9 начини за отслабване, които нямат нищо общо с диети или упражнения

Когато става въпрос за намаляване на теглото, ние винаги си представяме жени, които трябва да ядат килограми плодове и магданоз в прекъсванията между изтощителните тренировки.

Е, това е вярно – трудно е да постигнете желания резултат, без да ядете здравословна храна и да правите физически упражнения. Но както се оказва, има начини за намаляване на теглото, които не изискват непременно да отидете в фитнеса или да промените диетата си.

Разбрахме кои трикове можете да използвате, за да отслабнете, без да ограничавате храната, която харесвате или да правите нежелани упражнения.

1. Яжте от червени чинии.

Това може да изглежда малко странно, но изследванията показват, че хората ядат по-малко храна от червени чинии, от колкото от бели или сини. Работата е, че този цвят е свързан със забраните и е сигнал за спиране, така че хората инстинктивно ядат по-малко. Имаше експеримент, при който участниците получиха бисквитки на червени, бели и сини плочи. Тези, които получиха червена чиния, изядоха много по-малко от останалите участници. И да, те не са яли здравословна храна. Така че, товаработи само за ситуации, когато ядете нездравословни храни.

2. Пийте от тясна и висока чаша.

Ето едно забавно и научно доказателство: ако пиете напитки от високи чаши, ще пиете около 25-30% по-малко. Американският учен Брайън Уансинг обяснява това като оптична илюзия, която манипулира мозъка. Тестовете показват, че дори професионалните бармани наливат повече в ниски и широки чаши.

3. Махнете нездравословна храна от полезрението си.

Изследванията показват, че ако хората държат висококалорични храни пред тях, те най-вероятно ще тежат повече, отколкото тези, които скриват нездравословни храни от себе си и вместо това вадят плодовете. Гледката на вкусните (но нездравословни) храни увеличава чувството за глад и изкушение, което ви кара да ядете повече. Така че, уверете се, че виждате само здравословни храни у дома.

4. Яжте повече протеини.

Когато ядете храни, богати на протеини, убивате глада си по-бързо. Изследванията показват, че 15% увеличение на протеина в ежедневната диета помага на участниците да изяждат 440 по-малко калории. Поради това те успяват да загубят 4 килограма допълнително тегло средно за 12 седмици, без всъщност да ограничават всички храни.

Храните, които имат най-много протеини, са: месо (пиле и червено месо), риба, яйца, извара, сирене и боб.

5. Дъвчете ментова дъвка, когато сте леко гладни.

Когато сте само леко гладни и може да рискувате да хапнете някоя нездравословна закуска. По-добре дъвчете ментова дъвка без захар. Вкусът на мента потъпква функцията на вкусовите пъпки и желанието да ядете нещо веднага изчезва.

6. Добавете лед към вашите напитки.

Всички храни, които ядем и пием, се сгряват от тялото ни до телесна температура. Този процес на терморегулация изгаря калории и колкото повече “отопление” тялото трябва да направи, толкова повече калории изгаря. Добавете малко лед към напитките си (кафе, чай, сок, коктейли) и ги изпийте чрез слама. Студената храна също кара тялото да изгори повече калории.

7. Спете повече.

Проучванията, публикувани през 2013 г. от сп. Nature Communications, показват, че хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, ядат по-често калорични храни и качват повече килограми от хората, които получават достатъчно сън. Така че, опитайте да спите поне 7-8 часа през нощта.

8. Купете дрехи по-малък размер.

Купете нова рокля или нов чифт дънки, които са с няколко размера по-малки и ги закачете някъде в дома си, където можете да ги виждате. По този начин винаги ще си напомняте за целта, която искате да постигнете.

9. Отслабвайте заедно с някой друг.

Свържете се с приятелите си или се присъединете към група хора, които се опитват да отслабнат също. Това ще направи процеса по-мотивиращ. Изследване показва, че хората, които се обединяват с други хора, които се опитват да отслабнат, достигат целта си с 20% по-често.

Бонус: Използване на лед, за да се отървете от мазнините

Според изследователи от университета в Маастрихт, студените температури помагат да се изгарят мазнините. Студената ще превърне бялата мазнина в кафява мазнина, която по-лесно ще се метаболизира от тялото.

  • Опаковайте ледения пакет в тънка кърпа и го поставете на мястото, където имате мазнини.
  • Оставете опаковката за около 30 минути.
  • Правете го веднъж дневно в продължение на 12 дни.
  • За да избегнете измръзване, махайте пакета от време на време. Ако забележите симптоми като зачервяване на кожата, изтръпване, незабавно прекратете процедурата.