5 храни, които причиняват мазна коса и 3, които я предотвратяват

За да се справим с мазната коса, обикновено използваме специални шампоани, маски и балсами. Но оказва се, че има начин да предотвратим това или пък да го предизвикаме, чрез храните, които ядем.

Храни, които трябва да се избягват:

Захар

Хормоните са посланици на тялото ни, които помагат да се контролират почти всички процеси, които се случват вътре в нас. Ето защо е важно да ги поддържаме в равновесие. Захарта не е продукт, който помага с това. Всъщност тя работи обратното, като създава  дисбаланс, когато става дума за хормони. Ето защо, вместо да помага, тя засяга възпалителните процеси в организма и повишава нивата на кръвната захар, насърчавайки жлезите да произвеждат повече мазнини.

2. Рафинирани въглехидрати

Това са добри (или сложни) въглехидрати и лоши (или прости) въглехидрати. Рафинираните въглехидрати са свързани с втората група – лоши въглехидрати. Добър пример за лош въглехидрат е хлябът – бял хляб, изработен от рафинирани зърна, е по-мек и по-пухкав от пълнозърнестия хляб. Ето защо, рафинирани зърна са зърната, които се обработват от производителите, за да станат по-меки.

Тъжната част в това е, че тези въглехидрати претоварват телата ни с карбамиджинна обработка. Този процес прави маслените жлези да имат свръхпроизводство на масло и ние завършваме с мазен скалп.

3. Пържени храни

Всяка пържена храна, особено дълбоко пържените и бързото хранене , натоварва тялото ни с масло поради свръхстимулацията на маслените жлези. Маслото, което произвеждат, покрива кожата ни, включително и скалпа с допълнителна мазнина.

Следователно, ако хапвате хамбургер от бързо хранене вечер, може да превърнете косата си в лепкава бъркотия през нощта. Не само трябва да избягвате да консумирате тези храни, за да направите вашата диета по-здравосьловна, но и да направите косата си по-чиста.

4. Млечни продукти

Колкото и странно да звучи, млечните продукти също могат да бъдат обвинявани за производството на допълнителен себум. Това е така, защото млечните продукти, като мляко, масло и сирене се смилат от телата ни като масла и мазнини, поради което ни оставят с лепкава коса и появата на лицево акне. Също така съдържат компоненти, свързани с излишното количество хормон тестостерон, което също влияе върху производството на допълнителен себум.

Следователно чаша топло, пълномаслено мляко вечер може да ви накара да се нуждаете от спешно измиване на косата сутрин.

5. Сол

Излишната консумация на сол води до подуване, подкожни торбички, пърхот и цялостно обезводняване на тялото. Последната точка прави тялото да произвежда повече мазнини за борба с липсата на вода. Отново всичко това свършва, причинявайки лепкава и мазна коса, особено при тези, които са склонни към нея. Ето защо е важно да обърнете внимание на консумацията на бисквити, чипс, пържени картофи и солени ядки, защото те съдържат излишната сол.

Храни, които предотвратяват мазната коса:

Храни, богати на витамини В и Е

Витамините В и Е са сред най-важните витамини за нашето тяло и коса. Не само те помагат да се развива силна и красива коса, но и регулират производството на допълнителни масла, като по този начин правят косата ви да изглежда по-добре. Храни като боб, зеленчуци и плодове са богати на  витамин В и това е, което може да помогне на косата ви да изглежда чудесно. Витамин Е  може да се намери в листни зелени зеленчуци, слънчогледови семена и ядки.

Храни, богати на цинк

Нашето тяло се нуждае от цинк в малки количества и този минерал не се съхранява в нас. Добрата новина е, че ако увеличите потреблението на богати на цинк продукти, това може да помогне за борбата с производството на масло от тялото ви. Можете да намерите цинк в хранителни добавки, обаче, той също е на разположение в натурални храни като овес и яйца.

Добри мазнини

Имайки мазна коса, не означава, че трябва напълно да спрете да консумирате мазнини. Мазнините са важен елемент от правилното функциониране на нашите тела. Просто регулирайте консумацията на наситени и транс мазнини. Доста лесно е да се идентифицират, защото те са склонни да останат твърди при стайна температура. Ето защо маргаринът, маслото и животинските мазнини са всички транс мазнини. Променете ги за “добри” мазнини като ядки, растителни масла и някои видове риби.

Какви други начини за борба с мазна коса знаете?