7 естествени начина да се отървете от пърхота

Повече от 50% от населението е засегнато от пърхот. Пърхотът може да се появи на всяка възраст, но най-често се появява на възраст между 20-30 години.

Такова неудобно състояние обикновено може да доведе до сух скалп, загуба на коса и да има отрицателен ефект върху самочувствието ви.

Събрахме някои ефективни естествени начини да се отървем от пърхота.

Масло от чаено дърво

Дори само 5% наличие на масло от чаено дърво във вашия шампоан може значително да подобри състоянието на скалпа ви. Когато става дума за пърхот, маслото от чаено дърво може да бъде животоспасяващо, тъй като осигурява незабавни благоприятен ефект с неговите антибактериални и противогъбични свойства.

Как да използвам:

Един от начините е просто да добавите 8-10 капки масло от чаено дърво в 200-милилитрова бутилка шампоан. Измийте косата по начина, по който обичайно бихте го направили, но позволете на шампоана да седи на скалпа ви малко по-дълго, за да му позволи да абсорбира ползите от маслото от чаено дърво. След това изплакнете обилно.

Друг начин да го използвате може да е в маската за коса. Една четвърт от маската ще изисква 15 капки масло от чаено дърво. Поставете сместа в косата си, масажирайте я в скалпа, оставете я за една нощ и я измийте на следващата сутрин.

Ябълков оцет

Антимикотичните свойства на нефилтрирания и напълно органичен ябълков оцет могат да се използват за лечение на сърбежа и сухата кожа, които причиняват пърхот. Съдържанието на киселина, присъстващо в ябълковия оцет, променя рН на скалпа, което прави по-трудно растежът на дрождите.

Как да използвам:

Смесете ябълковия оцет с вода 1:1.
След като измиете косата си, изплакнете с тази вода с оцет.
Трябва да масажирате в скалпа и след това оставете за 15 минути да подейства, преди да я изплакнете.

Кокосово масло

Кокосовото масло често се споменава от някои хора като “благословия за косата”, тъй като няма нито един проблем, свързан с косата, който не може да бъде излекуван с него. Кокосово масло има противогъбични свойства, които помагат да се излекува пърхота. Също така съдържа лауринова, каприлова и капринова киселина, което му позволява да подхранва повредената коса.

Как да използвам:

Загрейте значително количество кокосово масло (според дължината на косата) в купа.
Разтрийте маслото в скалпа и косата си за 5 минути.
Оставете го за една нощ.
Сутринта го измийте с обичайния си шампоан.

Суров мед

Медът предлага много изненадващи ползи, когато се използва в сурова форма. Медът е естествен овлажнител, което означава, че задържа влагата на косата, като не й позволява да изсъхне. Освен това, подхранва косата с няколко витамини като витамин А, В, С, D, Е и В-комплекс. Наред с това той осигурява няколко основни минерала като калций, магнезий, калий и др. Суровият мед е също много ефективен срещу пърхот и себореен дерматит.

Как да използвам:

Намокрете косата си.
Разредете меда (90% мед и 10% вода).
Втрийте в скалпа за 3-5 минути и след това оставете да действа за няколко часа.
Изплакнете с вода.

Сода за хляб

Содата бикарбонат или както също е известна сода за хляб е доказано, че е полезена за 40 вида дерматофит, 18 вида дрожди и 12 вида инфекции, свързани с плесен, върху различни части на тялото. Содата за печене също е отличен ексфолиант, така че приложението й върху скалпа ще премахне мъртвите клетки на кожата. Сега, тъй като содата е основна / алкална, тя също така помага да се балансира рН на скалпа.

Содата за хляб има няколко предимства за кожата като силно вещество.


Как да използвам:

Добавете сода за печене към шампоан си и го използвайте, както обикновено.
Също така можете да използвате комбинацията от ябълков оцет и сода за хляб заедно. Просто направете смес, нанесете го скалпа и изплакнете.
Направете смес от сода за хляб и розово масло, нанесете върху скалпа, оставете 2-3 минути и след това изплакнете с хладка вода.

НЕ използвайте сода за печене директно върху кожата – винаги я използвайте в комбинация с нещо!

Екстракт от листа нийм

Нийм, известен също като Azadirachta indica, се счита за най-доброто антибактериално, противогъбично и естествено пречистващо средство в Индия в продължение на стотици години. Екстрактите са достатъчно мощни, за да отстраняват от човешкото тяло всички видове нежелани патогени и дермофити.

Как да използвам:

За няколко минути кипнете няколко листа с вода.
Измийте косата си с екстракта, докато бавно масажирате скалпа с пръсти.
Не използвайте концентриран екстракт от нийм върху скалпа, тъй като това може да раздразни скалпа.

Лимон

Лимонът е най-известното, най-често срещаното и най-достъпно средство против пърхот. Той балансира рН на скалпа и лекува сърбежа. Лимонът също така помага да се отървете от излишната мазнина и масло от скалпа, което намалява разпространението на дрождите, причиняващи пърхот.

Как да използвам:

Нанесете лимонов сок върху скалпа.
Оставете го за 35-40 минути.
Изплакнете с вода.
Можете също така да използвате комбинацията от лимон и мед, лимон и вода.