Диета без лактин – какво представлява?

Той ограничава много от здравословните храни.

 • Лектините са протеини в растенията, които потенциално причиняват  увеличаване на теглото
 • Калифорнийският кардиолог първо поощрява идеята за ограничаване на храни със съдържание на лектин  за отслабване и по-добро здраве
 • Но лектините се съдържат в много други здравословни храни, включително зеленчуци, боб, ядки и семена.
 • Експертите са съгласни, че повечето хора биха могли да пропуснат важни хранителни вещества, ако пробват на диета без лектин

  Кетогенна диета, палео диета, безглутенова дивта . Винаги има “диета”, която се появява всяка година, включваща обширен списък от храни, които могат и не могат да се ядат, което прави пазаруването на хранителни стоки минно поле.

  В книгата си “Растителният парадокс” , Стивън Гунтруд, кардиолог и сърдечен хирург, работещ в Южна Калифорния, твърди, че всяка храна с растителен протективен лектин е вашият най-голям враг, когато става дума за загуба на тегло.Но ето нещо за лектините: Те се намират в храни, които винаги сте смятали за полезни – като цели зърна, тикви, домати, боб, ядки и много животински протеини.И това е само краткият списък.

  Гунтруд твърди, че хората, които не ядат храни, съдържащи лектини, могат да намалят възпаленията, да увеличат загубата на тегло и това да доведе до цялостен по-здравословен начин на живот. Но това наистина ли е полезно? Говорихме с Гунтруд и няколко експерти, за да разберем.

  И така, какви са лектините?

  Лектините са протеини, които естествено се срещат в много храни, особено зърнени култури и боб. Те обичат да се свързват с въглехидрати, което може да помогне на клетките да взаимодействат и да общуват помежду си.

  В растенията, лектините играят отбрана роля. Те са начина, по който растенията се предпазват от това, да са изядени. Чрез лектините, растенията карат насекомите и животните, които ги ядът, да усещат стомаха си зле и да не се опитват да ги ядът отново.

При хората Гунтруд казва, че яденето на лектини провокира възпалителен процес, който може да доведе до повишаване на теглото и други сериозни здравни състояния, като например синдром на раздразнените черва (IBS).

Каква е диетата без лектин?

“Диетата, която не съдържа лектин, изключва храни с високо съдържание на  лектин като зърнени храни, киноа, бобови растения и зеленчуци, като доматите, чушкките и патладжаните”, казва  диетолога Ейми Стоунсън .

Също така в списъка на “забранените храни” са: млечни продукти, плодове извън сезона и конвенционално отглеждано месо и домашни птици.

Вместо това, диетата ви предлага да заредите чинията си с ниско лектинови храни като листни зеленчуци, зеленчуци като карфиол, броколи и аспержи, гъби, ядки и семена, просо, месо отглеждано в пасища и уловена риба.

Може ли всъщност тази диета да ви помогне да отслабнете?

Гунтруд казва, че лично е загубил 31 килограма от диета без лектин и че е поставил много от пациентите си  на тази диета. “Изумителното е, че хората не променят нищо, освен да ограничат приема на храни с високо съдържание на лектин, те започнаха да губят тегло като все още приемат много калории, но вече не ги съхраняват като мазнини”, казва Гунтруд.

Той също цитира проучване от 2006 г., което показва, че диета без лектин може да има положителен ефект върху хората със сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром (група състояния, повлияни от повишено кръвно налягане, високи нива на кръвната захар, излишък от телесна мазнина около кръста , и ненормални нива на холестерола).

Други експерти обаче са скептични относно това колко е ефективна диетата. “Всеки път, когато диета започва да изключваогромно количество хранителни групи, това не е особено полезно”, казва Стоунсън. “Ползите от яденето на зърнрни продукти и зеленчуци, които осигуряват витамини, минерали и влакна, значително надвишават риска, че малко количество лектин ще предизвика проблеми с наднорменото тегло.”

“Трябва да ядем повече, не по-малко продукти.”

Плюс това, повечето храни с лектин могат да бъдат супер полезни за отслабване, казва Саманта Касети. Например, едно изследване от 2017 г., публикувано вАмериканския вестник за клинично хранене, свързва зърнените култури със загуба на тегло. Друго изследване, публикувано в същото списание, показва, че хората, които консумират храни за период от шест седмици (например  като боб, леща, нахут), са загубили значително повече тегло от тези, които не са ги консумирали.

Въпреки това, Леа Кауфман, е постигнала успех в загубата на тегло при пациенти с ИБС, като елиминира някои храни, съдържащи лектин, чрез ниска диета FODMAP , която изключва храни като боб и нишестени зеленчуци.

Гунтруд признава, че лектините могат да бъдат обезпокоителни в големи количества, или когато ядете храни, богати на лектин, сурови. “Но аз не знам кой яде нахут или киноа сурови”, казва тя. Всъщност, просто накисване на зърната през нощта и готвенето им намалява количеството на лектините, които могат да предизвикат стомашно разстройство.

Освен това има много различни видове лектини. Някои от тях са антимикробни и могат да имат противораков потенциал, докато други лектини не са толкова добри за вас. Но изследванията са малко пристрастни и към двете страни. “По-голямата част от изследванията [върху лектините] са проучвания върху животни, а не проучвания при хора”, казва Стоунсън.

Трябва ли да ограничите лектина?

Докато ограничаването на приема на лектин може да помогне на някои хора, то вероятно няма да реши проблемите със стомаха на всички. “Това не е едно от онези неща, които трябва да се прилагат в световен мащаб”, казва Стоунсън. “Ако имате сериозни проблеми, говорете с Вашия лекар или се вижте с регистриран диетолог.”

Плюс това, само 10% от американците получават препоръчителната дневна доза от плодове и зеленчуци, казва Стоунсън, така че трябва да ядем повече, не по-малко продукти. “Ако погледнете ползите от плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни за здравето на сърцето и за намаляването на риска от заболявания, ще кажа, че малко повече плодове и зеленчуци ще помогнат на хората”, казва Стоунсън.