Как да изберем правилния парфюм?

Парфюмите са комбинация от етерични масла и ароматни съединения, които придават приятно ухание на тялото. Ако никога досега не сте избирали парфюм, то първият Ви път може да е доста труден. Перфектният аромат за всяка една личност се свежда до личните предпочитания, но изборът на такъв може да отнеме известно време. Днес, сме по-склонни да третираме парфюма като аксесоар, променяме уханието всеки месец или дори по-често, само за да отговаря на нашия зает живот и променливо настроение. Ето и няколко съвета, които биха Ви помогнали да определите най-доброто ухание за Вас.Woman_Smelling_perfume

Преди да изберете аромат, трябва да знаете някои основни неща. Парфюмите попадат в няколко категории аромати и може да Ви бъде полезно да се запознаете с тях, преди на направите следващата покупка.

1. Флорален /цветен/ ароматfloral

Това може би е най-популярния аромат, съдържащ аромата на всяко едно отделно цвете (роза, гардения, портокалови цветчета, жасмин, тубероза) или букет от няколко разновидности. Флоралните аромати са женствени и романтични. Сладко ухание, определено като ‘доброто момиче’ на парфюмите, искащо да създаде едно класическо, женствено излъчване. Ако Вашият избор е флорален аромат, то нашите предложения са за: Marc Jacobs – Daisy и Ralph Lauren – Romance.

2. Ориенталски (кехлибарен) ароматoriental

Тези аромати са склонни да бъдат мускусни и леко пикантни, опияняващ микс от ванилия, подправки, смола, кехлибар, нотки, предлагащи топла чувственост. Екзотичен и отчетливо женствен аромат, изключително чувствен и мистериозен, комбиниращ нотки на мускус и кехлибар. Подходящ за съблазнителни и секси дами. Ако желаете ориенталски аромат, то най-добрият избор са Guerlain Shalimar и Yves Saint Laurent – Opium.

Пикантен аромат – Тези парфюми са комбинация от захар и подправки. Основните нотки са карамфил, джинджифил, канела, кардамон, черен пипер, кимион. Пикантните аромати са вкусни и съблазнителни по старомоден начин. Често бъркан е с ориенталското ухание.

wood3. Дървесен аромат

Аромати, които са доминирани от дървесни нотки, обикновено ухание на гора, бор, сандалово дърво, кедър, дъбов мъх. Пачулите са също миризма, която често се среща в този вид парфюми. Придаващ сексапил, лека мъжественост и чувственост. Нашето предложение е за Bvlgari Black.

Кожа – Тези аромати се отличават с аромат на мед, тютюн, дървесина и катраново дърво, а в сърцето или в базовите нотки и аромат на кожа. Традиционните примери включват Robert Piguet – Bandit и Pierre Balmain – Jolie Madame.

4. Кипарисов ароматchypre

Аромат, построен върху комбинация от бергамот, дъбов мъх, лабданум. Появява се благодарение на уханията на Francois Coty, а един от най-известните, съвременни примери е Guerlain Mitsouko.

Зелен аромат – По-светла и модерна интерпретация на кипарисовите аромати. Помислете за прясно окосена трева, намачкани листа и други, свежи ухания, които носят в себе си съзнанието на открити и свободни пространства. Изключително енергични, спортни, свежи, естествени и запомнящи се ухания. Ако Вашият е избор е за зелен аромат, то опитайте DKNY Be Delicious Green Apple и Calvin Klein Eternity.

5. Свежи ароматиaqua

Плодов аромат
За примамливи жени, обичащи свежите и плодови аромати. Носят ярки и много познати нотки на ябълка, праскова, ягоди, череши, горски плодове. Често смесени са с флорални мотиви, с цел да се създадат завладяващи и зашеметяващи аромати. Ние Ви предлагаме Versace Bright Crystal и Calvin Klein Sheer Beauty.

Цитрусов аромат
Тези аромати са живи и енергични, включващи в същността си цитрусови плодове – лимон, лайм, мандарина. Те са като една наслада през деня. Естествено освежаващо и вдъхновяващо, цитрусово ухание, предназначено за жени, които не искат да използват твърде ярки и тежки аромати. Ако Вашият избор е цитрусов аромат, ние Ви препоръчваме Calvin Klein Euphoria Blossom.

Воден аромат
Водните аромати за модерни ухания, появили се за пръв път през 1991 година, благодарение на Dior Dune. Тези аромати са повлияни от морето, планинския въздух, от океанското ухание (солен въздух, морски бряг). Водните за чисти, охлаждащи, с нотки на подправки и цитрусови плодове. Също така се използва за акцент флорални, ориенталски и дървесни аромати. Нашите предложения са за Elizabeth Arden – Sunflowers и Davidoff – Cool Water.

 

Как да тълкуваме нотките на парфюмите?

Шансът да намерите идеалният аромат от първия път е твърде малък. Всяко ухание включва нотки, създаващи уникален букет, с които трябва да се съобразите. След първото пръскване, след час и докрая на деня.. уханието мирише по различен начин с течение на времето.

notesВръхни нотки: Това е ароматът, който се възприема веднага след прилагането на парфюма. Връхните нотки се състоят от малки, леки молекули, които се изпаряват бързо. Те формират първоначалното впечатление на човека за самия аромат и по този начин са много важни за продажбата на парфюма.
Сърдечни нотки: Това е ароматът, който се появява точно преди разсейването на горните нотки. Средните нотки се открояват точно както и връхните, но те правят по-голямата част от аромата и са по-издръжливи.
Базови нотки: Тези нотки са по-богати и често не се открояват. Трябва да носите уханието най-малко 20-30 минути, за да ги забележите. Тези нотки осигуряват дълбочина и доста се доближават до сърдечните нотки. Това е последният етап на уханието.

 

Как да изберем най-подходящия аромат?

1. Обмислете какъв тип аромати обичате
Направете списък на любимите си ухания. От чистота и прясно окосена трева, до огнен и дървесен аромат.. Важно е да разберете какви нотки харесвате,за да намерите парфюм, който ги съдържа.
smelling_perfumes2. Помислете за Вашата личност
Ако обикновено не носите грим и предпочитате естественото излъчване, то Вие предпочитате свежи, чисти аромати, а не пикантни и мускусни. Ако обичате да бъдете бляскави и забележителни, то изберете аромат, който съвпада с Вашите предпочитания и мириглед върху живота. Идеята е да изберете ухание, което най-добре откроява Вашата личност.
3. Тествайте парфюма преди да го закупите
Не можете да добиете голяма представа за аромата от лентичките, които пръскате в универсалните магазини. Както вече споменахме парфюмите миришат различно, когато ги носите в продължение на няколко часа. Така че, преди да закупите скъпия аромат, то по-добре се поинтересувайте дали в магазините могат да Ви предложат мостри на парфюма, които да използвате няколко дни и чак тогава да вземете Вашето решение.
4. Разпитайте
Попитайте някой близък приятел или роднина, какво мислят те за Вашия избор на парфюм. Дали е твърде силен, или твърде нежен, дали е дълготраен или не? В крайна сметка, изборът на аромат е Ваш, но второ мнение, дали той е подходящ за Вас, би Ви вило от полза.