Флирт на работното място – за и против

Да излизаш със секси колега не винаги е нещо, което трябва да избягваш. Виж начини, по които да запазиш работата си, когато го правиш.

Ако някога си си падала по колега, значи познаваш фантазиите: Да се гледате по време на срещите води до… да се мотаете около бюрата си, последвано от… горещи секс сцени в склада за офис материали и също… нощи на точката на кипене в офисната стая за отдих.

„Има нещо възбуждащо в това да познаваш един човек в даден контекст и после да се засечете в нов вид връзка“, казва Андреа Сирташ, автор на „Той не е твой тип (и това всъщност е хубаво)“. Освен това, ти си много по-привлечена, ако залогът е висок.“ Както и ако колегите ви могат да ви разкрият или да ви хванат да нарушавате политиката на компанията за личните отношения на работното място.


27% от работещите смятат, че всякакъв вид връзки с колеги са яки, дори и те да са с шефа.

Ако си пренебрегнала правилата, значи си една от многото: половината от всички работещи – и 53 процента от HR специалистите! – са имали романтична връзка в офиса в даден момент от тяхната кариера, съгласно проучване от 2016 година на сайта за класации Vault.com. Изненадващо 27% от работещите смятат, че всякакъв вид връзки с колеги са яки, дори и те да са с шефа.  

Преди десет години този процент може да е бил по-малък (и е предизвиквал коментари като „не бих спала с никой, за да се издигна!“). Но към днешна дата секс-забивките между служители станаха мейнстрийм и освен това завладяха екраните (сещате ли се за аферата на Оливия и Фиц в Скандал?). А сексът на работното място може да бие и най-добрите съвпадения измежду хиляди необвързани в приложенията за срещи.

„За разлика от отегчението в онлайн връзките, постепенно да изградиш лична връзка с някой може да е доста освежаващо“, казва Сирташ.

Освен това тръпката от съседното бюро може един ден да се превърне в твой дългосрочен партньор. Но ако решите да стигнете дотам, уверете се, че после няма да съжалявате и не застрашавайте кариерата си с този процес. Ето и някои основни правила за любовния живот на работа.

Някои индустрии бълват повече любовни връзки в сравнение с другите. Вижте сферите, които са най-високо в класациите за срещи с колега:

 • Хотелиерство и туризъм – 61%

• Потребителски стоки – 59%

• Търговия на дребно – 58%

• Реклама – 58%

• Правителствен сектор – 54%

Как да се сближиш с колега

• Прецени всички пречки

Провери наръчника за политики на фирмата, свързани със служителите, казва Розмари Хефнер, шеф Човешки ресурси в Career Builder. Ако някой офис романса прекрачва тези рамки и ти не искаш да си рискуваш работата (или варианта да си намериш нова), придържай се към фантазиите. Но може да продължиш смело, ако това попада в рамките на фирмената политика или няма нищо отбелязано писмено. Просто имай предвид, че ако нещата се скофтят, твоята репутация или бъдещото ти повишение могат да пострадат.

• Избягвай публично да изразяваш чувствата си на всяка цена

Пази любовните си връзки тайни, след работно време и извън офиса (стаята за почивка е за кафе, не за орален секс). Натрупването на сексуално напрежение си заслужава, ако намериш сигурно, уединено място.

• Координирай излизанията

Колегите ти могат да станат подозрителни, ако идвате или си тръгвате заедно едновременно всеки ден, казва Хефнер. Оставете минимум 5 минути между вашите пристигания и тръгвания.

• Скрий се в социалните медии

Ако и двамата си вземете няколко дни отпуска, за да пътувате (нека да отбележим: това е потенциално опасно движение) и някой попита къде отиваш, кажи, че ще пътуваш с приятел. Когато пристигнеш, внимавай да не постваш снимки или статуси – още повече ако работното ти място е клюкарско.

• Бъди честна, когато му дойде времето

Общото правило е да изчакаш 3 месеца преди да разкриеш, че се срещаш с колега. Кажи на прекия си шеф, съветва Хефнър. След това ако колегите ти питат за това, ти можеш да го омаловажиш („Да, виждаме се с него“), но не го отричай директно, освен ако не си търсиш драма.

Имах сексуална връзка с шефа и тя завърши ужасно!“

„Когато за първи път отидох на интервю с Г-н Чието Име Не Трябва Да Се Споменава – проджект мениджър, аз си помислих, че той е студен и арогантен. След като ме назначиха, той просто преглеждаше работата ми и никога не ме попита нищо лично.

Нямаше нищо докато не заминахме командировка заедно, когато мнението ми за него се промени. Ние прекарахме една седмица в опознаване на нов град и пихме вино в нашето Airbnb (което бяхме резервирали, за да спестим пари). Накрая го направихме и химията беше безумно силна.

Когато се върнахме в офиса, го раздавахме спокойно, но аз никога не спрях да мисля за него. Ние си говорихме и чатихме месеци наред и той ми каза колко си пада по мен.

Но тогава той започна да излиза с друга. И тогава стана наистина гадно. Той започна да се държи грубо с мен в офиса и аз се чувствах неудобно да го търся за помощ за проектите – това беше проблем, тъй като той беше проджект мениджъра.

Скоро той беше уволнен (изненада!), защото било трудно да се работи с него. Урокът, който научих? Не прави секс с глупака от офиса.“

Джесика, 26, инженер, Ню Йорк

Уроци по успешен флирт!

Повече от 30% от двойките, формирани от колеги, се женят, според проучване на CareerBuilder. Така са започнали нещата за тези жени.

Имахме таен код“

„Моят сегашен годеник и аз достигнахме истински висоти, докато се криехме в офиса. През деня ние оставяхме лепящи листчета на бюрото на другия, ги пишехме кодирано, така че никой да не разбере от кого са.“

Бет, 38, редактор, Ню Йорк

Хванах го за задника“

„Срещнах се с бившия си шеф, сега-съпруг, в бар за рождения му ден. Минах зад него и го хванах за задника! Веднага след това аз бях така: Леле! Какво направих току-що? Но флиртаджийският подход се увенча с успех. Отидох у тях след партито и се гушкахме на дивана цяла нощ. След това започнахме да се мотаем заедно редовно. Няколко месеца по-късно, когато разбрахме, че нещата са сериозни, ние казахме на общата ни шефка и я попитахме какво да направим след това. Единственото нещо, което се промени, беше, че той проверяваше работата ми по-малко.“

Мегън, 27, счетоводител, Канзас сити

Източник: cosmopolitan.bg