Чупливи нокти? Вижте от какво заболяване може да страдате

Крехки ли са ноктите ви? Е, ръцете ви могат да разкажат много за вашето здраве: от чернодробни заболявания до липса на витамини.

Крехките нокти показват, че черният ви дроб се нуждае от голяма помощ, казва д-р Джилиън МакКийт, автор на “Вие сте това, което ядете”. Също така, чупливите нокти могат да сигнализират за липса на калций, цинк. Британските специалисти по хранене предполагат, че хората, които изпитват тези проблеми, трябва да ядат броколи, зеле и коприва.

Бели петна по ноктите

Белите петна по ноктите са класическия сигнал за недостиг на цинк. Когато нивото на цинка е много ниско, трябва да предприемете спешни мерки или да започнете с ежедневна чаена лъжичка водорасли или добавка от цинк. Също така е добре да ядете тиквени и слънчогледови семки, защото те също са богати на цинк.

Разранена кожа, подути пръсти или подути ръце

Пукнатини и мехури по върховете на пръстите са признаци на липса на цинк, докато подути пръсти или възпалени ръце показват недостиг на витамин В6. Яжте много храни с високо съдържание на витамин В, като кафяв ориз, слънчогледови семена, авокадо. Пийте чай от червена детелина (три чаши на ден). Може да се нуждаете от дневна доза витамин В комплекс.

Зачервена кожа и груби ръце

Ако ръцете ви са груби и зачервени, може да страдате от липса на цинк, витамин С и витамин Е. Червената и грубата кожа може да е признак на непоносимост към различни храни. Шоколадът и пшеницата често дават алергични кожни реакции.