8 начина да облекчим конюктивита

Конюктивита ви притеснявате? Е, не си сами.

Бактериите, вирусите, алергените и дразнителите са четирите основни агента, които причиняват конюктивита. Когато става въпрос за алергени и дразнещи частици, знаейки къде сте били или какво сте докосвали, може да ви даде доста добри улики. Що се отнася до вирусните и бактериалните причини, то винаги е заразно и се разпространява от дете на родител или обратно.

Събрахме 8 домашни средства за облекчение на конюнктивита, които ще ви спестят пари и време. Ако сте загрижени за вашето здраве или състоянието на очите си, обаче, е много важно да потърсите медицинска помощ на първо място. Винаги безопасността на първо място.

Билкови чайове

Зелените и билкови чайове са изпълнени с биофлавоноиди (фитонутриентите, открити в плодовете и зеленчуците), които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и др. Можете да ги използвате, за да ви помогне да се борите с бактериалните и вирусни инфекции и също така да намалите възпалението.

Чайове от календула, лайка и резене са чудесни възможности за топли компреси. Потопете няколко чаени пакетчета в топла вода. Извадете ги и ги наложете към затворените ви очи. 10-минутен компрес би бил достатъчен за танините в пакетчетата чай, за да намалят подуването. Можете също така да използвате разтвора от чая за промиване на очите.

Не използвайте билкови чашки по време на бременност или ако сте алергични към амброзия.

Солен воден разтвор

Много аптеки предлагат различни видове солени капки, но има лесен начин да приготвите решението у дома. Ето какво трябва да направите: сварете чаша дестилирана вода с 1/2 супена лъжица сол и оставете течността да се охлади напълно преди да използвате. Вземете чист капкомер. 1-2 капки във всяко око трябва да бъдат достатъчни. Солта помага да се измият остатъците, събрани в окото, и има антибактериални средства, които убиват бактериите.

Ако не ви харесват капки, можете също така да пръскате повърхността на всяко око със солен разтвор. Уверете се, че използвате чиста кърпа, за да изтриете остатъците от водата от очите си и да предотвратите разпространението на инфекцията. Трябва да изхвърлите разтвора след 2 дни и да направите нов, за да избегнете заразяване с бактерии. Още по-добре е да правите нова партида всеки ден.

Мед

Тъй като той е с високо съдържание на хранителни вещества, ползите за здравето от меда не се разискват. Антибактериалните свойства на меда могат да ви помогнат бързо да се преборите с инфекцията и нейните симптоми. Медът има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат изследвани при няколко възпалителни и инфекциозни състояния на роговицата. За да направите това, се нуждаете от 1/4 ч.л. суров мед и 1/4 чаша дестилирана вода или мляко.

С помощта на чист капкомер, изстискайте 2 капки от разтвора във всяко око. Можете също така да използвате кърпа за почистване на засегнатата тъкан. Антибактериалните свойства на меда и успокояващите ефекти на млякото ще започнат да работят незабавно и в рамките на 24 часа, конюктивита трябва да бъде облекчен.

Колоидни сребърни капки

Колоидните сребърни капки могат да се използват за бързо действие срещу дразнещи и силно инфекциозни вируси и бактерии. Когато се прилагат върху заразената тъкан, сребърните колоиди хващат заразените клетки, като ги привличат електромагнитно и ги изпращат в кръвта, за да бъдат елиминирани от тялото ви. Това лекарство е идеално средство за почистване на всяка основна инфекция, която причинява вашия конюктивит.

Въпреки това, препоръчително е да се използва колоидно сребро под наблюдението на лекар, който познава свойствата му. Не го използвайте повече от една седмица.

Алое вера гел

Гела от алое вера е чудесен за очни инфекции. Неговите компоненти като амодин и алоин имат антибактериални и антисептични свойства.

За лечение на неприятни симптоми на конюктивита, нанесете гела от алое вера върху клепача и под окото. Уверете се, че сте си измили ръцете преди да приложите гела. Можете да използвате и марля или очила за грим за еднократна употреба. Памучните тампони не са добри, защото могат да се раздърпат, оставяйки памука в окото ви. Но ако е засегнато само едно око, не забравяйте да не използвате една и съща кърпа и на двете очи, така че инфекцията да не се разпространява.

Листа на босилек

Босилека е доказано, че има благоприятен фармакологичен ефект върху здравето на очите. Той може да се бори срещу конюнктивита. Той също така може да защити очите ви от бактерии и свободни радикали. Листата също така предотвратяват някои проблеми с очите, включително офталмомия, зрителни дефекти и катаракта.

За да използвате това средство, трябва само да направите следното:

Кипнете малко вода;
Потопете босилековите листа в нея за 10 минути;
Отстранете листата и използвайте водата за миене на очите.
Можете алтернативно да накиснете кърпа в разтвора и да го използвате като компрес. Измийте ежедневно очите си с няколко листа варени във вода и ще бъдете свободни от досадни симптоми.

Студени и топли очни компреси

За щастие, симптомите на конюктивита могат да бъдат облекчени у дома с правилното използване на студени и топли очни компреси. Това е лесен, но ефективен начин за намаляване на болката, причинена от сухата и раздразнена лигавица. За да успокоите болезненото око, може да предпочетете да използвате топъл, влажен компрес, за да помогнете на окото да се рехидратира естествено и да намали зачервяването и подуването. Уверете се, че използвате всеки път нов парче плат, за да предотвратите появата на инфекция.

Нийм масло

Етеричните масла, като маслото от нийм, показват голямо облекчение от симптомите на конюктивита. В случай на конюнктивит, причинен от вируси или инфекция, има и някои естествени средства за облекчаване на сърбеж и зачервяване. Нийм маслото съдържа антимикробни и противовъзпалителни свойства, които спомагат за борбата с бактериите и успокояват възпалението. За комбинирания антивирусен ефект нийм маслото може да се използва в комбинация с масло от чаено дърво.

Нанесете капка или 2 от маслото (или смес от масло от чаено дърво и нийм масло) около заразеното око, за предпочитане преди лягане. Уверете се, че не сте твърде близо до очната ябълка. Леко масажирайте района. Можете да го оставите за една нощ или само за 15-20 минути преди лягане.

По-добре е да купувате чисти етерични масла без допълнителни химикали в съдържанието им. Важно е да не поставяте маслото директно в окото, тъй като може да причини изгаряне и дразнене.

Как да предотвратите разпространението на инфекцията

Според Центровете за профилактика и контрол на заболяванията има няколко превантивни мерки, които могат да бъдат предприети, за да се предотврати разпространението на розовото око от човек на човек. Ето няколко неща, които можете да направите, за да спрете разпространението на инфекцията:

Измийте ръцете си преди и когато докосвате очите си;

Избягвайте да носите контактни лещи за известно време;

Избягвайте да споделяте с някой друг инструментите си за грим и спиралата, ако не искате да рискувате да получите инфекция.

Перете кърпи, калъфки за възглавници и дрехи, които влизат в контакт с очите ви;

Не използвайте общи кърпи за изтриване на очите, уверете се, че имате отделна;

Ако трябва да направите компрес за очи, използвайте различни компреси за всяко око.

Въпреки че има много вътрешни средства за защита, основната причина за конюктивита може да бъде нещо, което лекаря трябва да провери. Ако забележите тези симптоми, посетете очен лекар. Едва тогава е безопасно да използвате тези средства за вътрешно лечение като допълнително лечение, след като обсъдите възможностите си с лекаря. Не се опитвайте да лекувате бебета или деца сами, тъй като тази инфекция може да доведе до загуба на зрението или трайни увреждания.