7 козметични продукта, които попадат в черния списък на дерматолозите

Научихме се да се доверяваме на продуктите за красота, които носят печат “одобрен от дерматолозите”.

Вярно е, че препоръките на тези медицински специалисти имат специфична професионална стойност и в същото време лекарите са също хора, които трябва да се грижат за кожата си. Чували ли сте някога какво предпочитат да използват и какво е табу за тях?

Съставихме списък с продукти за красота, които дерматолозите никога не използват и никога не препоръчват на своите пациенти. Изненадващо е да разберете, че продуктите от този списък изглеждат доста безвредни и много хора вероятно ги имат в чантата си или на рафта си за баня.

1. Лосион за ръце и тяло

Дерматолозите обикновено използват кремове, които са по-тежки и съдържат по-висок вискозитет, отколкото лосионите. Кремовете проникват в кожата и осигуряват бариера, която предотвратява загубата на влага на кожата, докато лосиони не. Лосионите за тяло обикновено имат по-високо водно съдържание. Лосионът е подходящ за кожа, която не е прекалено суха или поне е за предпочитане да нямат лепкава, мазна структура.

2. Маска за лице с въглен

Този популярен продукт има много противници сред дерматолозите. Специалистите твърдят, че тези видове маски не са само болезнени, но и увреждат структурата на кожата. Съставките на тази маска са много агресивни, премахват кожни клетки, тънки косми и мазнината от кожата.

3. Слънцезащитен спрей

Експертите са съгласни, че слънцезащитния спрей е много удобен за потребителя. Но предпочитат кремовете за лична употреба. Невъзможно е да се приложи спрей в дебел слой. Освен това, когато се пръска, този продукт частично губи активните си елементи, преди да достигне до кожата. Дерматолозите вярват също, че слънцезащитните продукти, които съдържат цинков оксид, са по-леки за кожата и са по-ефективни. Тези продукти отразяват ултравиолетовите лъчи и не ги абсорбират.

Мазила за тен

Маслата за тен също не се славят с добра репутация от дерматолозите. Те имат ниска защита срещу ултравиолетови лъчи и също така запушват порите, които влошават състоянието на кожата.

5. Хидрокортизон крем

Този крем е силен стероиден продукт. Трябва да се използва, когато човек има сериозни кожни заболявания. Въпреки това, някои хора предпочитат да го използват за акне без лекарско предписание, което е доста лошо, защото може да причини обриви, изтъняване на кожата, дерматит и стероидно акне след продължителна употреба.

6. Маски за крака

Дерматолозите не препоръчват използването на овлажняващи и подхранващи маски за крака. Кремовете могат лесно да имат същия ефект. Така че, маските за краката са доста безполезни и не са много пркатични.

7. Кокосово масло

Кокосово масло е много популярно, особено за домашна употреба. Но това не е най-добрият вариант за грижа за лицето. Кокосовото масло прави кожата мазна, запушва порите и вследствие на това води до акне и прекомерна пигментация.