Алуминиевата токсичност причинява деменция, Алцхаймер и рак

Никога няма да погледнете алуминиевото фолио по същия начин!

Съществуват все повече доказателства, че хроничното излагане на алуминий е фактор при много неврологични заболявания, включително деменция, аутизъм и болестта на Паркинсон.

Окончателно научно доказателство е трудно да се установи, поради липсата на дългосрочни проучвания, както и индустрии, които използват алуминий в своите продукти. Въпреки недостига на убедителни проучвания, има малко място за съмнение относно вредните ефекти на алуминия.

Алуминият е навсякъде

Въпреки че алуминия се среща естествено в почвата, водата и въздуха, ние допринасяме за натоварването с добива и преработката на алуминиеви руди, производството на алуминиеви продукти и експлоатацията на електроцентрали, работещи с въглища и инсинератори. Алуминият не може да бъде унищожен в околната среда – той само променя формата си, чрез прикрепване или отделяне от други частици.

Дъждът измива алуминиевите частици от въздуха и в нашето водоснабдяване, където те се натрупват, а не се разграждат. Ако живеете в промишлена зона, вашата експозиция несъмнено е по-висока от средната.

Според CDC, средният възрастен в САЩ консумира около 7 до 9 mg алуминий на ден в храната и по-малко количество от въздуха и водата. Само около един процент от алуминия, който приемате през устата, се абсорбира в тялото ви, а останалата част се изнася от храносмилателния тракт, при условие че функционира добре.

Алуминият се намира в шокиращ брой храни и потребителски продукти, включително:

  • Храни – бакпулвер, сол, сметана за кафе, печени продукти, преработени храни, оцветители.
  • Лекарства – антиациди, аналгетици, антидиарийни и други; добавки като магнезиев стеарат.
  • Ваксини – хепатит А и B, Hib, DTaP (дифтерия, тетанус, коклюш), пневмококова ваксина, Gardasil (HPV) и други
  • Козметика / продукти за лична хигиена – антиперспиранти, дезодоранти (включително солни кристали, изработени от стипца), лосиони, слънцезащитни продукти и шампоани
  • Алуминиеви продукти, включително фолио, кутии, кутии за сокове, кутии и бутилки за вода

Съдържа ли вашата замразена вечеря с алуминиева страна?

Алуминиевото замърсяване в храните е по-сериозен проблем, отколкото може да си помислите. В проучване, публикувано в списанието Environmental Sciences Europe, изследователите са анализирали 1431 храни и напитки със съдържание на алуминий и до известна степен са открили концентрацията на алуминий в 78% от тестваните храни.

Ако готвите храната си в алуминиево фолио, вие токсикирате собствената си храна. Едно проучване установи, че готвенето месо в алуминиево фолио увеличава концентрацията на алуминий. Изследователите стигат до заключението, че “Храненето на ястия, приготвени в алуминиево фолио, може да доведе до риск за здравето”.

Както при другите токсини, това не е едно излагане, а кумулативният ефект от много по-малки експозиции с течение на времето, които могат да доведат до токсично метално претоварване и влошаване на вашето здраве. Според проучване от 2006 г., месото за готвене в алуминиево фолио увеличава нивата на алуминий, както следва:

  • Червените меса, приготвени в алуминиево фолио, показват увеличение на алуминия с 89 до 378%
  • Птиците увеличават с 76% до 214%

Нивата на алуминия се увеличават при по-високи температури на готвене и по-дълго време на готвене.

Алуминият е в централната нервна система, тъй както цигареният дим е в белите дробове. Учените са наясно, че токсичните метали увреждат мозъчната тъкан и водят до дегенеративно заболяване, като произвеждат оксидативен стрес – а алуминият е един от най-лошите нарушители. Тъй като процентът на Алцхаймер се покачва, днешните многобройни пътища на алуминиево излагане са от голямо значение.

Алуминият може да бъде професионална опасност

Експозицията на алуминий за съжаление представлява професионална опасност за тези, които работят в отрасли като добив, фабрика, заваряване и селско стопанство. Да не говорим, че приемате алуминиеви изпарения всеки път, когато сте изложени на вторичен дим от цигари.

Вдишването на алуминиев прах или изпарения изпраща алуминиеви частици директно в белите дробове в силно абсорбируема форма, където те преминават в кръвта и се разпределят в цялото ви тяло, включително костите и мозъка ви.

Как да детоксикирате алуминий

Спирулина, вид водорасли (може да се намери на Amazon) е идеален начин за детоксикация на алуминий от тялото.

Те са пълни с минерали, ензими, антиоксиданти и аминокиселини. Банята със спирулина помага за съживяване, подхранване и омекотяване на кожата.

Баня от спирулина:

½ чаша спирулина, смесена в съд с топла вода
½ чаша морска сол
5 капки етерично масло