9 Странни, но много верни факти за бременността, за които лекарите рядко говорят

Какво знаем за бременността? Гадене, болки в гърба, необичайни хранителни прищевки, всички тези факти са известни дори на мъжете и децата.

Но знаете ли, например, че неродените бебета могат да плачат? Или, че широко разпространеното вярване, че новородените нямат колене, е просто мит? Готови ли сте да се изправите пред факта, че върху лицето и тялото ви могат да се появят пигментни петна?

Обобщихме най-забележителните факти за бременността и новородените, за които нито вашите приятели, нито майките ви ще ви разкажат.

  • Износването на бебе в утробата за цяла година не е мит. Обикновено бременността, от момента на зачеването до момента на раждане, продължава 266 дни или 38 седмици. В действителност обаче този брой може да бъде по-голям или по-малък. Например, Белуха Хънтър е бременна в продължение на цели 375 дни. Нейният плод расте по-бавно от обикновено, затова бременността й отне повече от година, но в крайна сметка се ражда здраво момиче.
  • По време на втората половина на бременността, плода уринира до 1.14 литра течност на ден и частично я пие след това.

  • Матката става 500 пъти по-голяма от нормалната по време на бременността, но 2 месеца след раждането тя се връща в нормалния си размер. Матката преди бременността е около размера на праскова, а до края на бременността достига размера на диня.
  • Една жена ще произвежда повече естроген през третото тримесечие на бременността, отколкото в продължение на 3 години, в които не е бременна и по време на една бременност – повече, отколкото през целия си живот.

  • По време на бременността, талията и гърдите на жената не са единствените неща, които могат да нарастнат по размер, а и краката й също ще се развиват. Има няколко причини за това: прекомерното натрупване на течност в тялото на бъдещата майка, ставите омекват поради хормонални промени, увеличаването на натиска върху стъпалата на краката, поради увеличеното тегло.
  • Бебетата могат да плачат в утробата на майка си, още преди да са родени. Те развиват тази способност през третото тримесечие и плачът обикновено се случва в отговор на шума с ниски децибели, който се произвежда в корема на майката. Видео ултразвукови изображения показват бебета, с плачещо поведение, като отваряне на устата, подтискане на езика им и приемане на няколко неравномерни вдишвания преди издишване.

  • Чест “придружител” на бременни жени е пигментацията. 90% от майките срещат този проблем. На техните лица могат да се появят специфични петна, особено в областта на челото, носа, брадичката, скулите и очите. Цветът на тази пигментация зависи от първоначалния цвят на кожата на майката: светлата кожа става по-тъмна, а тъмната кожа става по-светла.

  • Пръстовите отпечатъци на бебета се формират средно между 10-та и 19-та седмица. Когато се формират, те няма да се променят до края на живота на един човек.
  • Нероденото дете може да усети, вкуси и помирише храната, която майка му консумира. Тя се абсорбира от амниотични течности и може да формира предпочитанията за храна на бъдещия човек.