8 удивителни факта за жените

Повечето от нас вече са наясно с много интересни факти за жените.

Например, те имат по-добро усещане за миризма, по-развита интуиция и дори има връзка между размера на гърдите на жената и нейната интелигентност. Въпреки това, психолози и други учени все още се борят да се опитат да намерят отговорите на женските начини на мислене и техните изключителни умения. За щастие те понякога успяват да докажат своите “женствени” теории.

Събрахме някои изследвания, които могат да помогнат на мъжете да разберат по-добре жените си. Самите жени също ще научат нещо ново за тяхната природа.

1. Колкото по-малко дрехи една жена носи, толкова по-големи са шансовете й да живее по-дълго.

Британски учени стигнаха до това заключение, когато проведоха изследвания с участието на повече от 5000 жени на възраст над 70 години. Има няколко теории, които обясняват това взаимосвързание, но най-убедителното е свързано с химията. За да стане по-ясно, остатъците от химически вещества, които остават на дрехите след пране, започват химическа реакция с потта. Тези реакции създават вредни съединения, които оказват негативно влияние върху здравето.

2. Стимулирането на зърната на бременната жена може да предизвика контракции

Триенето на зърната на бременната жена води до освобождаването на окситоцин – хормон, който води до узряването на шийката на матката, което на свой ред предизвиква свивания. Между другото, това е един и същ хормон, който кара матката след раждането да се върне към обичайния си размер.

Проведе се експеримент в Турция: 390 бременни жени бяха разпределени на случаен принцип 3 групи: една с маточна стимулация, една с стимулация на зърната и една контролна група без нито едно от тях. Жените от групата с стимулация на зърната преживяват най-краткото време за раждане.

3. Има повече жени с лошо зрение, отколкото мъже

Има поведенчески и екологични фактори, които увеличават риска от проблеми със зрението, независимо от пола на дадено лице. Но има специфични нюанси, които са пряко свързани само с жените. Първо, това е свързано с по-дългия им живот и проблеми с очите, които се появяват поради възрастта. Второ, жените са по-податливи на някои очни заболявания – например синдром на сухота, който се предполага, че е свързан с хормоните. Има 2-3 пъти по-малко мъже с този синдром, отколкото жените.

4. Русата коса е показател за плодородието

Русата коса има пряка връзка с високото ниво на естроген в кръвта, което играе важна роля в сексуалното и репродуктивното развитие, предимно при жените. Ето защо не е изненадващо, че блондинките имат по-висока плодовитост. Между другото, заради този хормон имаме стереотип за глупостта на русите жени, защото начинът им на мислене може да бъде свързан с емоции, интуиция и чувства – неща, които се повишават, когато има повишено ниво на естроген.

След първото си дете, косата на русото момиче започва да потъмнява, защото нивото на естроген намалява и косата й ще потъмнее още след второто й дете. Намаляването на естрогена води до малко количество естествени блондинки на възраст над 30 години.

5. Женската любов към розовия цвят е дошла от предци ни

Вероятно, жените са наследили предпочитанията си за розовия цвят от техните предци по женската линия. Те били събирачите, събирали различни ядивни плодове. Работата на жените била от голямо значение за поддържането на здравето и живота на тяхното потомство. Те трябвало да се научат да различават узрелите плодове от неузрелите плодове и да могат да ги виждат отдалеч, по-бързо от другите. Като цяло, цветното възприятие на жените е много по-голямо, отколкото при мъжете, поради което почти няма цветно-слепи жени.

6. Миризмата на любимия човек успокоява жена

Учените от Университета на Британска Колумбия проведоха изследвания и разбраха, че миризмата на любимия човек помага да се намали нивото на стреса на жената.

В този експеримент участваха 96 двойки. На мъжете бяха дадени чисти тениски, които те трябваше да носят за един ден. След това тениските бяха произволно дадени на жени, без да се обяснява чия тениска са получили. В резултат на това бе установено, че тези момичета, които са получили тениската на партньора си, изпитват по-малко стрес по време на теста. Докато жените, които вдишват миризмата на непознат, имали високи нива на кортизол – хормона на стреса, което ги накара да се чувстват по-раздразнени и уморени.

7. Момичетата изпитват истинско удоволствие да говорят

Известно е, че жените говорят три пъти повече от мъжете, като произнасят около 20 000 думи на ден; мъжете в контраст казват около 7 000 думи на ден. Установено е, че тази особеност е свързана не само с любовта им към клюките, но и с удоволствието да чуват собствения си глас.

Книгата “Женският мозък”, написана от психиатъра Louann Brizendine, казва, че мозъкът на жената първоначално има повече клетки, отговорни за функциите на речта. Ето защо простото действие на говоренето води до освобождаване на хормон, което води до същото чувство на еуфория и радост, като от  дългоочакваната цигара за пушач.

8. Жените имат слабост към животните, защото им напомнят за бебета

Спомняте ли си тази докосваща се до сърце нежност, която изпитвате при гледането на малко бебе? Пропорциите на детските лица са много по-различни от лицата на възрастните – големи очи, високо чело, плитки бузи и малка брадичка. Всички тези външни знаци подсъзнателно програмират една жена да се грижи за това бебе, което тя възприема като малко и безпомощно създание.

Както се оказва, животни като котки, миещи мечки, зайци и кучета от малки породи имат сходни контрастиращи пропорции и създават същото впечатление за уязвимо бебе, което се нуждае от грижи и защита. Също така, по-малките животни са в състояние да поддържат външния вид на безпомощното бебе през целия си живот, защото те не се променят много докато растат. Така че накрая става ясно, че този парадокс е пряко свързан с майчински инстинкт, който също се подкрепя от модерната нагласа на хората да хуманизират домашните любимци.

Кои от тези факти ви изненадаха най-много?