9 храни, които са безопасни за ядене дори през нощта

За някои хора яденето през нощта е кошмар, а за някои – това е постоянна причина за вицове. Този процес обаче може да стане много лесен и безвреден, ако заместиш поничкиte и колбасиte със здравословни храни като сирене и пуканки.

Подготвихме списък от храни, които правят чудесни нощните хапвания. И ако все още не сте склонни да ядете здравословна храна, можете просто да спрете да ядете храни, които абсолютно не трябва да опитвате през нощта, за които ще ви кажем в края на статията.

1. Сирене

Учените от Харвард предупреждават, че прекаленото хранене може да бъде също толкова трудно за съня, колкото и гладът, така че съветват да се яде нещо леко през нощта. Например, те препоръчват да ядете няколко парчета сирене, които имат достатъчно вкус, за да задоволят вкусовите рецептори и няма да бъдат прекалено трудни за смилане.

2. Кисело мляко

Според специалистите по хранене гръцкото кисело мляко е идеално за лека закуска, защото не съдържа много мазнини, но съдържа много протеини. Според проучванията протеинът в киселото мляко не само ви кара да се чувствате пълноценно, но и помага на тялото да изгаря повече калории през деня.

3. Крекери

Пшеничните бисквити (не всички обикновени крекери) могат да се консумират без да причиняват прекалено много вреда на здравия сън. Те съдържат така наречените бавни въглехидрати, които ви държат по-сити за по-дълго време.

4. Пуканки

Експертът по храненето Ерика Канал обяснява на хората, които обичат да хапват през нощта, да ядат купа с пуканки без сол. Този тип храна изобщо няма да окаже влияние върху формата на тялото.

Можете да направите пуканките вкусно, като добавите черен пипер или малко чесън към тях.

5. Яйца

Вареното яйце съдържа само 75 калории и е чудесно за нощна закуска. Според Ерика Канал, такава закуска ще ви позволи да забравите за глада до сутринта и няма да натрупате допълнителни сантиметри на кръста си.

В коя част на хладилника е опасно да съхранявате яйцата?

6. Зеленчуци

Ако знаете със сигурност, че ще се събудите през нощта, за да хапнете нещо леко, но разбирате, че един вид храна няма да ви стигне, можете предварително да приготвите някакво ястие като например зеленчукова салата.

Препоръчваме да ядете зелени зеленчуци, защото съдържат въглехидрати, които ще ви задържат сити до сутринта.

7. Ябълка с канела

Специалист по здравословна храна, Карен Борсари препоръчва яденето на ябълка с канела за тези, които искат да ядат сладки храни през нощта. Можете да добавите и няколко стафиди.

Това ястие не само ще убие желанието ви за понички и кифли, но и ще намали нивото на орексина, който ви кара да се храните.

8. Чаша черешов сок

Разбира се, имаме предвид естествен черешов сок. Той може да не ви прави наистина сити, но проучванията показват, че този сок има положително влияние върху качеството на съня, като го прави по-дълбок и по-дълъг.

9. Банан

Въпреки факта, че този плод се смила доста бързо, няма вероятност да ви събуди втори път през нощта. Работата е, че бананите съдържат много калий и магнезий, които ни помагат да се отпуснем. Също така съдържа мелатонин, който според различни изследвания подобрява качеството на съня.

Бонус: Най-лошите нощни закуски, които можете да изядете

Прости въглехидрати като хлебни изделия и сладкиши със сигурност ще ви накарат да съжалявате сутринта и ще се превърнат в допълнително тегло.

Алкохолът дехидратира организма и може да предизвика треска. Ще трябва да станете през нощта, за да отидете в банята.

Солените и пикантни храни могат да ви накарат да ставате през нощта, за да пиете чаша вода. И след това може да е трудно да заспите отново.