10 филма, които могат да разплачат дори най-коравите мъже

Има мит, че мъжете не плачат.

Да, жените са по-емоционалните същества, но това не означава, че силната половина на човечеството не може да бъде сантиментална. Дори и техните очи могат да се насълзят, когато гледат докосващи филми.

Събрахме такива 10 филма, за да го докажем.

“Хачико: Историята на едно куче” 2008

Професор по музика по пътя си от работа среща изгубено кученце на гарата. Когато го води в къщата си, той дори не може да си представи, че приятелството им ще продължи много години и ще стане пример за искрената любов и преданост на кучето към човека.

Доказано е многократно: разкъсващата история, основана на истински събития, кара дори и най-коравите мъже да се разплачат.

“Да почукаш на райските врати” 1997

Двама пациенти, лежащи в една и съща болнична стая, имат разочароващи диагнози: не им остава много живот. След като решават, че не си заслужава да прекарат последните си дни в мрака на болничната стая, те бягат от там, крадат кола и отиват на екскурзия до морето. По пътя се забъркват в забавни и понякога опасни ситуации. Страхотен филм за живота, смъртта, съдбоносните мечти и вечността.

“Зеления път” 1999

Действието се развива през 30-те години на 20 век в затвора „Студената планина“. Главните действащи лица са осъденият на смърт за изнасилването на две малки момиченца и притежаващ свръхестествени способности Джон Кофи (в ролята Майкъл Кларк Дънкан) и главният надзирател на Зелената миля Пол Еджкомб (в ролята Том Ханкс). Филмът е номиниран за четири Оскарa, сред които за поддържаща роля на Майкъл Кларк Дънкан и за най-добър филм.

Стивън Кинг е използвал история разказана от негов познат, който е бил в същия затвор, в които се е развило действието.

“Казвам се Хан” 2010

Индийските филми обикновено са изпълнени с песни и танци, но не този път. Този изненадващо докосващ филм разказва историята на Ризван Хан, който страда от синдрома на Аспергер. Той пътува из Америка, за да се върне при любовта си. Съпругата му го напуска след атентатите на 11 септември 2001 г., когато световното отношение към мюсюлманите се променя драстично. По време на своето пътешествие той печели сърцата на хората със своята милост, миролюбива природа и искреност.

“Списъкът на Шиндлер” 1993

Историята на Оскар Шиндлер, успешен бизнесмен и член на нацистката партия, която спасява живота на над хиляда евреи по време на Втората световна война. Филмът е почит към героичните му дела и това е шедьовър, който ще ви разтърси из основи с дълбочина и реализъм.

“Копнеж за танц” 2004

Светът на Майкъл, страдащ от церебрална парализа, буквално се преобръща, когато нов пациент, Рори, пристига в дома за инвалиди. Рори е ограничен до инвалидна количка поради мускулна атрофия. Младежът не само не хленчи за несправедливостта на живота, но показва завидна сила, като живее живота си в най-голяма степен. Заразявайки Майкъл с положителното му отношение към живота, той му показва нови възможности за радост.

Този прекрасен филм ни кара да преразгледаме нашите възгледи за живота и да започнем да оценяваме това, което имаме.

“Живота е прекрасен” 2007

Филмът разказва историята на един италианец от еврейски произход по време на Втората световна война, който трябва да използва своя хумор и въображение, за да помогне на сина си да оцелее в концентрационния лагер. Силен филм, олицетворяващ любовта и доброто, предизвикващ силни чувства у зрителите.

“Седем души” 2008

Бен Томас не може да забрави автомобилна катастрофа, при която седем души, включително неговата годеница, са загинали поради небрежността му. Преследван от вината си, той намира начин да коригира грешката в миналото. Принасяйки телесните си органи на крайно болни хора, той им помага да оцелеят и по този начин компенсира загубите от злополуката. Всичко става сложно, когато се среща с Емили и се влюбва в нея. Никой не може да задържи сълзите, докато гледа психическото мъчение на главния герой.

“Момиче за милиони” 2004

Маги мечтае за боксова кариера. Франки Дън е треньор, победен от живота и не е много ентусиазиран да тренира ново момиче. И все пак виждайки я как упорито и яростно желание да стане шампион, той се съгласява да я вземе под крилото си. Предстои решаващ турнир. Шансовете за победа са високи, но съдбата решава да изиграе жестока шега. Филмът е за вътрешната борба, за желанието да изпълниш мечтата си, независимо от всичко.

“Гладиатор” 2000

Великият войн Максим трябва да стане наследник на трона на Римската империя. След като научава това, синът на императора го осъжда на смърт. По чудо спасен от смърт, Максим става гладиатор. Той отново трябва да се изправи срещу него, но сега сцената е гладиаторната яма на Колизеума. Силната драматична пиеса на Ръсел Кроу печели сърцата ни от първите минути на филма. И когато настъпва кулминацията, публиката започва да плаче.