История на ‘малката черна рокля’

В света на модата ‘малката черна рокля’ се разглежда като стилно и многофункционално облекло, което може да се носи както през деня, така и вечер, за специални поводи. Малката черна рокля намира приложение най-вече в ранните години на 20-ти век.

little black dress

 

Преди 1920 година

В края на 19-ти век, носенето на черния цвят е прието като символ на траур и уважение към мъртвите. Но този обичай се променя, когато John Singer рисува портрета ‘Madame X’, чиято дама е облечена именно в черна рокля и за пръв път този стил се разглежда като модерен. Това изображение предизвиква много спорове, защото дамата изглежда твърде сексапилна и предизвикателна.

little black dress

 

1920 година

Първата ‘малка черна рокля’ е създадена от Coco Chanel. През 1926 година тя е публикувана и в издание на Vogue. Малката черна рокля се основава на простотата в стила и потенциала за дълготраен успех. Тя се превръща в символ на елегантност, в олицетворение на освобождение – освобождава жените от корсета и предоставя възможност за промяна. Основното за малката черна рокля на Coco Chanel е, че тя задължително трябва да скрива коленете; по роклята не трябва да има украшения като набори, бродерии, волани; акцентира се върху талията на жената; комбинира се задължително с тънки черни чорапи.

little black dresslittle black dress1930 година

През 30-те години малката черна рокля се явява като запазена марка за стилните и елегантни дами. Модната индустрия ескалира с декорации от мъниста, асоциирайки се с джаза и бунтарското поведение. Малката черна рокля се превръща в класика.

1940 година

По време на войната малката черна рокля се изкачва на върха. Жените я комбинират с всякакъв вид аксесоари и то без никакво усилие. Ето защо тя става идеалното облекло за всякакъв вид поводи.

little black dress

 

1950 година

Малката черна рокля се превръща в съблазън и за Холивуд. Промените започват именно с нея. През 50-те години дори най-консервативния стил се превръща в стилна и секси визия. Перфектната и изразителна рокля за блясък на екрана!
Новата колекция ‘New Look’ на Dior става истински хит. Много от хората я определят като символ на надежда по време на войната.

little black dress1960 година

През 60-те години на 20-ти век се открояват два различни стила на обличане: докато по-възрастното поколение предпочита по-консервативен стил на обличане, младото поколение се радва на по-късите дължини, цепки и детайли, които да открояват стройните им тела. Mary Quant е от първостепенно значение за тази промяна в модата – тя насърчава жените да се обличат за забавление, да гледат на модата като една игра. Тя извежда и ‘мини-полата’, която става революционна със своята дължина.
Олицетворение на класата на малка черна рокля през 60-те години определено е Одри Хепбърн /Audrey Hepburn/ във филма Закуска в Тифани /Breakfast at Tiffany’s/.little black dress

1970 година

Въз основа на подобренията в модата през 60-те години, 70-те години залагат на повече прозрачни материи, дантела и още по-голямо разнообразние от стилове, свързани с малката черна рокля.
Ерата на пънк-рока става и основен аспект в модата през 70-те години. Облеклото изразява именно този стил – и малката черна роля не е изключение. Роклите се скъсяват, прибавят се още повече ефекти и мрежестите чорапогащи стават актуални.

little black dress1980 година

Малката черна рокля отпразнува своя триумф през 80-те години, като не само утвърди тенденцията за разкроени рокли, но и добави широките рамене, декорации, като пайети и т.н.little black dress

1990 година

90-те години на 20-ти век е период, през който индивидуалността започва да се цени повече. В модните списания се появяват съвети за създаване на свой собствен стил. Появява се и небрежния стил ‘гръндж’, чиито основоположници стават Марк Джейкъбс и Анна Сю. Тъй като жените над 25-години изглеждат доста нелепо в такъв тип облекла, стила ‘гръндж’ не получава широко разпространение.
Малката черна рокля се откроява най-вече със стила на обличане на момичетата от Spice Girls – ролята плътно прилепва по-тялото, а дължината й е изключително къса.

little black dress

 

2000 година

През 2000 година ‘малката черна рокля’ отпразнува и своя 80-ти рожден ден. Тя се отличи като вечен стил, символизиращ класатата, елегантността и женствеността на една дама. Малката черна рокля става изключително популярна за партита и вечерни събирания.

ДНЕС изключително много дами имат в гардероба си малка черна рокля. Съществува огромно разнообразие от модели, дизайни с кадифе и декорации.

Надяваме се статията да Ви е заинтригувала! Намерете ни и в Facebook!