7 симптома, предричащи диабета

Вероятно сте, мислите, че ще можете да забележите признаците, от които има сериозен риск да се разболеете.

Наистина не можете. Повече от 86 милиона души в Съединените щати – това са 1 от всеки трима възрастни – са в пред диабетно състояние, но 90% от тях нямат представа. Това е проблем, защото ако не знаете, че сте сте в опасност, вероятно не предприемате необходимите промени, за да предотвратите болестта.

Какво е предиабет?

“Предиабета е, когато кръвната Ви захар е над нормалната, но не и в диапазона, който би могъл да се счита за диабет”, казва Елизабет Халприйн, MD, ендокринолог в Joslin Diabetes Center в Бостън. Нормалната стойност на кръвната захар е по-ниска от 110 mg / dl; повече от 126 е диабет. Ако кръвната Ви захар на гладно се намира някъде между тези числа, сте се класирали за преддиабет.

Най-лесният начин да определите дали сте в тази рискова група е прост кръвен тест. Най-точнен е тестът за A1C, който определя процента глюкоза (захар), която е свързана с протеиновия хемоглобин, съдържащ кислород в кръвта ви.

“Това е добър показател за това, какви са били показателите на кръвната ви захар през последните два или три месеца”, казва Лорън Уиснер Грийн, MD, клиничен професор и ендокринолог в Медицинския център на Ню Юнайтед. Резултатът от 5.9 и по-нисък се счита за нормален. Всичко между 5.7 и 6.4 се счита за преддиабет, а 6.4 и по-високо е диабет с пълна сила.

Американската асоциация по диабет препоръчва на всички на възраст 45 и повече години да проверяват кръвната си захар, въпреки че може да се наложи да бъдете тествани по-рано, ако имате наднормено тегло, имате синдром на поликистозните яйчници (PCOS) или имате анамнеза за диабет. Хората, които са афро-американци, индианци, азиатско-американски, латино могат също да бъдат изложени на по-висок риск и да се нуждаят от тестване по-рано, затова се обърнете към вашия лекар.

Симптоми на преддиабет

Както вероятно сте предположили от името, нелекувания преддиабет често се превръща в пълен диабет. Но може да е трудно да определи това гранично състояние, защото обикновено не причинява никакви симптоми. “Няма начин да знаете, че имате преддиабет, без лекар да го диагностицира с кръвен тест”, казва Кристин Лий, MD, програмен директор в Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) на NIH.

Съществуват обаче някои модели и промени, които могат да ви помогнат да се предпазите. Внимавайте за тези подхлъзващи признаци, които биха могли да сигнализират, че сте се насочили към преддиабетно състояние – или че вече имате диабет.

Имате наднормено тегло

Натрупването на килограми, особено на средна възраст, повишава шансовете ви да станете резистентни към инсулина, което е основен рисков фактор за развитие на диабет. Когато коремът ви е основното място за натрупване на тегло, това означава, че имате мазнини около органите си, което може да ви води по-близо до зоната на опасност от диабет.

Един умен начин да стопите коремните мазнини: Яжте повече зеленчуци. “Можете да използвате метода” плоча “, където половината от вашата чиния е пълна със зеленчуци, 1/4 е протеин, 1/4 е пълнозърнесто нишесте”, казва Halprin.

Кожата ви става странна

Предиабета обикновено е без симптоми, но при някои хора може да се прояви чрез по-леки варианти на симптоми, свързани с диабета, като чувство на жажда. Друго притеснително нещо са кожните промени, като промяна на цвета или кожни признаци.

“Някои хора с преддиабет могат да имат признаци на инсулинова резистентност като потъмняла кожа в подмишниците или на гърба и в гънките на шията или много малки кожни проблеми в тези области”, казва Лий. Проверявайте внимателно състоянието на кожата.

Отдавате се на сладкишите

Сладките може да са ви много вкусни, но прекаляването с тях ви поставя в риск от преддиабет. Докато ограничаването от бонбоните е начало, ограничете въглехидратите, като хляб, ориз, макаронени изделия и картофи. Ограничете простите въглехидрати и сладкиши и заложете на сложните въглехидрати (като пълнозърнести храни), протеини и зеленчуци.

Рядко се движите

Редовната физическа активност помага на тялото ви да използва инсулина по-ефективно, казва Halprin. Това също така може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, което на свой ред намалява риска от преддиабет и диабет. Ако сте свикнали със заседналия начин на живот, започнете с малка 10-минутна разходка три пъти на ден.

Връзрастта

Не можете да спрете времето, но годините ви поставят в риск за много неща, включително и преддиабета. Ето защо Американската диабетна асоциация препоръчва лекарите да тестват всички възрастни над 45 години за преддиабет. Посещавайте редовно Вашия лекар, за да сте сигурни, държите под контрол кръвната си захар.

Имали сте проблеми с кръвната захар в миналото

Жените, които са диагностицирани с гестационен диабет по време на бременност, не се връщат отново към “нормално” състояние след раждането на бебетата си. Дори ако нивото на кръвната Ви захар е наред при Вашето следродилно изследване, все още имате повишен риск от преддиабет и диабет по-късно в живота. Също така, ако имате бебе, което тежи над 4 килограма при раждането.

Семейната история и етническа принадлежност също са от значение. Ако диабетът е във вашето родословно дърво.

Проблеми със съня

Когато не се наспивате може да си създадете много проблеми. Лошият сън може да ви накара да наддавате тегло, което повишава риска от предиабет. Разстройствата на съня, като обструктивна сънна апнея, могат да причинят поражения и върху кръвната захар, казва Лий.