8 неочаквани признака за проблеми с черния дроб

Черният дроб е супер важен орган, който е отговорен за много функции в телата ни. В момента  около 5,5 милиона американци страдат от хронично чернодробно заболяване или цироза. Затова е важно да знаете признаците на увреждане на черния дроб.

Съставихме списък с 8 признака на увредения черен дроб, които показват защо трябва да отидете на лекар веднага.

1. Усещате, че кожата и очите ви стават жълти

Ако имате този симптом, черният Ви дроб вероятно има голям проблем. Това състояние е известно като  жълтеница, която причинява жълта пигментация на кожата, бялото на очите и слузта. Жълтият цвят се появява поради излишния билирубин, който има жълтеникаво-оранжев пигмент, открит в жлъчката на черния дроб.

Когато черният дроб е здрав, той лесно елиминира билирубина. Но ако е сериозно повреден, буквално пожълтявате.

2. Чувствате се уморени и депресирани

Това не е просто обикновена умора, а нещо повече. Умората се характеризира с психическа и физическа липса на енергия. Нямате мотивация да правите нищо. Понякога можете да я почувствате само сутрин и се усеща като мъчение да станете от леглото. В други случаи можете да я чувствате през целия ден.

3. Възможно е да имате подуване на корема

Подуване на корема може да бъде един от по-неудобните симптоми, които причиняват болка. Това се случва, когато течността се задържи в корема. В някои случаи, коремът може да стане толкова раздут, че да изглежда, че сте бременна. Като последица от натрупването на течности, също може да имате подути крака и глезени.

4. Може да имате липса на апетит и загуба на тегло

Обикновено лекарите определят това като повече от 10% от загубата на  тегло. Такива състояния могат също да бъдат свързани с абдоминално подуване. Когато сте много раздути, не се чувствате гладни. Много е трудно да ядете, защото всеки път може да почувствате болка.

5. Може да забележите паяжини от вени по кожата си

А  този тип вени приличат на мрежа от малки, разширени артериоли намиращи се много близо до повърхността на кожата. Ако ги забележите на горната половина на гърдите, ръцете, шията и лицето, това може да е признак на чернодробно заболяване.

6. Може да откриете синини по тялото си

Ако имате увреден черен дроб, производството на протеини спира или става по-бавно. Това причинява лошо съсирване на кръвта. Ето защо хората с чернодробни увреждания ще кървят или ще се нараняват по-лесно от здравия човек.

7. Урината ви може да има тъмен цвят

Нюансите могат да бъдат различни, но като цяло цветът на урината ви ще изглежда по – тъмен от обикновено. Може да получите кафяв, тъмно оранжев или кехлибарен цвят. Това се случва поради същия излишък на билирубин в черния дроб, който не може да го разбие.

8. Може да се получите сърбеж

Разбира се, понякога всеки може да получи сърбеж! Но в случаите, когато черният Ви дроб е в беда, може да се появи по-интензивен сървеж на кожата, която е по-локализирана. Това се случва поради токсините, които черният дроб вече не може да филтрира. Когато тялото ви е много токсикирано, може да се почувствате много силен сърбеж , особено през нощта.

Как се грижите за черния си дроб?