Как да разберем кой цвят на косата е подходящ за нас?

Има такива дни, когато човек гледа себе си в огледалото и не му харесва нищо в неговия вид. 

Иска ни се да добавим нещо необичайно, да трансформираме, да променим нещо в себе си драстично. Тогава решаваме да боядисваме косата си в съвсем нов цвят. Как да разберем кой цвят на косата е подходящ? Как да направим правилния избор? Ще отговорим на всички тези въпроси в статията.

ТИП ЦВЯТ

Какво е това – тип цвят? Съществува присъда, според която хората са разделени на четири групи според определени характеристики на външния вид, които съответстват на четирите сезона. За да разберете кой цвят на косата е подходящ, първо трябва да установите към какъв тип цвят принадлежите. Има четири основни типа:

 1. Зима.
 2. Пролет.
 3. Лято.
 4. Есен.

По-долу е по-подробно за всеки тип цвят и как да разберете кой цвят на косата ви пасва.

ЗЛОВЕЩА ЗИМА

Всички сме свикнали да асоциираме зимата със студени, сини нюанси и студ. Цветният тип “зима” също е студен, остър, но в същото време наситен и завладяващ. Има няколко знака, които ще ви помогнат лесно да разпознаете този вид външен вид:

 • Първата характеристика ще бъде снежнобяла кожа, като порцеланова кукла. На светлината кожата почти блести с белотата си, като сняг на слънце.
 • Къдрици. Естествената коса на тези момичета е тъмна без златисто и червено. Например, катранено черна, горчив шоколад, заглушен тъмно руса, със сив нюанс. В контраст с кожата, косата изглежда ярка и веднага привлича окото.
 • Очите на представителите на този тип цвят обикновено са ледени: синьо, наситено синьо, черно, тъмно сиво.

Тези свойства ще ви помогнат да разберете как да разберете кой цвета на косата ви пасва. Притежателите на студен външен вид трябва да изберат мразовити нюанси – като богато черно, горещ шоколад, тъмно кестеняво, пепелно сиво.

ТОПЛА ПРОЛЕТ

През пролетта природата се събужда, всичко цъфти, слънцето грее ярко. Този тип цвят е свързан с топли, деликатни нюанси, ароматни букети от различни диви цветя, добро настроение. Момичетата с пролетен вид имат:

 • Прасковена мека кожа с лек тен и леко розов блясък.
 • Косата обикновено е руса с мека, красива златисто-кремава сянка. 
 • Очите винаги са светли: небесно-синьо, сиво-зелено, светло сиво, сиво-синьо, светло зелено, светло кафяво (почти златисто).

Как да разберем коя цвят на косата ви е подходящ, ако принадлежите към този тип цвят? Бързо и лесно. Представителките от този тип ще отговарят на сочни, топли цветове: мед, пшеница, шоколад с мляко, капучино. Можете дори да експериментирате и боядисвате косата си в популярния розов златен цвят, който ще бъде перфектно хармонизиран с “пролетта”. 

ЯРКА ЕСЕН

Винаги дъждовна, студена есен? Не, топла, светла, уютна, слънчева. Ето някои думи, съвършено комбинирани с този тип. Характеристиките на “есента” са съвсем прости:

 • Кожата е златиста, орехово-маслена. Есенно изглеждащите момичета имат късмет, тъй като тенът е разпределен равномерно на кожата им, което изглежда невероятно красиво. Друга особеност е фактът, че те нямат руж.
 • Косата на тези дами винаги има ясно изразен златен оттенък. Косата обикновено е червена, медно-кафява.
 • Очите на представителите на “есентта” са от такива цветове: дълбоки, богато зелени, орехово, смарагдово, кехлибарено.

Жените с топъл есенен поглед ще се съчетаят хармонично с медно шоколадова палитра, оттенъци на вино, горчив шоколад с топъл нюанс.

СТУДЕНО ЛЯТО

Един от най-често срещаните видове цветове сред жените. Въпреки факта, че лятото винаги е корелирано с топли, ярки цветове, зеленина, този вид външен вид се смята за студен. Това включва:

 • Кожата е светла, бледа с тон на праскова, понякога с маслинен подток.
 • Къдриците имат лек или кестен цвят с пепелен, студен блясък.
 • Очите, като правило, имат заглушен цвят: бледо синьо, сиво, светло зелено, крем и ядки.

Как да определите коя цвета на косата е подходяща за летен тип? По-добре е представителите на лятото да предпочитат студените цветове: всички сортове кестен, шоколад, черен, наситен с кристално-бяла русо, сива пепел.

Всяко момиче е специално. Няма определена уникална цветова гама в света. Всеки вид външен вид в свой собствен стил е красив. Как да разберем кой цвят на косата ще ви хареса? Просто трябва да вземете предвид особеностите на вашия тип цвят, а след това лесно можете да изберете правилния и подходящ нюанс на вашата коса. 

Желаем ви успех в определянето на вашия тип и намирането на перфектния нюанс на къдриците ви!