14 неща вкъщи, от които е по-добре да се отървем

Вашият дом е уютно място, където трябва да се чувствате удобно и безопасно.

Но понякога запазваме безполезни и дори опасни предмети там, които заемат твърде много място и оказват негативно влияние върху здравето ни.

Създадохме списък с ежедневни неща, от които е по-добре да се отървем.

Пластмасови съдове

Да, тези пластмасови съдове са леки и не е нужно да ги миете, но е по-добре да използвате обикновени съдове, тъй като пластмасовите чинии и чаши са изключително опасни за нашата планета. По-добре е да изгубите няколко минути в миене на съдовете си, отколкото да допринесете за глобалното замърсяване.

Лак за нокти с изненада

Много лакове съдържат толуен, формалдехид, дибутил фталат и други опасни съставки, които могат да повлияят на нашето здраве. Производителите на лак за нокти са по-изложени на риск от тежки заболявания, отколкото други хора: те всеки ден вдишват изпаренията от химикалите от тези лакове.

Запознайте се с всички компоненти в лак за нокти, преди да го купите. Що се отнася до салоните за нокти, по-добре е да се проветряват всички помещения толкова често, колкото е възможно.

Претоварени удължители и разклонители

Всички ние използваме удължители у дома и често забравяме за правилата им за работа. Претовареният удължителен кабел може да предизвика пожар. Нещо повече, може да се спънете или да паднете и да получите натъртвания или дори навяхване или счупване.

Винилов тапет

Основната “съставка” на виниловите тапети е поливинилхлорид (или PVC.) Виниловите покрития за стени могат да отделят пари от винилхлорид. Дългосрочната експозиция на ниски нива на PVC е свързана с токсичността в почти всяка основна жива система.

Бъдете внимателни при избора на тапети. Опитайте се да експериментирате с боя, вместо с винилови настилки.

Временни мебели

Винаги се опитваме да направим нашия дом уютен, но нищо не разрушава хубавия интериор, колкото временното обзавеждане, което обикновено се купува, за да запълни пространството. Не купувайте този вид мебели, за да ги замените с по-добри модели по-късно. Вместо това, купувайте класически мебели, които не губят стойността си с течение на времето.

Грим с изтекъл срок

Не се препоръчва употребата на изтекли продукти за гримиране, тъй като те няма да работят по начина, по който трябва. Например, SPF лосиона няма да защити вашата кожа, BB крем ще бъде почти прозрачен, и така нататък. Понякога грима с изтекъл срок на годност може да предизвика дразнене на кожата и акне.

Освежители за въздух

Много освежители за въздух съдържат токсични химикали, които не са посочени на етикетите.

Можете да замените освежителя си с естествени етерични масла или дори парфюми, които ще накарат стаята ви да изглежда и мирише наистина приятно.

Разтегателен диван вместо легло

Колкото повече порастваме, толкова по-удобни са нашите легла. Когато не се налага да го разгъвате и имате меки възглавници, сънят ви ще стане по-добър.

Завеси за душ, които никога не са чистени

Учените предупреждават, че сапунните петна на завеса за душ са всъщност бактерии. Те могат да причинят различни опортюнистични инфекции при хора, които имат слаба имунна система. За да ги поддържате чисти, трябва редовно да го измивате със сода и оцет.

Стари визитки и списания

Ако сте притежатели на стари визитки, е време да ги изхвърлите. Днес изглеждат наистина странно и вероятно, никой дори не се нуждае от визитка от фирма, с която работихте преди 5-10 години.

Изрезките за списания изглеждат наистина добри в колажи или са полезни за дизайнери, модни дизайнери и други творчески хора. Но е време да се сбогуваме с всички стари, прашни списания, които само създават бъркотия.

Хавлии в банята

Хавлиите, които се съхраняват в топла и влажна баня създават чудесна среда за бактерии. По-добре е да ги държите в чекмедже в стаята. Също така се препоръчва да се перат хавлиените кърпи поне веднъж седмично и да се изсушат веднага след употреба.

Стари килими

Килимите събират прах и е важно да ги почиствате приблизително два пъти седмично. Ето защо много хора  ги изхвърлят. Освен това не е добра идея да ги съхранявате навити, защото дори валцуваните килими събират прах и мръсотия и заемат твърде много място.

Изкуствени растения

Растенията могат да донесат топлина във всяка стая, но изкуствените са изключение – не ги купувайте, дори ако не искате да прекарате време, като се грижите за истинските растения. Вместо пластмасови цветя, пробвайте с необикновени растения като кактуси или сукуленти (алое, ешеверия и т.н.).

Премахнете лилиите на мира/спатифилиум/, ако децата или домашните любимци могат лесно да го достигнат.

Спатифилиума, наричан още лилия на мира, е популярно стайно цвете. Но това красиво растение може да бъде опасно за децата и домашни любимци.

Лилиите на мира не са токсични, ако не ги дъвчете и не ги поглъщате. В случай, че човек или домашен любимец изяде някоя част от растението, той може да изпита възпаление, раздразнена уста и гадене.