Алергия към студа: концепцията, симптомите и основните методи за борба

Алергия към студа – заболяване, което се развива по време на дълъг престой в студено, студено вятър или контакт със сняг. Сред най-честите симптоми са:

  • Тежка назална конгестия и ринит. 
  • Появата на зачервяване по кожата, сухота, лющене, петна.
  • Зачервяване на очите, разкъсване, изгаряне.

Обикновено тези симптоми се влошават по време на физически контакт със студен въздух и изчезват, когато се влезе в топла стая. Причината за тази реакция на организма може да бъде генетично предразположение, наличие на други видове алергии, лоши навици, хронични заболявания. Често алергия към студ се проявява по време на инфекциозни заболявания.

За да се отървете от болестта, лекарите препоръчват да се вземат антиалергични средства: мазила, кремове, спрейове и други лекарства, които се борят със симптомите. За да намерите най-ефективния метод за лечение, консултирайте се с лекар. Той ще предпише необходимите медикаменти и ще разкаже подробно за хода на заболяването. 

В допълнение към приемането на лекарства, следвайте тези указания:

ПРОМЕНЕТЕ ДРЕХИТЕ

За да не предизвиквате раздразнение и да не предизвиквате възпалителни процеси, прегледайте дрехите си. Често симптомите могат да се засилят със синтетичните тъкани, кожа, вълна или вещества, с които се обработва дрехата. 

ЗАЩИТЕТЕ СЕ

Защитете кожата си преди да излезете навън: използвайте хигиенично червило, покрийте с шал, мажете лицето и ръцете си със специални кремове и не забравяйте да носите ръкавици. Освен това, омекотявате и подхранвате кожата с продукти, предназначени за чувствителна кожа, и се въздържайте от посещение на басейни за известно време.

СЛЕДВАЙТЕ ДИЕТАТА

В борбата срещу студените алергии е също толкова важно да се придържаме към правилата за правилното хранене. Премахнете от диетата си храни, които предизвикват алергични реакции: цитрусови плодове, сладки, мед, яйца, риба.

КАЛЕТЕ ТЯЛОТО

Ако имате назална конгестия, когато сте в контакт със студа, за да се справите с този симптом, експертите ви съветват постепенно да калявате тялото и да свикнете със студа. Този метод е неефективен при конюнктивит, уртикария и дерматит.