Как да се храним с гастрит и язва?

Язвата и жлъчният рефлукс  са хронични стомашно-чревни заболявания. 

Те имат свойството да ескалират, когато се сменят сезоните. Лошата диета може да причини продължителна болка.

Основните симптоми са киселини и остра болка в горната част на корема, особено на празен стомах и между храненията. Воденето на правилната диета може да предотврати влошаването и да намали неприятните симптоми. В този период е строго забранено използването на алкохол, пикантни ястия и придържане към стриктни диети. Млечните продукти и сладкиши трябва да бъдат възможно най-ограничени. Те водят до повишено съдържание на киселина и увеличават болката.

Храната трябва да бъде балансирана, на масата трябва да присъства и въглехидратите – източник на енергия и хранителни вещества, протеини, необходими за регенериране на клетките и мазнини за намаляване на болката.

Има редица продукти, които могат да намалят възпалителния процес и дискомфорт. Рибеното масло облекчава състоянието на острата болка, което се дължи на факта, че обвива и защитава раздразнените лигавици. Лененото масло, поради съдържанието на витамин Е, има подобни свойства. Ленът е богат източник на витамини и мастни киселини, незаменими за нормалното функциониране на мозъка, нервната тъкан и, разбира се, стомаха. Използването му намалява пролиферацията на бактерии, което допринася за появата на проблеми със стомашно-чревния тракт.

Важно е да добавите покълнали житни зърна към вашата диета. Те са наситени с витамини и съдържат много повече хранителни вещества.

Храната трябва да е малко, но често, от 5 до 7 пъти на ден. По време на атака на глад, стомашен сок получава на улцерозни фокуси и стени на стомаха, което може значително да увеличи болката. В периода на екзацербация последното хранене е желателно да се организира час преди лягане. Сокове трябва да бъдат изключени. Допуска се само използването на сок от зеле и картофи. Количеството вода трябва да се увеличи.

Бульони от дива роза, балсам от лимон и мента успокояват стомаха. Водата от копър също помага при стомашно-чревни заболявания. Тя дори се предписва на бебета с чревни колики.

Постоянното нервно напрежение може да причини самата болест и нейното обостряне. Асистентът в този случай ще бъде отвара от хиперника. Неговите свойства на естествен антидепресант успешно се комбинират с положителен ефект върху стомаха и работата на вътрешните органи.

Язвата и гастритът са не само опасни сами по себе си, но и могат да доведат до усложнения под формата на още по-тежки заболявания. Следователно, тяхното предотвратяване и навременното лечение е много важно. Балансираното хранене е половината от битката срещу тези болести.