Гениален трик, с който ще запазите ягодите пресни поне няколко дни

Подобно на самия сезон, пресните плодове на лятото, често преминават преди да сме ги опитали.

Прекалено често отваряме хладилника, за да открием, че ягодите, закупени преди няколко дни, са се превърнали в мухъл. Новият трик обаче може значително да увеличи срока на годност, като използва обща домакинска съставка.

Оцетът има богат и постоянно нарастващ списък с битови нужди и тъй като той е нетоксичен, за разлика от други почистващи препарати, той дори може да се използва за почистване на пресни продукти. Редакторите на Cook’s Illustrated разговаряха с NPR за ефективността на оцет при почистването на плодовете преди да се ядат – смесвайки една част оцет и три части вода и потапяйки плода в разтвора, отстранявайки 98% от бактериите, което прави плодовете по-чисти, отколкото когато се изплакнат с антибактериален сапун или само с вода.

Тази сила на убиване на микроби също се простира до убиването на спорите, които причиняват мухъл, според Allrecipes. Като следвате процеса на потапяне на ягодите в три части вода и една част оцет, можете да потиснете появата на мухъл за много по-дълго време, отколкото ако не сте ги изплакнали с разтвора. Но бъдете внимателни: Този трик не убива плесен, която вече се е появила, така че не забравяйте да го направите, преди да започне този процес. Тревожите ли се плодове да не са с вкус на оцет? Пълното изплакване с чиста вода след това ще гарантира, че няма оставащи нежелани вкусове.

Накрая, уверете се, че ягодите са възможно най-сухи, преди да ги съхранявате в хладилника. Почистете с хартиени кърпи или можете дори ги завъртите в центрофугата за салати, докато бъдат напълно сухи, след това ги съберете в чист контейнер, постелен с допълнителни хартиени кърпи, за да се отървете от всякаква остатъчна влага.

Enjoy!