10 стереотипа за здравословен живот, които всъщност са вредни

Днес здравословният начин на живот е доста модерен и в действителност е наистина чудесно и положително нещо, което трябва да бъде поставено като цел.

Една балансирана диета, физическа активност, добър сън – всичко това ни прави здрави, силни и щастливи. Но много често фалшивите стереотипи, които изглеждат верни, се появяват като тенденция и трябва да внимаваме, защото вярвайки в тях, те могат да ни навредят. Проверете следния списък и утре вероятно ще решите да се отървете от неприятния “ергономичен” стол или да разнообразите диетата си с ястия, приготвени в мултикукъра.

Създадохме списък с тези стереотипи и ще ви запознаем с реалността, за да можете да започнете истинското преследване на самоусъвършенстването. В края на статията има и бонус, който ще ви разкрие най-доброто време да вземете душ.

1. Червеното месо е по-здравословно

Дивите породи сьомга, като кохо сьомга, имат силно ярко оцветяване, а по-скъпите породи сьомга (които също са богати на Омега-3) всъщност са много по-бледи. И тези бели ивици, които виждате в рибата, всъщност са страхотни – те означават, че към рибата не са добавени багрила.

Така че цветът не е индикатор за свежест или “дива природа”. Повечето от продадените в супермаркетите сьомги се доставят от ферми или преди това са били замразени – всичко това, защото прясно уловената риба се разваля много бързо.

2. Ергономичните мебели винаги са по-добри от обикновените мебели

Ергономичните мебели са широко рекламирани като лек за болки в гърба. За съжаление, това е само търговски трик. Доказано е, че неправилно избран “луксозен” стол може да причини влошаване на гърба ви. Инструкциите за използване на този тип мебели също са много специфични, когато става дума за седящи пози.

Пробният период за ергономичен стол трябва да бъде много дълъг и внимателен. Ако нямате възможност да проверявате и тествате тази скъпа покупка с течение на времето, тогава е по-добре да я пропуснете.

3. Тяло ни се нуждае от редовно пречистване

Ние не говорим за случаи, когато специални диети и клизми са предписани от лекар – това е различна ситуация. Става въпрос за случаите, когато правите тези неща, без първо да се консултирате с лекар, което може да причини проблеми.

Изследванията не потвърждават ефикасността на методите за детоксикация като чести клизми, специални диети, гладуване и пиене на сок. Но същото изследване показва възможни отрицателни последици като проблеми с микрофлората, подуване на корема, повръщане, стомашни разстройства и чернодробна недостатъчност. Потреблението на богати на фибри плодове и зеленчуци е много по-полезно и по-безопасно.

4. Храната от мултикукър или микровълнова е вредна

Патентът за микровълнова фурна е издаден през 1946 г., а мулти-готварска печка е пряк потомък на японска пещ за ориз от 50-те години на миналия век. Въпреки факта, че хората ги използват доста дълго, все още има много легенди за тях.

Доказано е, че продуктите от микровълнова фурна и мулти-готварска печка (чийто принцип на работа се основава на комбинацията от различни режими на отопление и налягане) не губят витамини и хранителни вещества от храните. Тяхната полезност зависи само от съставките им.

Също така, микровълнова фурна и мулти-готварска печка са по-подходящи за приготвяне на храна за диети, поради малката консумация на масло по време на процеса на готвене.

5. Всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат обелени

Според диетолозите повечето зеленчуци (краставици, тиквички, домати, чушки) и плодове не трябва да се белят. Чрез премахване на кожата, ние се лишаваме от полезни чревни влакна, както и калий, магнезий и витамини (С, К, РР, каротин, витамини от група В) и антиоксиданти.

Имайте предвид, че трябва внимателно да измивате тези продукти (кивито трябва да се измие с четка) преди да ги консумирате.

6. Трябва да се събудите рано през уикендите

Изследванията, проведени от Университета в Чикаго, са доказали, че сънят в почивните дни неутрализира повишената чувствителност към инсулин, която се дължи на липсата на сън. Също така намалява риска от диабет.

Учени от Швеция стигат до подобно заключение – компенсирането на липсата на сън през уикендите намалява увеличения риск от ранна смърт с 15% за тези, които не получават достатъчно сън. И това отново доказва, че липсата на сън уврежда тялото ви отрицателно и трябва да се опитате да го избегнете.

7. За вашето здраве е по-безопасно да пиете вода от бутилка

Според учените от Канада, всички пластмасови бутилки имат тенденция да събират огромни разновидности бактерии. Положението е още по-лошо за еднократните бутилки – трудно е да се измият старателно, материалът им се деформира бързо и получава микрокредити и те се превръщат в идеално местообитание за различни бактерии.

Между другото, това е причината, поради която водата се разваля бързо, когато се остави в бутилка – никой не дезинфекцира капачката.

8. Полезно е да се разтягате преди тренировка

Както показват проучвания на учени от Канада и САЩ, статичното разтягане не загрява мускулите преди тренировка и всъщност може да предизвика нараняване. Разбира се, разтягането прави мускулите по-гъвкави, но в същото време може да ги отслаби, да влоши издръжливостта и да отрази негативно резултатите от силовото обучение.

Повечето треньори препоръчват съвместни артикулации и динамично разтягане като загряващи упражнения, оставяйки статичните за края на тренировката.

9. “Положителното мислене” е ключът към психичното здраве

Психолозите твърдят, че “позитивно мислене” като “мога да направя всичко!” е всъщност опасно. Тази концепция ограничава възприемането ви от реалността, не позволява изчисляването на негативните последици и рискове и води до невроза, безпокойство или депресия, когато неизбежните неуспехи се появяват по пътя към постигането на вашата цел.

Не трябва да прекъсвате всички негативни мисли и чувства – можете да ги използвате за разумна оценка на реалната ситуация.

10. Здравословно е да пиете много сокове

Изследванията на учени от Австралия и Великобритания са доказали, че вредите, причинени от пиенето на големи количества сок (например, когато се правят детоксикационни диети), могат да бъдат сравнени с вредите, причинени от колата. Огромно количество захар (няма значение дали е пакетиран сок или прясно изцеден) увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Бонус: Кога е най-доброто време да си вземете душ?

Имаше много дебати за това дали трябва да вземете душ сутрин или вечер. Но всъщност зависи от различни фактори – такива може да бъдат вида на кожата ви или вашата склонност към безсъние.

Ако имате мазна кожа, вземете душ сутрин, защото ранното къпане ще помогне за почистване на мазнините, съхранявани в порите ви през нощта. Обратно, ако имате суха кожа, по-добре е да преместите процедурата за вземане на душ вечерта. Това е така, защото сухата кожа се отърва от огромно количество кожни клетки, които се събират на тялото ви през деня, а вечерният душ ще ги измие.

Също така, ако имате затруднения при заспиване, е по-добре да вземете душ през нощта, защото охлаждането на тялото след гореща вана автоматично ще ви накара да се почувствате сънливи и ще заспите по-лесно.