10 причини защо самотата е полезна

Ние всички искаме да обичаме и да бъдем обичани, а понякога дори сме готови да пожертваме собственото си щастие заради любовта. Но се оказва, че отношенията могат да бъдат наистина неудобни за личностното израстване и развитие. Докато вашите самотни години могат да се считат за най-продуктивното и освободително време в живота ви.

Ние събрахме 10 причини, поради които всъщност е добре да бъдеш неженен/необвързан и какви ползи можеш да получиш от това.

10. Можете да правите каквото искате

Вкусовете се различават, и тези, които са били във връзка от дълго време, знаят това както никой друг. Какво да хапнете за вечеря, каква музика да слушате, дали да пазарувате или да играете футбол – винаги имате такива малки спорове с партньора си , въпреки че не искате да нараните чувствата им ,

Когато си сам, имаш възможност да правиш каквото си искаш и никой няма да те обвинява за твоя избор. Не е нужно да обмисляте нуждите и вкусовете на другия човек и това е най-добрата свобода, която можете да имате.

9. Не е нужно да жертвате своя комфорт

След тежък работен ден, вероятно нямате интерес да приготвяте здравословна вечеря или да се биете за одеалото през нощта. Вие със сигурност не обичате да носите това стегнато коприненп бельо, които вашият приятел харесва толкова много, всеки ден. Самотните хора са в безопасност от всички тези малки неудобства и това им помага да се чувстват по-удобно.

В действителност, от някои проучвания вече е доказано , че самотата е най-добрият начин да се гарантира спокойна нощна почивка . И, както вероятно знаете, тези, които спят добре, са склонни да имат по-силна имунна система, по-здрави сърца и по-нисък риск от инсулт или диабет.

8. Изглеждате по-добре

Хората, които се установяват във връзка, обикновено придобиват нездравословни навици и наддават на тегло по-бързо. Това наддаване на тегло изглежда пряка последица от ухажването и срещите – да прекарват времето си заедно, двойките обикновено избират да гледат телевизия, да ходят на кино, да се хранят навън и други пасивни дейности.

Уединението ви дава възможност да се концентрирате и да работите върху тялото си . Всъщност някои проучвания показват, че е по-вероятно самотните хора да се упражняват редовно и да отговарят на препоръчаното количество седмична физическа активност. Затова изглеждат по-добре и по-слаби от женените си връстници.

7. Поддържате връзка с приятелите си

Ако сте във връзка, често трябва да  жертвате личната си свобода. Не е лесно да намериш време да излизаш с приятелите си, защото винаги имаш партньор, с който да се съобразяваш. Това не е твърде трудно за разбиране – двойките прекарват много време заедно, за да могат да култивират и подобрят връзката си.

За сметка на това, самотните хора са много по-склонни да се  социализират със своите приятели и съседи лично и чрез социалните медии, а също и по-често да посещават различни социални дейности. Така че едно от предимствата да бъдеш сам/а е, че самотата ти помага да излезеш от зоната си на комфорт, да направиш много нови приятели и да поддържаш връзка с старите си.

6. Можете да съсдадете свой собствен график

Когато си сам/а , ти отговаряш само за себе си. Само си представете – вече няма да ви се налага да пренареждате графика си, защото вашият партньор не иска да ходи в ресторанта с вас или изведнъж се разболее. Вместо това, можете да си направите собствени планове и нищо не може да ви ги провали.

Самотните хора имат пълен контрол над времето си . Вечеряйки през нощта, пътувайки в друга страна през уикенда, отивайки на кино рано сутрин – няма ограничения, правилата са твои.

5. Чувствате се по-спокойни

Когато сме във връзка, постоянно анализираме поведението си в определени ситуации, защото се тревожим за бъдещето си като двойка. Страхуваме се от  грешки, които биха могли да изплашат нашите близки и това създава допълнителен натиск в нашия живот .

Да бъдеш сам/а значително намалява нивата на стрес и тревожност и те учи как да контролираш по-добре емоциите си. Така че, когато не се налага да се справяте с романтични проблеми, ставате психически по-силни и започвате да се чувствате по-спокойни.

4. Ставате по-продуктивни

Самотата подобрява концентрацията ви и увеличава производителността ви. Ето защо повечето художници, музиканти и автори се опитват да премахнат всички смущения, когато работят.

Така че, вместо да чатите с партньора си цял ден, най-накрая можете да се концентрирате върху работата си. Това ще ви помогне да свършите повече работа за по-кратък период от време и вероятно ще изградите успешна кариера.

3. Определяте собствените си приоритети

Когато сте във връзка, винаги трябва да вземете предвид мнението на партньора си. Ето защо повечето двойки прекарват много време в планиране на сватби, ваканции и други важни събития заедно. Въпреки това, те никога не планират как да  извлекат максимума от собствения си живот и това ги оставя дълбоко недоволни .

Важно е също така да сте сигурни, че живеете най-добрия си живот като индивид, а почивката от романтична връзка може да помогне за това. Самото прекарване на времето може да ви даде възможност да  прецените какво е важно за вас и да създадете собствени цели според истинските си страсти. Само тогава можете да сте сигурни, че има цел в живота ви.

2. Пестите енергията си

Може да е много изтощително, за да поддържате връзката си с някои хора жива. Така че, ако чувствате, че вашият партньор буквално изпива вашата енергия, това може да е знак, че сте несъвместими един с друг и е по-добре да бъдете сами, отколкото да жертвате живота си за нищо .

Най-важното нещо, което трябва да разберете е, че няма нищо лошо в това да си сам. Напротив, когато избягваме погрешните хора, правим избор и създаваме пространство за привличане на най-добрите хора в нашия живот. Междувременно можете да превърнете свободното си време и енергия в неща, които наистина ви интересуват и просто да се наслаждавате на живота си.

1. Опознавате истинската си същност

Нашите близки обикновено допринасят за това как формираме нашето мнение за живот си и себе си като личности. Ето защо да бъдеш сам без никакви разсейвания около теб може всъщност да ти даде възможност да изчистиш ума си и да преосмислиш ценностите си .

Когато слушате вътрешния си глас, можете да правите избор без външни влияния. В резултат на това започвате да се чувствате по-комфортно и уверено с това, което наистина сте.

Какво предпочитате – да бъдете сами или във връзка? Споделете мнението си с нас!