Как да разберете дали страдате от недостиг на Витамин В12?

Дефицитът на витамин В12 е един от най-разпространените хранителни недостатъци.

Две основни причини за това условие са практиките, които често се предприемат за подобряване на здравето: строга вегетарианска диета и хирургична намеса за отслабване. Липсата на В12 в кръвта има голямо разнообразие от симптоми, поради факта, че витамин В12 е електроцентрала за множество функции на тялото. Много разочароващо, но много хора отдават симптомите на недостиг на витамина на стрес или прекалена заетост.

Ето 10 основни симптома при недостиг на витамин В12. Проверете ги, за да видите дали имате нужда от повече витамин.

Слабост, световъртеж, умора

Според главния уелнес учител в Cleveland Clinic Wellness Institute, Майкъл Ройзен, слабостта и умората са един от най-честите симптоми на изоставащите нива на В12. Когато доставката на витамина намалява, тялото ви произвежда по-малко еритроцити, които са необходими за разпространението на кислород. В резултат на това се чувствате сънливи, уморени, изтощени и дори замаяни.

Много хора бъркат тези симптоми с лош режим на съня, продължително работно време и стрес. Ако обаче общото ви състояние се влоши, консултирайте се с Вашия лекар и направете кръвен тест, за да проверите нивата на B12.

Недостиг на въздух

Един от възможните физиологични признаци на недостатъчност на витамин В12 е недостиг на въздух при натоварване. Витамин В12 допринася за производството на хемоглобин – кислородния транспортен протеин в кръвта. Недостига на витамина може да намали потока на кислород към вашите тъкани, причинявайки анемия, която води до задух и слабост. Свържете се с Вашия лекар за физически преглед, ако имате необяснима умора, сърцебиене, недостиг на въздух, възпаление на езика или други симптоми на недостиг на витамин В12.

Нервно раздразнение и усещането за “мравучкане”

Липсата на В12 може да влоши нервните клетки, което води до усещане за “иглички” в ръцете и краката. Ако го пренебрегнете, симптомът ще стане постоянен и ще се превърне в парестезия. В нервната система витамин В12 е необходим за образуването на миелин – бяла обвивка около нервните влакна, която увеличава скоростта, с която се провеждат импулси. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до дегенерация на гръбначния стълб, очните нерви, церебрална тъкан и периферни нерви.

Без защитата на B12, нервите на гръбначния мозък могат да се разпадат и ще се почувствате разтреперени. В резултат на това ще се препъвате и губите равновесие, дори когато ходите по равни повърхности.

Бледа или жълтеникава кожа

Друга физическа индикация за ниско ниво на витамин В12 е пожълтяването на кожата ви или на на очите. Производството на червени кръвни клетки зависи от витамин В12. Неправилното производство на червени кръвни клетки причинява анемично състояние, наречено мегалобластична анемия. При това състояние, червените кръвни клетки са големи, крехки и не могат да се разделят. Те са твърде големи, за да излязат от костния мозък и да влезнат в кръвообращението ви. Следователно, нямате толкова много червени кръвни клетки, които циркулират в тялото ви, а кожата ви може да изглежда бледа на цвят.

Билирубинът е леко червено или кафяво вещество, което се получава от черния дроб, когато разгражда стари кръвни клетки. Големи количества билирубин, които се опитват да разрушат големите червени кръвни клетки, са това, което придава на кожата и очите ви жълт оттенък.

Подут, възпален език

Ако сте вегани, имате заболявания на храносмилателната система или прекалите с алкохола, рискувате дефицит на витамин В12 да нарастне. Оралното проявление на липсата на В12 в кръвта Ви е глосит, характеризиран със силен, червен, гладък език. Тъй като тялото ви няма достатъчно витамин В12, синтезата на ДНК става нарушена. В резултат на това, епителните клетки на устата започват бързо да се разделят и да причинят глосит, ъглови хеилити, повтарящи се устни язви и перорална кандидоза. Симптомите на глосита могат да идват и да преминават периодично и могат да се влошат през деня.

