Изберете най-подходящия шампоан за Вашия тип коса

Изборът на най-добрия шампоан е от съществено значение за постигането и поддържането на здрава и красива коса. От решаващо значение е да изберете такъв, който е подходящ за Вашия тип коса. В противен случай тя няма да постигне желаната плътност, обем, блясък и няма да е достатъчно ефективна. Например, ако е мазна, то никога не трябва да използвате шампоан или балсам, предназначен за суха коса. Те няма да премахнат излишното омазняване по скалпа и може да причинят други проблеми, като пърхот, накъсани краища и др.

Шампоаните са предназначени за премахване на замърсяванията и омазняването по скалпа. Освен тове, трябва да подхранят и косъма в дълбочина. Има различни видове шампоани – за различните типове коси, за различните цели – според цвета на косата, дали да бъде подхранващ, овлажняващ, за боядисана, за накъдрена коса. Повечето шампоани съдържат протеини, витамини, минерали, етерични масла и други натурални съставки, които подхранват и възстановяват изтощената коса.beautiful hair

Изберете шампоана си според Вашия тип коса:

От съществено значение е да определите каква точно е косата Ви, за да изберете и най-добрите продукти за коса за Вас. Ако все пак не можете да определите, то може да се консултирате с Вашия фризьор или стилист, който несъмнено ще Ви помогне и ще Ви даде отговор на този въпрос. Мазната коса често изглежда мазна и скучна, става мазна прекалено бързо, привлича лесно замърсяванията и се нуждае от често миене. Сухата коса се характеризира с цъфтящи краища, чувства се суха на допир и е трудно да я разрешете с четка или гребен.modernittabg

Ако имате мазна коса:

Ако косата Ви е мазна, то трябва да търсите шампоан, специално разработен за мазна коса. Шампоанът трябва да бъде достатъчно силен, за да се почисти замърсяванията, да отстрани омазняването и в същото време трябва да бъде подходящ за ежедневна употреба. Той трябва да щади косата. В противен случай, шампоанът лесно може да разрани скалпа, да отстрани естествените масла и Вашите мастни жлези може да започнат още повече да произвеждат масло. Вашият балсам трябва да бъде подходящ за мазна коса и да съдържа минимално количество масла, за да предотврати последващо омазняване. Вашият най-добър избор са: шампоан и лек балсам, специално създадени за мазна коса! Те ще предадат лекота на косата Ви и тя няма да бъде толкова скучна и мазна на вид. Най-добре е да миете косата си 2 или 3 пъти на ден, но преди това се уверете, че шампоанът Ви наистина щади косата. Почистващ шампоан с екстракт от мента е идеален за мазната коса.

Ако имате суха коса:

Ако косата Ви е суха, то трябва да търсите шампоан, специално разработен за суха коса. Шампоаните за суха коса съдържат повече подхранващи и овлажняващи съставки (по-високо ниво на основни мастни киселини). Изберете хидратиращ шампоан, който е мек и съдържа повече естествени съставки като зехтин, бадемово масло, мед, лайка, етерични масла. Хидратиращият балсам е задължителен за хора със суха коса. Плътните балсами са отлични за суха и увредена коса, тъй като те подхранват косъма в дълбочина.

Ако косата Ви е боядисана или третирана:

Ако косата Ви е боядисана, то трябва много внимателно да изберете продукти за грижата й. Те трябва да могат да запазят цвета и да я възстановят от щетите, нанесени повреме на боядисването. Шампоаните трябва да бъдат специално предназначени за боядисана коса с UV филтри за защита на цвета от избледняване. Те трябва да съдържат много подхранващи съставки, които да поправят вредите, причинени от оцветяващите съставки. Шампоаните и балсами за боядисана коса съдържа много подхранващи съставки, които не само подхранват и възстановяват косата, но и спомагат за предотвратяване на избледняване на цвета поради излагане на слънце, излагане на топлина и т.н. В магазините съществува голямо разнообразие от шампоани и балсами за боядисана коса – за руса, червена, черна, кестенява коса или на кичури. Изберете най-подходящия за Вас!

Ако косата Ви е податлива на пърхот:

Ако косата Ви е податлива към пърхот, то трябва да изберете шампоан и балсам(серум), който е специално за коси с пърхот. Те много добре почистват скалпа и премахват пърхота, видимо, за няколко дни. Някои шампоани против пърхот съдържат специални съставки (като кетоконазол), които директно подтискат растежа на пърхотните бактерии и нормализират нивото на рН на кожата на главата. Трябва да бъдете много внимателни при избора на продукти против пърхот, тъй като някои от тях могат да бъдат твърде агресивни за скалпа и косата – причиняват сърбеж, сухота и дразнене на скалпа.beautiful hair

Полезни съвети:

  • Уверете се, че използвате точния шампоан за Вашия тип коса.
  • Изберете шампоан с ниско pH.
  • Винаги проверявайте съставките, обозначени върху шампоана.
  • Изберете продукти за коса, които имат лека формула (за ежедневна употреба). Някои може да бъдат твърде агресивни и освен, че ще почистят косата Ви, ще отнемат и защитния й себум.
  • Не мийте косата си всеки ден.
  • За по-голямо овлажняване и по-лесно разресване на косата, нанасяйте по-голямо количество балсам. Но не прекалявайте!!
  • Сменяйте шампоана си на всеки 3 месеца.