8 знака, че сте готови да обичате отново след болезнена раздяла

Повечето хора са склонни да вярват, че новите взаимоотношения могат да ги излекуват от болезнена раздяла или самота.

Психолозите обаче са сигурни, че трябва да имаме разумен подход, за да започнем отново с нов партньор и да го направим само след време – за да сме сигурни, че сме готови за ново начало.

Разбрахме какви знаци могат да ви помогнат да разберете, че най-накрая е пристигнал моментът да позволите на някой нов и специален да влезе в живота ви.

1. Вашето минало не предизвиква отрицателни емоции.

Страховете, които изпитвахте, когато се срещнахте с бившия ви, са изчезнали – нервността я няма и гневът, който сте имали към него/нея, отдавна е изчезнал. Започнахте да свързвате миналото си с топлина и благодарност, защото ви е дал/а много добри неща.

Всички тези знаци означават, че сте се продължили и сте престанали да възпроизвеждате всичките си минали емоции отново и отново. Вместо това сте започнали да се фокусирате върху бъдещето си и да изграждате нови взаимоотношения.

2. Не се страхувате от самотата.

Парадоксално може да звучи, но не сте готови за нови взаимоотношения, ако ще го направите просто за да не сте сам/а.

3. Имате свои собствени интереси и приятели.

Когато сме във връзка, подсъзнателно започваме да приемаме интересите на нашия партньор. След раздялата тези интереси все още остават при нас. И след известно време бихте могли да разберете, че каякът не е нещо, което наистина ви харесва, докато старата забравена камера на дядо ви, която е погребана дълбоко в гардероба ви, е нещо, което може да ви донесе истинско удоволствие. Започнете да правите това, което наистина харесвате или това, което винаги сте искали да опитате.

Освен това имате свои собствени приятели, с които общувате, а не защото сте длъжни да го направите, а защото действително искате да го направите.

4. Не само че сте готови да получите любов, но и вие сте готови да я дадете.

Докато не сте обвързан/а, имате шанс да съхраните толкова много топлина и нежност, че можете да затоплите половината от света с всичките си резерви. А в момента, в който разбирате, че не само искате да бъдете прегърнати и подкрепени, но и че сами вие сте готови да прегърнете друг човек и да го подкрепите – означава, че сте готови за нова връзка.

5. Имате спокойна реакция, когато виждате взаимоотношенията на други хора.

Можете да гледате любовни истории отново без да плачете и да бъдете наистина щастливи, ако вашите приятели се оженят или признаят своите дълбоки чувства един към друг. Не ревнуваш от приятели и от тези, които са намерили щастието си пред теб, защото знаеш, че един ден ще се случи и с теб.

6. Искате да ходите на срещи

Мисълта, че отново ще трябва да поговорите за себе си и че ще трябва да разучите друг човек от нулата, вече не ви безпокои. Вместо това, това ви интересува.

7. Способността да казвате “Не”

С цялото време, което сте прекарали сами, сте се научили да рисувате границите си правилно и сега знаете със сигурност кои функции в даден партньор ще съответстват на вашите. Можете лесно да кажете “Не” на всеки човек, ако видите, че отношенията с него няма да доведат до нищо добро.

За да не забравите нещо, препоръчително е да направите списък с качества, които искате да видите в бъдещия си партньор.

8. Готовност за компромис

Вашите граници може да са строги, но в същото време разбирате също, че може да има нещо, което вашият бъдещ партньор няма да хареса във вас. Вие сте готови за дискусии и сте в състояние да постигнете компромис. Например, вие сте готови да се откажете от лошите си навици и да развиете нови, да преразгледате мнението си за някои неща и дори да опитате нещо ново.