Чести и плашещи симптоми за инсулт при жените

Мислите, че само хората с болни стави, движещи се бавно и със зъбни протези, получават инсулт?

Определено не – само защото имате собствени зъби и знаете как правилно да използвате Facebook, не означава, че сте в безопасност от едно от най-честите състояния на сърцето и кръвоносните съдове.

Всъщност ударите при по-младите жени стават все по-чести: инсултът е третият водещ убиец на жените в САЩ (те убиват два пъти повече жени, отколкото рака на гърдата) и 34% от инсулти се наблюдават при жени под 65-годишна възраст, според центровете за контрол на заболяванията.

Жените са особено уязвими на инсулти, благодарение на – какво? – Хормоните. “По-високите нива на хормоните, особено естрогенът, компрометират целостта на кръвоносните съдове”, казва Никол Уайнбърг, кардиолог, от Калифорния в здравния център на Провидънс Сен Джон. “Те влияят на това как сърдечните съдове се отпускат и свиват, което ги прави по-уязвими за артериална дисекция и кръвни съсиреци”.

Този риск се увеличава при жените, които са на хапчета за контрол на раждаемостта, пушачи, употребяващи наркотици или жени, които са бременни. Всяко едно от тези комбинации допълнително увеличава риска.

Сърдечните уарите могат да бъдат причинени от комбинация от генетика, избор на начин на живот и просто лош късмет, казва Уайнбърг.

В това се състои проблемът – много жени просто не знаят признаците и симптомите и следователно не търсят помощ навреме, според Американската асоциация за инсулт. Още по-объркващо: симптомите на инсулт при жени, които са по-млади, може да изглеждат по-различно от симптомите на инсулти при по-възрастни жени или мъже. Ето за какво трябва да внимавате.

Чести симптоми на инсулт сред всички полове и възрасти:

Поглеждаш в огледалото и забелязваш, че лицето ти наистина изглежда зле

Лицето Ви може да изглежда изкривено, особено от едната страна – ако се усмихвате и само половината от устата ви се усмихва. Това често е първият симптом на инсулт, съобщава, според CDC. Никога не забравяйте този знак, особено ако се случи с другите симптоми в този списък и веднага потърсете спешна помощ, казва Уайнбърг.

Чувствате се тромав и слаб

Слабостта в ръцете идва след това и се характеризира с чувство на тромавост, слабост или загуба на координация в ръката или крака. Това често се случва само от едната страна на тялото ви, но може да се прояви и като общо чувство на крайна слабост в тялото ви. Отново, това не е симптом, който трябва да пренебрегвате (може да сигнализира за сърдечен удар) и трябва веднага да потърсите помощ, казва Weinberg.

Изпитвате трудност да говорите

Това може да е най-видимият знак за другите, че може да получавате инсулт. Заваляте думите си, говорите безсмислено или изобщо невъзможността да говорите, всичко това са симптоми на възможен удар и трябва да бъдат взети много сериозно, особено ако те се появяват с предишните два симптома.

Чести симптоми на инсулт при жените:

Има някои симптоми на инсулт, които са по-уникални за жените. Според Националната асоциация за инсулт, те включват:

Внезапно припадане

Припадъкът може да бъде причинен от много случайни неща – внезапно прималяване, ниско кръвно налягане и бременност – са част от тях. Но инсулт се причинява, когато нещо блокира притока на кръв към мозъка ви и всеки път може да губите съзнание, казва Уайнбърг. Припадък по каквато й да е причина винаги изисква обаждане до Вашия лекар.

Вие изведнъж сте много объркани за това къде сте и какво се случва

Ако почувствате внезапни, драстични, необясними промени в личността или психическото си състояние (и не правите нещо очевидно, което да ги причинява, като пиене или наркотици), това може да е знак, че нещо се развива.

Вие сте замаяни и ви се гади

Вертиго, характеризиращо се с гадене и замайване, е по-малко известен симптом на инсулт, но е по-често срещан при жените, според НСА. Това също е симптом, който лесно се приписва на нещо друго, като отравяне с храна или грип. Въпреки че може да не е инсулт, струва си да се обадите на Вашия лекар, особено ако изпитвате някой и от другите симптоми в този списък.

Имате най-лошото главоболие в живота си

Хроничните мигрени увеличават риска от смърт или инсулт с 50%, според ново проучване, публикувано в The BMJ – и жените съставляват повечето от страдащите от мигрена в САЩ, според НСА.

Ако някога почувствате внезапно, мъчително главоболие, трябва да посетите най-скоро лекар. Това може да бъде инсулт или друго сериозно състояние като аневризма или кървене.

Хълцате без да можете да спрете

Хълцането е сладко и забавно … за около 30 секунди. След това е просто досадно. Но ако имате упорито, нелечимо хълцане, това може да е признак за удар, според изследване, публикувано в списание Neurology and Neurophysiology. Да, знаем колко странно звучи това. Свържете се с Вашия лекар.