Ако притежавате тези характеристики, Вие сте психически силна личност

Теоретично, всички наши преживявания ни правят по-силни и по-добри хора.

Да бъдеш оптимист, да контролираш собствения си живот и да не съжаляваш себе си, са само някои от характеристиките, за които трябва да работим. Мислиш ли, че притежаваш някой от тях?

Това са 21 характеристики на психически силния човек, според Ейми Морин, психотерапевт и експерт по психическа сила.

1. Вие знаете как да балансирате емоциите и логиката си

Не става въпрос за това, дали сте управлявани от емоциите или добрия си разум. Става въпрос за това как да се поддържа баланс между двете, за да се види ясно кога емоциите преобладават над логиката в процеса на вземане на решения. Ако сте психически силни, знаете как да балансирате двете неща.

2. Вие прекарвате времето си продуктивно

Човек може да има хиляди оправдания, за да не свърши определена работа. Но психически силните хора се съсредоточават върху това, което наистина искат и избягват да губят времето си за непродуктивни дейности.

3. Вярвате в способността си да се адаптирате към промените

Животът непрекъснато се променя и понякога е трудно да се адаптирате към нови обстоятелства. Повечето хора просто се опитват да се противопоставят на тези промени, но психически силните хора се фокусират върху справянето с бързо променящата се реалност.

4. Изправяте се пред страховете, които те дърпат назад

Повечето хора избягват страховете си; някои хора се опитват да се изправят пред своите страхове само, за да изглеждат смели пред другите. Но психически силните хора нямат нищо за доказване. Те се сблъскват и преодоляват страховете, които им пречат да бъдат по-добра версия на себе си.

5. Вие се учите от грешките си

Психически силните хора не се опитват да оправдаят действията си или да скрият грешките си от другите. Те се учат от грешките си и се надяват да станат по-добри.

6. Намирате баланс между това, кой сте и кой искате да бъдете

Ако сте психически силен човек, може да приемете кой сте в момента, но никога не спирайте да работите, за да станете по-добър човек.

7. Вие празнувате успеха на другите хора

Да бъдеш психически силен означава да знаеш как да си сътрудничиш. Успехът на другите никога не ви кара да чувствате ревност. Напротив, психически силните хора знаят как да отпразнуват щастието и успеха на други хора.

8. Живеете и вземате решения, според вашите ценности

Ако живеете според вашите ценности и разбирате приоритетите си, никога няма да имате проблеми при вземането на решение. Тази способност прави хората умствено силни.

9. Вие се грижите за подобряване на уменията си, вместо да ги показвате

Като цяло, хората са склонни да търсят одобрение от другите. Но психически силните хора се фокусират върху подобряване на уменията си, без да търсят признание.

10. Живеете истински живот

Психически силните хора са честни със себе си. Действията им никога не противоречат на думите им.

11. Вие оценявате кой сте, а не това, което сте постигнали

Психически силните хора дават истинска стойност на това кои са, а не в това, което имат. Така че не им пука, ако спечелят или губят.

12. Знаете, че триумфът си струва да чакате

Психически силните хора знаят как да чакат своите награди; те знаят, че може да отнеме много време, за да узреят плодовете. Освен това нетърпението само ни прави слаби, нали?

13. Вие сте отговорни за действията си

Умствената сила не гарантира, че изобщо няма да правите грешки. Вие ще, но най-важното е да се научите от тях и да продължите.

14. Виждате трудности като възможности

Всяко препятствие и всеки проблем, с който се сблъсквате, е просто още една възможност да израстнете. Хората обикновено се раздразняват от трудностите, но психически силните хора приемат предизвикателствата и се подобряват.

15. Вие сте благодарни

Вместо да искат повече, психически силните хора вярват, че имат повече от необходимото и знаят как да бъдат благодарни за това.

16. Вие се фокусирате върху това, което знаете и правите най-добре

Тези, които са психически силни, са ефективни и успешни в живота, защото отделят своето време, усилия и ресурси на това, което правят най-добре.

17. Изправяш се, след като паднеш

За психически силни хора провалът не е краят на пътя, а началото му. Те вярват, че пътят, който са избрали, ще ги доведе до успех.

18. Вие сте реалистичен оптимист

Психически силните хора са надарени с оптимизъм. Когато се сблъскат с препятствия, се надяват на най-доброто, но в същото време винаги държат и двата крака на земята.

19. Работите върху слабостите си

Хората са склонни да скриват уязвимостта си. Но психически силните хора не се страхуват да се сблъскат с най-големите си слабости и да работят върху тях.

20. Не се срамувате от дребните неща

21. Вие сте готови да разрешите проблемите

Можете да се оплачете от проблемите си и да правите голяма работа от малки неща. Или можете да започнете да решавате проблеми, както правят психически силните хора.

22. Винаги сте готови да учите

Нов ден, нов човек или ново преживяване е просто още една възможност да научите нещо. Независимо от живота, който водят, психически силните хора винаги изпитват желание да учат.