9 Ключови неща, които могат да доведат до хормонален дисбаланс

Въпреки че щитовидната жлеза е малка, тя контролира много процеси (включително метаболизъм) в нашето тяло.

Когато тя не работи правилно, може да доведе до повече или по-малко хормони, отколкото тялото се нуждае. И в двата случая хората могат да забележат неприятни промени: внезапно колебание на теглото, промени в настроението, кожни проблеми и дори рак на гърдата.

Решихме да говорим за някои лоши навици, които могат да засегнат щитовидната жлеза.

9. Имате твърде много стрес в живота си

Стресът засяга всичките ви системи, включително ендокринната система, в тялото ни. Ако сте в постоянно състояние на напрежение, щитовидната жлеза спира да работи правилно и произвежда прекалено много или твърде малко хормони. Ако вече сте имали проблеми с щитовидната жлеза, стресът може да доведе до панически атаки или загуба на дългосрочна памет. Липсата на сън и стресиращата работа също са в списъка на рисковите фактори.

Натоварения начин на живот ни кара да се чувстваме нервно. За да намалите рисковете, препоръчваме да спим достатъчно, да ходим много и да тренираме. В някои случаи е по-добре да се обърнете към психолог: те ще ви помогнат да се справите със стресови ситуации.

8. Не консумирате достатъчно мазнини

Когато искаме да започнем с диета, трябва да знаем кои продукти трябва да спрем да ядем. Диетата с ниско съдържание на мазнини ще ви помогне да отслабнете, но много хора престават да консумират не само лошите мазнини, но и добрите, които са изключително важни за нашия мозък и щитовидната жлеза.

Полезни мазнини се намират в маслиновото и лененото масло, яйцата, млечните продукти, месото, рибата и пшеничните продукти. По-добре е да не се отказвате от приемането на тези продукти. В този случай вашата диета ще ви помогне да постигнете положителни резултати и тялото ви ще бъде здраво.

7. Ядете твърде много соеви продукти

Соята съдържа много полезни микроелементи, витамини и дори може да замести продуктите от животински произход. Но не се препоръчва да ядете прекалено много соеви продукти, тъй като те имат анти-щитовиднен ефект: те правят работата на щитовидната жлеза по-бавна. Когато ядем много соеви продукти, щитовидната жлеза абсорбира по-малко йод, което е наистина важно за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Как можем да избегнем този проблем? Намалете количеството соеви храни, които ядете, и добавете още продукти, съдържащи йод: като зеленчуци, плодове и морски дарове. Червени боровинки, скариди, миди, калмари и морска риба са най-добрите приятели на щитовидната жлеза.

6. Ядете твърде много кръстоцветни зеленчуци

Учените от Държавния университет в Орегон установили, че суровите кръстоцветни зеленчуци засягат работата на щитовидната жлеза. Не се препоръчва да ядете много зеле, ряпа и репички, особено ако страдате от йоден дефицит.

Работата е там, че тези продукти съдържат глюкозинолати, които съдържат азот и сяра (затова тези зеленчуци са леко горчиви.) Когато тези елементи влязат в тялото ни, те засягат щитовидната жлеза и дори могат да причинят гърчове. По-добре е да ядете зеленчуци като цвекло, домати и целина.

5. Пушенето

Пушенето не засяга само нашите бели дробове. Различни проучвания показват, че това също е лошо за щитовидната жлеза. Тютюна бавно прави тироидната продукция все повече и повече хормони, причиняващи хипертиреоидизъм.

Нещо повече, димът съдържа токсини, а на тялото ни отнема 6 дни, за да ги премахне. През тези дни количеството йод в щитовидната жлеза намалява. Нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта ви се повишава и работата на щитовидната жлеза се влошава.

4. Консумирате твърде много продукти, които съдържат кофеин

Добре е, ако денят ви започне с чаша кафе. Но не е добра идея да се пие твърде често. Кафето и силният чай съдържат кофеин, който увеличава количеството на кортизола в организма. Този стресов хормон засяга щитовидната жлеза и метаболизмът ни се влошава.

Учените все още твърдят, че количеството кафе, което няма да се отрази на здравето ни, варира от 2 до 6 чаши на ден. 5 килограма зърно кафе съдържа 110-160 мг кофеин (в зависимост от вида кафе). Имайте предвид, че продукти като шоколад, кока кола и енергийни напитки съдържат и кофеин.

3. Вие ядете храни с висок гликемичен индекс

Гликемичният индекс е класация на въглехидратните храни въз основа на непосредствения им ефект върху нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс означава, че процесът на разбиване е прекалено бърз. Важно е да обърнете внимание на това, което ядете, за да поддържате щитовидната жлеза здрава.

Високи гликемични продукти са сладкиши, тестени изделия и бял ориз. Тези храни съдържат огромно количество въглехидрати и оказват влияние върху процеса на абсорбиране на йод. Йодният дефицит води до проблеми с щитовидната жлеза. Разбира се, почти е невъзможно да спрете да ядете продукти с висок гликемичен индекс, но можете да намалите количеството им в диетата си.

2. Консумирате масло и маргарин

Хората, които обичат маслото, трябва да бъдат много внимателни. Този продукт е в списъка с храни с високо съдържание на холестерол. Холестеролът засяга липидния баланс и работата на щитовидната жлеза. Въпреки този факт, не се препоръчва да спрете да ядете храни, съдържащи животински мазнини. Например, маслото е източник на селен и витамин D и е възможно да се контролира количеството масло, което ядете.

Що се отнася до маргарина, по-добре е да се избегне този продукт. Той се получава от транс-мазнини, които увреждат нашите ендокринни и сърдечно-съдови системи и водят до затлъстяване.

1. Злоупотреба с алкохол

Алкохолът е в състояние да увеличи или намали панкреасните секрети. И двата случая засягат тялото: жените започват да изпитват менструални проблеми, а мъжете започват да страдат от ниско либидо. Проблемите с щитовидната жлеза също имат отрицателно въздействие върху вегетативната нервна система и могат да доведат до треперене, тахикардия, чревни нарушения, промени в настроението и други неприятни симптоми.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно и произвежда излишни хормони, процесът на дехидрогеназа синтез се забавя. По този начин влиянието на алкохола върху организма се увеличава.

Не се притеснявайте, не всички тези фактори водят до отрицателни последици. Просто трябва да се погрижите за тялото си и да се обърнете към лекар, ако забележите някакви промени в здравето си.

Колко често посещавате вашия ендокринолог?