Колко често трябва да практикуваме креватна гимнастика, за да забавим стареенето?

Едно научно доказателство, за да се развихрим довечера!

Сексът не е само игра и забавление. Науката казва, че има много невероятни ползи за здравето от секса. Сексът може да облекчи стреса, да подобри съня, да понижи кръвното налягане, да повиши имунитета ви и, разбира се, да ви накара да се чувствате по-свързани и интимни с партньора си. И според нови изследвания, добрите новини не спират до тук. Правенето на секс поне веднъж седмично също може да защити вашата ДНК и да ви помогне да живеете по-дълго, твърдят учените.

В проучването изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско проследяват сексуалния живот на група от 129 майки в отношенията си за една седмица. Участниците предоставиха дневен отчет за цялостното им удовлетворение от взаимоотношенията, както и за случаи на конфликт, подкрепа и/или интимност с партньорите си.

Когато изследователите сравняват докладите на жените с кръвните им проби, те откриват очарователена зависимост. Майките, които са правили секс с партньорите си най-малко веднъж през тази седмица, са имали значително по-дълъг защитен капак на теломерите върху ДНК и част от клетката, отговорна за стареенето, отколкото тези, които не са.

Какво общо имат теломерите с по-дълъгия живот?

С течение на времето теломерите, открити в клетките ви, се разпадат в резултат на застаряването, лошото хранене и честата употреба на алкохол, твърдят изследователите. Но тези резултати показват, че обикновеният секс може да ги поправи и удължи, като запази клетките ви здрави и млади.

Подобно малко проучване изисква, разбира се, по-нататъшни изследвания.

Но като се има предвид какво се случва с тялото ви, когато спрете да правите секс, това изследване може да е достоверно. Плюс това, предишни изследвания също така предполагат, че двойките трябва да правят секс поне веднъж седмично, за да извлекат максимума от отношенията си.