13 неща, които да НЕ споделяте в социалните мрежи

Повечето хора не са наясно с факта, че Facebook и други популярни социални мрежи всъщност събират много лична информация за своите потребители, така че дори най-невинните постове понякога могат да се окажат опасни.

Съставихме списък от 13 неща, които никога не трябва да споделяте в социалните мрежи:

Интимни детайли около връзката ви

Каквото и да се случва между вас и партньора ви, трябва да си остане между вас. Не пишете за това, което се случва в спалнята ви, не споделяйте галените ви обръщения един към друг и други лични неща, които добавят специална стойност към вашите взаимоотношения, в противен случай може да загубите уважението и доверието на партньора си.

Селфи целувка

Повечето хора мислят, че е в изключително лош вкус да показват публично интимните си моменти. Това не само изглежда неприятено, но и може да обиди вашите половинки. А и вашите роднини вероятно няма да останат очаровани от тези типове снимки.

Експертите също така казват, че двойките, които парадират с връзката си в социалните медии, обикновено се чувстват несигурни в отношенията си и имат съмнения, относно партньорите си.

Неподходящи снимки

Някои места и поводи изискват уважаващо поведение, затова вероятно не би било уместно да си правите снимки с усмихнато лице по време на погребения,  на гробища, в църкви или други места за поклонение.

Нелегални неща

Ако решите да се похвалите с нарушаването на всички съществуващи закони (шофиране след употреба на алкохол, превишаване на скоростта, незаконни огнестрелни оръжия и т.н.), в най-добрия случай можете да получите глоба, а в най-лошия случай да отидете в затвора. Някои хора дори стигат твърде далеч и публикуват снимки на своите наркотици или пари, които туко-що са откраднали.

Разпалени комантари

Дори ако направите коментар, който трябва да бъде просто шега, трябва да сте внимателни относно това, което пишете, тъй като другите хора могат да се обидят. Ето защо е по-добре да избягвате такива теми като религия, политика, различия между половете и други сериозни проблеми, които могат да предизвикат дебати.

Оплаквания от работата ви

Дори ако колегите ви нямат достъп до профила ви в социалните медии, те могат да разберат за отношението ви към вашия шеф или условията на труд по друг начин. Така че, без значение колко сте разочаровани от настоящата си професия, пазете го лично за себе си, в противен случай може дори да ви струва работата.

Местоположението ви

Геолокацията позволява на вашия смартфон да проследява вашите GPS координати във всеки ъгъл на света. На пръв поглед може да изглежда страхотно да позволите на вашите приятели и семейства да знаят къде сте във всеки един момент, но рисковете не си заслужават. Ако искате да се предпазите от злонамерени хора, е по-добре да деактивирате тракера за местоположението си завинаги.

Плановете ви за почивка

Публикуването на редовни актуализации от курорта, в който пребивавате, е огромна грешка, защото не знаете кой може да види тази информация и да я използва, за да влезе в къщата ви и да открадне всичко, което имате. Ако наистина искате да споделите пътуването си, изчакайте, когато се върнете, ще бъде много по-безопасно.

Лични документи

Понякога хората са толкова щастливи от постигането на целите си, като получаването на първата си шофьорска книжка или закупуването на мечтания дом, че искат незабавно да споделят своята радост с всички.

Но не забравяйте, че личната информация, която разкривате онлайн, е най-големият риск, с който се сблъсквате. Ако някой може да види личните ви данни, може да злоупотреби с тях. Това правило се отнася за всички документи, които съдържат вашето име  – идентификационни номера, паспорти, самолетни билети, записи за собственост и т.н.

Финансова информация

Парите са много деликатна тема за всички нас, особено когато изпитваме финансови проблеми. Така че, ако сте наистина успешни, току-що сте получили повишение в работата с невероятна заплата или сте си купил личен самолет ;), не бързайте да споделяте това с всички в списъка ви с приятели.

Освен завистливи коментари, можете да рискувате своето състояние, тъй като има много хакери, които лесно могат да получат достъп до вашите спестявания, ако поствате снимки на вашите кредитни карти, споделяте информация за банковите си сметки или публикувате всякаква друга информация, потвърждаваща вашето финансово състояние.

Снимки от партита

Не разрушавайте онлайн репутацията си с снимки, направени, когато сте били пияни. Никога не знаеш кой ще погледне снимките на профила ти – може би следващия път ще бъде шефа ти или баба ти. Не можете да рискувате да загубите доверието, заради няколко снимки, направени през уикенда.

Ултразвукови снимки

Гинеколозите обикновено казват, че трябва да изчакате до втория триместър, за да разгласите щастливите новини в социалните медии, защото рискът от спонтанен аборт е по-нисък след третия месец.

Въпреки това повечето хора, включително Джулия Спира, автор на “Правилата на нетикета: Как да промените дигиталните си маниери”, смятат, че не е подходящо да споделяте ултразвукови снимки на нероденото си дете, тъй като вашите последователи и приятели може да го сметнат за много неуместно.

Снимки на скъпи подаръци

Изследванията показват, че публикуването на снимки на скъпите вещи на други хора в социалните медии увеличава нашите чувства на несигурност и неуспех и ни запълва със завист и неудовлетвореност от нашия собствен живот.

Освен това, ако споделяте лъскава нова играчка чрез публичен профил, винаги трябва да имате предвид, че тя ще привлече ненужно внимание към вашето богатство и някои хора може да искат да я откраднат.

Винаги помнете, че след като публикувате нещо публично, е почти невъзможно да го премахнете напълно и няма да можете да проследите кой вижда информацията за вас, така че бъдете изключително внимателни при избора на неща, които да споделите в социалните медии.