Как да предотвратим стриите и какво да направим, ако ги вече ги имаме

Стриите, които изглеждат като бели и лилави белези, засягат почти 90% от жените след бременност.

Те също така могат да се появят при мъжете и тийнейджърите. Стриите се смятат за проблем и всеки иска да се отърве от тях. В тази статия решихме да разберем как да се справим ефективно с тях и коиметоди изобщо не работят.

Защо се появяват стриите? Кой може да ги получи?

Стриите се получават, когато кожата се издърпва от бърз растеж или разтягане. Ето защо могат да се образуват белези. Те засягат не само жените след бременността, но и:

 • тийнейджъри, които изведнъж израстват за едно лято
 • спортисти, които са много физически активни
 • културисти, които качват и губят тегло
 • хората, приемащи стероид
 • хора, които са загубили тегло бързо
 • хора, които са качили бързо тегло
 • хора, които са претърпели операция за уголемяване на гърдите
 • хора с тънка кожа
 • хора, които имат генетично предразположение
 • хора с хормонална недостатъчност
 • хора, страдащи от болестта на Кушинг или синдром на Марфан

Продукти, които могат да предотвратят стрии, но не и да ги излекуват

Най-популярните продукти, които твърдят, че ще се отървете от стриите, са само маркетингов трик или мит. Да, ако искате да предотвратите стриите, тези продукти работят наистина добре. Но не предполагайте, че те ще ви помогнат да се отървете от вече съществуващите белези.

 • Специалните кремове и лосиони са само овлажняващи кремове и лосиони. Те не могат да премахнат стрии от кожата.
 • Козметичните продукти, съдържащи третиноин (витамин А, който работи срещу пъпки), колаген и хиалуронова киселина, няма да ви помогнат да се отървете от стриите, въпреки техните свойства на активните вещества.
 • Маслата (кокосов орех, бадемово масло, маслини, онези с витамин Е, масло от ший и други) няма да изтрият стриите, дори ако масажирате кожата редовно.
 • Такива лечебни билки като алое не могат да премахнат белезите, дори ако най-мъдрите представители на традиционната медицина обещават, че ще го направят.

Ефективен домашен метод:

За съжаление, не е възможно да се отървете от стриите. За щастие това не е толкова лошо, защото белезите не засягат нашето здраве. Но ако тези белези ви дразнят, можете да се опитате да ги направите по-малко видими.

Ако отделите достатъчно внимание на проблема си, можете да подобрите ситуацията, без да напускате дома си. И има само един вариант: почистване и пилинг.

Кафето, медът и скрабът от захар могат да помогнат просто защото тези продукти са скраб. Те премахват горния слой от белези и бавно заличават стриите, които заприличват все повече на здрава кожа, така че да станат по-малко видими.

Надеждни професионални методи:

Разбира се, можете да получите перфектен резултат с помощта на козметолог или хирург. Има много методи за борба срещу стрии, използващи съвременни технологии.

Пилинг. За разлика от изтриванията, направени от гладки естествени компоненти, процедурите за пилинг предполагат ефекта на агресивни химически вещества. В повечето случаи може да се използва локална анестезия.

Микродермабразио. Това е доста болезнена процедура, тъй като премахва няколко слоя епидермис с помощта на кристали от алуминиев оксид. Методът трябва да принуждава по-бързо, по-младата кожа да расте.

Лазерно. Лазерната терапия е един от най-новите и най-ефективните методи срещу стриите. Лазерни – както и микродермабразивни устройства – премахват кожата и засягат и по-дълбоките слоеве. Понякога процедурата се извършва под обща анестезия. Що се отнася до предимствата, не е толкова скъпо и има малък шанс да има някакви нежелани реакции.

Пластична операция. Понякога хората се обръщат към този метод за премахване на повредената кожа и замяната й с по-здрава. Тези операции са доста скъпи и отнемат много повече време, за да се възстановят – до 8 месеца в някои случаи. Нещо повече, може да се появят хирургически белези след операцията.

Мезотерапия. Многобройни полезни вещества като хиалуронова киселина и витамини са включени в инжекциите за мезотерапия. Тя е подходящо, ако искате да предотвратите стриите и това е по-ефективна от кремове и лосиони, съдържащи същите вещества.

Творческо решение:

Днес можете да покриете белезите си с татуировки. Успехът зависи от вашата креативност и стил на кожата, мастилото и татуировките.

Не се препоръчват татуировки, когато:

Ако стриите са нови и все още лилави, по-добре е да чакате – в противен случай, татуировката може да се повреди или мастилото да падне. Важно е да запомните, че добър татуист няма да се съгласи да покрие нови стрии с татуировки.

Не правете татуировка по време на кърмене. За пореден път надежден художник за татуировки няма да ви позволи да направите това. Препоръчително е да изчакате поне 1 година.

Не се татуирайте, ако планирате да имате бебе в бъдеще. Изображението може да се повреди.

Може да си направите татуировка, ако:

Белезите са стари или са бели

Не планирате повече бременности