Аз съм жена и на никого нищо не дължа!

Една жена никога не може да живее като мъж и в същото време да има семейство, да изгради кариера, да се забавлява с приятели и да практикува любимото си хоби – този постулат ни е предложен от детството, вкарван със завидно постоянство в мозъка ни и през целия ни живот.

Една жена трябва винаги да направи избор и да се откаже от нещо в живота си в името на нещо друго. Нашите майки, баби и пра-баби ни казаха това и те не могат да бъдат обвинявани, защото това е техният опит и визия за живота. Но всъщност точно това се случва.

Прибиращи се от работа, ние бягаме към печката и нямаме право да легнем на дивана пред телевизора – защото сме жени. Не можем да направим избор в полза на вечер с приятели, вместо обичайното да я прекарваме заедно с детето. Не можем да кажем на съпруга си: “Скъпи, оправяй се от къщата днес ти, защото това е и твоята къща и живеем равнопоставено”. Ние не правим това, защото имаме ужасна отговорност, която една жена дължи на всеки, но не на себе си.

Как да се отървете от нея? Това е много сложен процес и отнема време. Трябва да преодолеете много нагласи, навици и страхове, трябва напълно да промените визията си за света, вдъхновявайки себе си, че не дължите нищо на никого. Преди всичко, трябва да се научите как да се грижите добре за себе си, а после и за другите.

Изчислете колко време и усилия изразходвате в чистене, готвене, подреждане и т.н.? Може би би било много по-евтино и по-изгодно да наемете икономка, което да улесни живота ти? И да инвестираш в дете, семейство, дом? Не забравяйте, че имате и съпруг, а той също трябва да участва в отглеждането на деца, домакинството и жилищните проблеми.

Друг добър вариант е да си направите списък с предимства. Там трябва да напишете всички добри неща, които можете да направите сами. Не за някой друг – само за себе си. Това ще ви помогне да видите визуално как можете да се грижите за себе си. В края на краищата, грижата за себе си е изключително важно умение, което уви, не всеки има.