видове обаче могат да бъдат доста ефективни. Например, аеробни (като плуване, бягане, ходене) водят до значително намаляване на обема на корема.

Какво да избера? Можете да направите тренировка за корем. Това са прекрасни тренировки с висок интензитет, които няма да ви позволят да се отпуснете (няма да имате нито една минута почивка). За начало това може да ви изглежда много трудно и дори искате да спрете в средата и да се откажете от такова глупаво начинание, но ако стигнете до края в първия ден, следващите пъти ще ви изглежда много по-лесно.

Благодарение на тренировките, определено ще отслабнете. Например, “Слаба фигура за тридесет дни”. Разбира се, ако имате много голямо наднормено тегло, няма да станете слаб за един месец, но ще отслабнете значително, особено ако комбинирате тренировки с правилното хранене. Упражненията също водят до намаляване на нивата на кръвната захар, намаляване на възпалението и елиминиране на всички други метаболитни нарушения, които са свързани с излишната коремна мазнина.

Проследявайте храната си и разберете какво и колко ядете

Това, което ядете, е много важно за вашето здраве. Почти всички хора знаят за това. Въпреки това, повечето не знаят какво точно ядат. За тези, които наистина искат да направят корекции в диетата си, проследяването на храната е абсолютна необходимост, поне за известно време. Това изобщо не означава, че трябва да претегляте на везни и да измервате продуктите през останалата част от живота си, но ще бъде много полезно да правите това от време на време в продължение на няколко дни. Това може да Ви помогне да разберете къде трябва да направите промени.

Ако искате да увеличите протеина до двадесет и пет или тридесет процента, следвайки горепосочените препоръки, просто да ядете повече храни, богати на протеини, ще бъде напълно недостатъчно. Всъщност трябва да измерите всичко на везните. Така  ще разберете къде трябва да направите корекции, за да се доближите до вашия идеал.