Ако забележите някой от тези симптоми, опитайте се да промените хранителните си навици – включете повече животински продукти като месо, риба, миди, стриди, яйца или зърнени храни, обогатени с B12.

Запек, загуба на апетит, газове

Има много различни причини, които могат да причинят храносмилателни проблеми като запек или газове, а дефицит на витамин В12 е една от тях. Ако се пренебрегне, недостигът на В12 може да доведе до хроничен запек, разстроен стомах, газове, диария и загуба на апетит. Ниските нива на витамина засягат нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. За да възстановите нормалното ниво на витамин В12 и за облекчаване на запека, можете да вземете добавка от витамин В12.

Повечето хора с недостиг на витамин В12 имат присъщ фактор – белтък, секретиран от стомаха, който е необходим за абсорбиране на витамин В12. Той се прикрепя към витамин В12 и го отвежда към червата, за да се абсорбира. Поради липсата му храносмилателната система не може да абсорбира B12. В този случай единственото нещо, което можете да направите, е да инжектирате витамин В12.

Загуба на зрението

Дефицитът на витамина може да доведе до оптична невропатия и намалено зрение, тъй като витамин В-12 играе важна роля във функционирането на нервите и нервната система. Загубата на виждане може да бъде диагностицирана сред хора, страдащи от недохранване или които не консумират никакви животински продукти. Последните проучвания показват, че комбинацията от витамин Е, DHA и витамин В12 подобрява визуалните полета и чувствителността на ретината при пациенти с глаукома. Като цяло, дълготрайният прием на добавки В12 намалява риска от мъглявина и намалена зрителна способност.

Депресия, поведенчески промени

Естествено е, че дефицитът на някои от жизнените витамини може да доведе до депресия и промени в поведението, а В12 не е изключение. Липсата на витамина има силно влияние върху производството на серотонин в мозъка ви. Серотонинът ви помага да регулирате настроението си. Ако имате ниски нива на витамин В12, говорете с лекаря си и се опитайте да разберете кой план за лечение е най-подходящ за вас. В повечето случаи приемането на добавки B12 може значително да подобри настроението ви.

Слаби кости

Точно като калция и витамин D, витамин В12 играе много важна роля в образуването на клетките за изграждане на кости, остеобластите. Дефицитът на витамин В12 компрометира правилната работа на тяхната функция и може да доведе до остеопороза. Болестта се характеризира с крехки и слаби кости в резултат на загуба на тъкани, причинена от недостига на хранителни вещества. Ускорената костна загуба може да доведе до падания, костни фрактури и счупвания. Възрастните хора са изложени на по-голям риск от всеки друг, затова редовните кръвни тестове са задължителни за тях.

Леките симптоми при пациенти в напреднала възраст

Недостигът на витамин В12 се очаква да засегне 10-15% от хората на възраст над 60 години. Хората може да имат тежък дефицит или да имат основно здравословно състояние, което причинява спадане на B12. Изненадващо, много хора в напреднала възраст обикновено нямат основните симптоми на недостиг на В12, или се разкриват по фин начин. Въпреки това, факт е, че абсорбцията на свързан с протеин витамин В12 може да намалее с възрастта.

Най-лошият сценарий може да доведе до ментално объркване, деменция и спад в умствените способности (памет, преценка). Прост скрининг и кръвен тест са всичко, което трябва да направите, ако имате този недостатък. Препоръчва се получите подходящо количество витамин В12 с добавки или обогатени храни, за да се ускори усвояването на хранителните вещества от храносмилателния тракт.

Изложени ли сте на риск?

Тъй като повечето B12 в нашето меню идва от животинските продукти, веганите са изложени на риск от недостиг на В12. Възпалителните заболявания на червата и стомаха, хирургичната намеса и хроничният алкохолизъм могат да възпрепятстват способността на човек да абсорбира необходимите хранителни вещества. По-възрастните хора имат повече проблеми с абсорбцията на хранителни вещества.

Ако имате умерени симптоми, можете да започнете с кръвен тест и да говорите с Вашия лекар. Ако трябва, вземете добавки B12, назален спрей от витамин B12 или инжекции от витамин B12, които обикновено са нужни по-рядко.