Известен психиатър, назова 10 правила за щастлив и хармоничен живот

Психологическите бариери, отрицателният начин на мислене и ограничения ум не ни позволяват да живеем щастлив живот.

За да преодолеят този порочен кръг, много хора четат класически, научнофантастични и религиозни книги. Известния психиатър Михаил Ефимович Литвак е написал книга, в която описва най-често срещаните, според него, психологически бариери, които не ни позволяват да живеем щастлив и здравословен живот.

Ние избрахме 10 от тях. Можете да помислите за това по време на шофиране или когато имате свободно време.

10. Щастието е просто страничен ефект от добре организиран живот

Щастието, радостта и успехът, както каза психиатърът Виктор Франк, са само странични ефекти от добре организирания живот. Трябва да правите неща, които да ви накарат да преживеете и да достигнете до тези усещания.

9. Когато говорите с човек, не забравяйте, че те също имат високо мнение за себе си. Точно като теб.

Никога не трябва да забравяте, че този, с когото говорите, също е човек. Те също имат своите собствени възгледи и собствените си причини да имат такива възгледи.

Всеки, когото срещате, се бие в битка, за която не знаете нищо. Винаги трябва да уважавате другите хора.

8. Ако сами не си помогнем, няма как някой друг да ни помогне.

Думите са неприлични. Човек винаги е дефиниран от действията си. Никой няма да ви помогне, ако просто продължавате да се разхождате и да казвате на други хора, че ще напишете книга. Е, сериозно, как може някой да ви помогне, ако още не сте започнали процеса?

Когато обаче най-сетне решите да напишете книга и да занесете копие при редактор, винаги можете да намерите хора, които са готови да ви помогнат и да ви подкрепят.

7. Станете успешен, както и всички лоши чувства ще изчезнат.

Във вас се заформят много недоволства, защото сте недоволни от себе си. Понякога имаме недоверие към някого и смятаме, че единственият човек, който може да го поправи, е този, който ни е разстроил. Този механизъм обаче работи по различен начин. Един ученик на Михаил Литвак веднъж казал: “Моят успех изкриви ненавистта ми.” Това е абсолютно вярно. Започнете да правите това, което обичате и бъдете успешни в него. Дори няма да забележите момента, в който всичките ви недоволства изчезнат.

6. Искате ли да видите най-големия си враг? Погледнете в огледалото!

Много хора се борят с демоните на други хора, докато трябва да се борят със собствените си демони. И единственият истински враг, който имаме, е нас самите. Не можете да излезете от тази ситуация, без да счупите бариерите, които не ви позволяват да растете и развивате.

По принцип ние живеем в много строги граници, които обществото създава с образованието, което получихме като деца. Ние приемаме тези правила за даденост, ние им вярваме, но те вземат много от нашата енергия. Всички съвременни психологии търсят начин да се борят с тях. Въпреки това, през повечето време дори не забелязваме, че се борим.

5. Потърсете правилната пътека вместо правия път. Правилният път може да не е винаги правия.

Нека си представим, че сте на 30-ия етаж и трябва да слезете. Най-бързият път е през прозореца. Това обаче вероятно ще бъде моментът, в който вашето пътуване ще свърши. По-мъдър избор би бил да се потърси асансьор, или поне стълби, дори ако сградата е тъмна и е трудно да намериш нещо вътре.

Освен това, можете да си представите, че човек, който избира правия път вместо правилния, прилича много като муха, която се опитва да пробие през прозореца, въпреки че е много по-лесно да стигне до отворената врата наблизо.

4. Когато човек няма цел, той не вижда нищо.

Забелязали ли сте някога, че когато трябва да купите нещо, например, нещо за градината на баба ви, вие започвате да забелязвате това абсолютно навсякъде? И дори когато вече не се нуждаете от това, разбирате, че все още го търсите.

Същото важи и за вашите цели. Вашето внимание е ограничено и можете да забележите само нещата, от които се нуждаете. Целта е подобна на настройката на фокуса върху камерата: ако не сте наясно, няма да видите какво наистина ви е нужно.

3. Ако искате да докажете нещо на някого, това означава, че живеете за него.

Ако искате да сте щастливи, спрете да се опитвате да докажете, че сте прави. Помислете за същността на всяко доказателство: това е опит да се опитате да промените мнението на някого за нещо. Но защо дори се нуждаете от това? Оказва се, че мнението на другите е много по-важно от вашето, ако положите усилия да го промените. Ако живеете живота си за себе си, няма смисъл да се опитвате да докажете нещо на никого.

2. Способността да обичаш и да приемаш самотата е знак на емоционално зрял човек. Ние правим най-добрите неща, когато сме сами.

Само хората, които мразят себе си, не могат да останат сами. Те се опитват да се присъединят към група хора, които мислят, че ще ги накарат да се чувстват по-добре. Човек, който е психически зрял, използва време за самостоятелно развитие и събира информация, която да споделя с други хора по-късно. Важната част от всяка комуникация е не само да вземете, но и да дадете нещо, което може да е интересно за другите хора.

1. Щастието е, когато това, което искаш, можеш и трябва да направиш е едно и също нещо.

Хората често са разкъсани в тези три посоки: трябва, но не искат; искам, но не мога и така нататък. Единственото нещо, което наистина трябва да направи човек, е да се развива. Останалото е допълнително. Нещата, които искате да правите, трябва да бъдат регламентирани от нещата, които трябва да направите, като самостоятелно развитие. И това, което можете да направите, е силата, която движи цялата система. Михаил Литвак препоръчва да направите списък от неща въз основа на трите посоки, за да сортирате целите и ценностите си правилно.