5 предизвикателни стериотипа при половете, които ни пречат да сме щастливи

Мястото на жената вече не е в кухнята. И все повече мъже са подчинени на жените на работа. Но все още не е ясно кой трябва да плати за вечеря в ресторант.

Няма разлика между половете по отношение на интелигентността или емоционалното възприятие, доказано от повече от 2000 научни изследвания. Но по някаква причина всеки от нас може лесно да опише какво е “истинският мъж” и “истинската жена” и тези описания се различават от човек до човек. Тези различия се дължат на половите стереотипи (идеите за това, какво трябва да бъдат мъжете и жените). Ако тези социални правила се превърнат в проблем, може би трябва да помислим да ги променим?

В тази статия ще говорим за стереотипи, свързани с пола, които не само причиняват много ожесточени спорове, но и ограничават избора в нашето ежедневие.

Стереотип № 1: Момичетата трябва да са красиви и любезни, а момчетата трябва да са смели и строги.

Децата нямат представа как трябва да се държат според техния пол, но възрастни обясняват тези неща много бързо. Момчетата се научават да се срамуват от себе си, ако плачат, а момичетата се научават да не бъркат роклите си. Психологът Кристия Спиърс Браун обяснява, че когато говорят с момчета, възрастните използват числа и примери от природата, а когато говорят с момичета, те споменават външния вид. Познайте кой е по-притеснен за външния си вид и допълнителното тегло?

Браун казва, че всяко дете, независимо от неговия пол, трябва да има 3 вида играчки: един за развитието си, един за тялото си и един за техните емоции. Пъзелите развиват интелекта, велосипеди и топки са необходими за физическата активност, а играенето с кукли и меки играчки учи децата да бъдат любезни и грижовни.

Не забранявайте на сина си да играе с чинии и колички и момичетата трябва да могат да играят с колички Не използвайте фрази като “Не се бий, ти си момиче” или “Трябва да си силен, ти си момче”. Учи сина си да готви и чисти, а дъщеря ти да използва отвертка и чук. И тогава, може би момчетата няма да се срамуват от използването на отпуск по бащинство, а момичетата ще имат повече свобода при избора на професия: пилот, водопроводчик, учител или друга работа.

Стереотип № 2: Мъжете трябва да плащат сметката в ресторанта.

Ако става въпрос за балансирано взаимоотношение, тогава в идеалния случай мъжът трябва да предложи да плати и жената трябва да откаже. И ако й даде подарък, тя трябва да му даде и подарък. Когато една жена наистина се нуждае от помощ, тя трябва да я поиска и мъжа трябва да е готов да помогне. Но в ситуации, когато една жена може лесно да се грижи за себе си, тя трябва да направи точно това.

Стереотип № 3: Мъжете са полигамни и жените трябва да се примирят с това.

Числата в изследванията се различават, но всички учени се съгласяват на едно нещо: мъжете по-често изневеряват на партньорите си, отколкото на жените. Някои хора смятат, че мъжете имат някакъв “ген”, който ги кара да кръшкат. Но истината е, че нито мъжете, нито жените са моногамни от раждането. Фактът, че жените са обичали други мъже, преди да се срещнат със съпрузите си, доказва, че те също са полигамни.

Верността е съзнателен избор и изневярата е добра причина да помислите дали имате нужда от тази връзка или не. Дори и да не искате да се разпаднете, може би е по-добре да останете далеч един от друг за известно време: спомняйки си, че онзи, който изневерява, трябва да положи някакви усилия, ако иска да остане заедно.

Стереотип № 4: Жените са по-лоши мениджъри от мъжете.

Тъй като много работодатели вярват, че жените не са добри за ръководни длъжности, рядко получават работа, където могат да демонстрират своите лидерски умения. Тази идея създава ефекта “стъклен таван” – невидима бариера, която ограничава кариерното развитие на жените поради причини, които нямат нищо общо с професионалните им умения.

Съществува и огромна разлика в заплащането: мъжете печелят повече пари за същата работа, отколкото жените. Известният психолог Йордан Питърсън обаче казва, че разликата в заплатите се дължи не само на различията между половете, а и на личността като прекалено мека или емоционална. Необходимите “по-сурови” черти са потиснати от жените, затова става по-трудно за тях да печелят по-добра заплата и да се движат напред.

Стереотип № 5: Мъжете не плачат.

Според проучванията мъжете изпитват гняв, тъга и страх толкова често, колкото жените, но изразяват само гнева, потискайки страха и тъгата (за разлика от жените, които потискат гнева си и изразяват тъгата и страха). Също така, мъжете не мислят, че могат да бъдат състрадателни, но изчисляването на физиологичните и имитични реакции показва, че мъжете и жените имат еднаква способност за състрадание.

С други думи, мъжете са под тежък товар на полови стереотипи, точно като жените: те са принудени да скриват емоциите си и да не показват, че имат труден момент. Но тези стереотипи затрудняват живота.

Какво мислите за разликите между мъжете и жените? Кажете ни в секцията за коментари по-долу.