Как се пере правилно зимно яке?

Зимата е прекрасен сезон. Но през този период улиците са доста студени, а топлите якета от пух спасяват от замръзване и вятър. Ако се грижите правилно за тази дреха, тогава тя може да ви служи повече от десет години. Редовното пране ще ви помогне да увеличите живота на вашето яке.

Как да го изперем правилно?

Машинно пране

Понастоящем почти всеки дом разполага с пералня, която улеснява работата на домакините. Това устройство е широко използвано за пране на якетата. Как да го направим правилно ли?

Първо, трябва да настроите правилно машината. За пране на горно облекло трябва да зададете подходяща температура, която е приблизително 30 ° С. Изберете режим на нежно изпиране, за да запазите атрактивния външен вид на якето по-дълго. Ако тази функция е поддържана, тогава давайте предпочитание на режима с допълнително изплакване.

На второ място, отговорен подход към избора на продукти, тъй като резултатът от изпирането зависи от тях. Трябва да използвате специален прах или друг перилен препарат, предназначен за измиване на горно облекло.

Трето, по-добре е да прескочите цикъла на центрофугиране. Това ще помогне за предотвратяване на бучки в якето.

Ръчно пране

Ако предпочитате прането на ръка, тогава трябва да следвате няколко указания. Първо трябва да накиснете якето в голям съд – леген или корито за един час. Отново направете това с помощта на специални препарати. След този период, изплакнете дрехата, внимателно изстисквайки излишната вода. Но не стискайте прекалено силно или със въртящи движения! След това трябва да оставите якето да изсъхне добре.

Сушене

Отделно, трябва да поговорим за това как да изсушите пухеното яке. След като сте приключили с прането, внимателно го извадете от пералнята и го поставете на сушилник за дрехи. След като направите това, леко повдигнете пуха.

В зависимост от атмосферните условия, сушенето ще отнеме от 24 до 48 часа. Когато якето е почти сухо, поставете го в сушилнята. За да възвърнете обема на якето, използвайте тенис топки.