Естествени афродизиаци за жените: кои наистина действат и кои не?

Афродизиаци – средство за положително въздействие върху репродуктивната система, помагащо за активиране на либидото и получаване на повече удоволствие от правенето на любов. Подобни свойства се приписват на много храни. Кои всъщност се оказат ефективни?

Стриди. Трябва да опитате?

Според легендата, легендарният Казанова консумирал 50 стриди на ден, за да увеличи издръжливостта си в леглото. Факт е, че в състава на тези мекотели има цинк, който е необходим за производството на тестостерон. Освен това, продуктът е богат на специфични аминокиселини и серотонин, които изострят чувството на удоволствие.

Въпреки това по време на медицинските проучвания ефикасността на мекотелите не бе потвърдена. Дори след изяждането на 50 стриди, учените не са открити значителни промени в човешкото тяло. Разбира се, някои хора твърдят, че след такова хранене те се чувстват много по-добре по време на любовните игри, но това може да се обясни с плацебо ефекта.

Женшен

Не е тайна, че коренът на женшен е ефективен за еректилна дисфункция и се използва за тази цел в китайската традиционна медицина. Точни данни за това как растението влияе на женското либидо, няма. Но изследванията показват, че червеният корейски женшен подобрява сексуалната възбуда при жените в менопауза. Опитайте го все пак, защото растението не е опасно. Единственият възможен страничен ефект е безсъние.

Шоколад? Не е трудно

Дори древните ацтеки смятат шоколада за символ на мъжествеността. Какаото насърчава производството на серотонин, което влияе върху процесите на възбуждане. Но не трябва да се надявате твърде много, че шоколадът ще направи вашата нощ незабравима. Предишни проучвания показват, че след приемането на какао не се наблюдават никакви ефекти. Въпреки това, не трябва да изхвърляте деликатеса – той има много други полезни свойства.

Мака – това, което ви трябва

Тази коренова култура се използва от перуанците в продължение на векове, за да се увеличи възбудата и да се увеличи вероятността от оплождане. Възможно е хората от Перу да не са сгрешили за лечебните свойства на растението. Проучванията показват, че мака наистина помага на жените да се справят със сексуалната дисфункция по време на менопаузата. Коренът има положителен ефект върху функционирането на мъжката репродуктивна система.

Мед

От векове, на медът се приписват на свойствата на афродизиак. Например, в Англия през 16-ти век, през месеца след сватбата, младоженците ядът всеки ден мед, за да подобрят качеството на сексуалните си усещания. Между другото, затова месецът след сватбата се наричаше “меден”. Учените не отричат, че медът е изключително полезен и трябва да присъства в менюто на всеки човек. Но едва ли можете да разрешите интимни проблеми с него.

Гинко билоба

Гинкобилобата е древно растение, което се използва широко в китайската медицина. Екстрактът, получен от различни части на това дърво, помага за справяне с депресията, премахва сексуалните дисфункции, активира притока на кръв. Проучванията показват, че това лекарство е наистина ефективно, но то трябва да се използват много внимателно. Факт е, че екстрактът от гинко взаимодейства с антидепресанти, лекарства за диабет, както и с други лекарства, причинявайки странични реакции, увеличавайки риска от кървене.

Див сладък картоф

Екстрактът от див картоф често се добавя към таблетки, предназначени за лечение на стомашно-чревни заболявания. Той също е компонент от кремове, които предполагаемо стимулират либидото и облекчават симптомите на менопаузата. Въпреки това, проучвания, проведени през 2015 г., не намериха значително подобрение в функционирането на репродуктивната система при хората, които приемат сладък картоф.

Витекс

Екстрактът от това растение се използва дълго време за решаване на проблемите, пред които е изправена жената по време на менопаузата. Доказано е, че подобно лекарство наистина намалява интензивността на симптомите на менопаузата и предменструалния синдром, но не засяга либидото. Между другото, витекса не трябва да се приема в хода на хормонална терапия – това е изпълнено със сериозни нежелани реакции.

Как да решим проблемите в сексуалната сфера?

Да, някои афродизиаци наистина помагат за увеличаване на сексуалното желание, но, уви, не можете да разчитате на траен ефект. Ако имате сексуални проблеми, по-добре е да се консултирате с лекар. Понякога намаляването на либидото се свързва с психологическа травма и изисква консултация с психолог.

В други случаи, хапчета и кремове с естроген идват на помощ. Жените също така се съветват да се откажат от вредни храни и алкохол, да отделят повече време за спорт – всичко това спомага за подобряване на кръвообращението и активиране на работата на всички органични системи. Понякога един прост, откровен разговор с партньора е достатъчен, за да подобри значително качеството на сексуалния живот.