Грешки в чистенето, които оставят дома ви пълен с микроби

Почистването би трябвало да направи къщата ви по-чиста, нали? Не винаги.

Грешка: Нямате план за почистване

Стратегизирайте реда, в който почиствате помещение, така че да не вървите назад и напред, което може да разсее мръсотията по местата, къдетоо току-що сте почиствали. Например, с миене на пода и след това забършете праха, това ще доведе до нови мръсотии по чистия ви под. Почистването от горе на долу и отляво надясно е по-ефикасно.

Грешка: Използвате мръсни гъби

Вашата гъба може да съдържа 320 милиона бактерии, причиняващи заболявания. Когато почиствате, тези бактерии могат да се прехвърлят от гъбата в ръката ви, после по устата или очите ви и да ви разболеят. За да убиете микробите, преди да започнете домакинските си дейности, вземете си чиста гъба. Вашата гъба е само една от многото изненадващо пълни с микроби кухненски предмети.

Грешка: Не почиствате матрака си

Матраците са места за размножаване на прахови акари, които могат да раздразнят алергиите ви, но вероятно рядко (ако някога) ги почистите. Веднъж месечно обърнете внимание на матрака, като го изтупате поне. Преди да го направите, избършете горната част на матрака с гореща вода.

Грешка: Не дезинфекцирате дъската за рязане

Средно статистически в дъска за рязане има около 200 пъти повече фекални бактерии, отколкото по тоалетната седалка на дома. За да се отървете от тези лоши микроби, започнете с почистването на дъската за рязане в съдомиялната машина. След измиване я напръскайте с 5% оцет и го оставете за една нощ. Сутрин дезинфекцирайте с алкохол.

Грешка: Прехвърляте микроби в прането

Едно белгийско проучване установи, че прането прехвърля бактериите на новите тениски, когато се перът заедно със старите дрехи. Използвайте най-горещата настройка на водата, за да убиете най-много микроби и да, използвате гумени ръкавици, когато почиствате пералнята. Така професионалните домакини почистват собствените си домове.

Грешка: Не почиствате кошовете за боклук

Разбира се, че изхвърляте отпадъците си редовно, но микробите могат да останат дълго след като замените старата торба с нова за боклук. Почиствайте редовно вътрешността на коша за боклук, особено тези в банята и кухнята.

Грешка: Рядко почиствате съдомиялната машина

Само защото машината ви почиства съдовете ви, не означава, че самият уред се самопочиства. Краищата на вратите на съдомиялните машини и в хладилниците могат да бъдат поле за размножаване на мухъл и микроби, така че да почистите с гъбичка там.