9 Психологически факта, които не знаем за себе си

Често ли задържате вратите отворени за други хора? Какво ще кажете за паркирането близо до друга кола в почти празен паркинг?

Това са нещата, които вършим почти подсъзнателно. В тази статия разбрахме какво мислят учените за това. Оказва се, че за всяко неизречено правило има просто обяснение.

Събрахме 9 обикновени правила и разбрахме защо хората ги следват.

9. Намаляме звука или директно спираме радиото, когато шофираме на непознати места

Представете си, че шофирате до важна среща на непознато място. Много е вероятно, да спрем да говорим с останалите пътници, да намалим звука на радиото или да го изключим напълно и да се съсредоточим върху пътя, за да не се загубим.

Професор в катедрата по психологически и мозъчни науки в университета “Джон Хопкинс” д-р Стивън Янтис доказва, че в моменти, в които фокусираме вниманието си върху слушането, ние сме по-малко наясно с визуалната информация, която получава мозъкът ни. Това е причината, поради която много често трябва да изключваме фоновия шум, за да не пропуснем завоя, който трябва да предприемем.

8. Ние жестикулираме, докато говорим

Ако ръцете ни не са ангажирани с някаква дейност по време на разговор, тогава обикновено започваме активно да жестикулираме. И това е съвсем нормално.

Професор Андрю Бас, от университета Корнел, разкрил по време на своето изследване, че нашият инстинкт за жестикулиране по време на разговори е част от нашата еволюция. Учените са проследили как се развиват невронните мрежи в мозъка, които ни помагат да се движим и говорим, и откриват, че социалните сигнали, които птиците и бозайниците (включително хората) използват, идват от задния мозък на рибата. Ето защо съединителната реч и жестовете имат еволюционен произход.

7. Предпочитаме да паркираме колата си близо до друга кола в почти празен паркинг

Това поведение се обяснява с факта, че хората са социални същества. Често следваме тълпата и затова в нормална ситуация автоматично паркираме колата си в близост до единствената друга кола на паркинга.

Роб Хендерсън, асистент по изследванията в университета в Йейл, анализира изследванията по тази тема и очерта няколко причини, поради които хората следват тълпата.

Едно от тях е, защото броят на продуктите и услугите около нас се разраства. Нямаме време да ги изпробваме. Ето защо използваме неща, които вече са били тествани от мнозинството. Това е и причината защо в рекламите много често чуваме твърдението, че този продукт се препоръчва от 9 от 10-те експерта. Така се опитват да ни накарат да следваме тълпата.

6. Мъжете не използват 2 съседни писоара

Обществените тоалетни не са много приятно място, дори ако са напълно чисти. Работата е, че личното пространство и конфиденциалността са важни за всички нас. Съществуват обаче и изключения от това правило – като например някой безсрамни хора.

Както и да е, мнозинството не би искало да използва тоалетната под скитащия поглед на очите на някой друг. Това е причината, поради която мъжете предпочитат да използват писоари, разположени на известно разстояние един от друг.

5. Не вземаме последното парче пица или последната поничка

Този факт е всъщност доста странен, защото противоречи на много изследвания, които изучават недостатъка. Казват, че колкто по-оскъден е продукта, толкова повече искаме да го получим. Ето защо в рекламите за продажба често чуваме, че количеството на този продукт е ограничено.

Въпреки това учените Даниел Е. Ефрон и Дайл Т. Милър от Станфордския университет посочиха по време на своето проучване, че хората в голяма компания не вземат последното парче пица, последната поничка или последната дъвка в пакетчето, защото не чувстват че имат право да го направят.

4. Мъжете предпочитат да не питат за посоката

Според проучване на TrekAce само 6% от мъжете заявяват, че ще поискат помощ за пътя от непознат, ако бъдат се изгубят. В същото проучване беше установено, че средно мъжете пътуват около 1400 допълнителни километра в рамките на 50 години от живота си, защото отказват да поискат помощ.

Марк Гулстън М.Д. се опитва да обясни причините за това. По негово мнение мъжете не искат помощ, когато разберат, че са се загубили, защото не искат да се чувстват некомпетентни, уязвими или дори унижени.

3. Ние държим вратите отворени за други хора

От нашето детство се научаваме да държим вратата за други хора, защото тока е правилно и учтиво. Има ли обаче нещо друго, освен желанието ни да бъдем любезни, което ни подтиква да го направим?

Учените мислят, че да. В статия, написана от Джоузеф Сантамария и Дейвид Розенбаум, се казва, че държим вратите за другите, за да минимизираме изразходваните колективни усилия, което означава, че човека, за когото сте задържали вратата, не е трябвало да изразхожда енергията си.

Всъщност това олицетворява “златното правило на морала” – отнасяйте се с хората по начина, по който искате те да се отнасят с вас.

2. Ние не купуваме нито най-скъпите, нито най-евтините неща

По принцип се опитваме да харчим парите си рационално. И затова обикновено избираме продукти с цена и качество, които съвпадат най-добре. Това е причината, поради която предпочитаме да купуваме нито най-скъпите, нито най-евтините стоки. В първия случай, по мнение на клиента, цената може да бъде надценена, докато във втория случай качеството на продукта може да бъде компрометирано.

Въпреки че считаме, че това поведение е разумно, заслужава да се отбележи, че търговците също така знаят за него. Понякога, за да продават подобни продукти, те умишлено поставят един до друг най-скъпия и по-евтин продукт.

1. Ние поставяме краката си към човек, от който се интересуваме

Не само позицията на тялото има значение в разговорите, но и позицията на самите краката. Ако краката на човека, скогото сте излезли на среща не са насочени към вас, а са кръстосани, това означава, че човекът не се интересува от разговора.

Джо Наваро М.А., в книгата си “Какво казва всяко тяло”, обяснява, че всичко идва от нашата природа – тялото ни гарантира, че нашите крака могат да реагират веднага, ако почувстваме някаква заплаха. Това е инстинкт за оцеляване. Държим краката си кръстосани, когато се чувстваме комфортно, например, когато сме сами в асансьор, но незабавно ще ги раздалечим, ако се появи група непознати, за да можем бързо да избягаме, ако се наложи. Ето защо, когато човек се чувства отегчен или не се интересува, краката му също ще бъдат ориентирани към изхода.